Британец, работил в посолството на Великобритания в Берлин, се призна

...
Британец, работил в посолството на Великобритания в Берлин, се призна
Коментари Харесай

Шпионаж за Русия: Служител в посолството в Берлин се призна за виновен

Британец, работил в посолството на Англия в Берлин, се призна за отговорен за осем нарушавания според законодателството за служебните секрети, свързани с предаване на информация, потребна за Русия, съобщи Ройтерс.

Дейвид Балантайн Смит, живял в немския град Потсдам и работил като охранител в посолството, беше екстрадиран от Германия във Англия, откакто беше задържан от немската полиция през август 2021 година

На 4 ноември той се призна за отговорен за осем нарушавания.

Съдия Марк Уол отстрани рестриктивните мерки за съобщаване на признанието му на виновност, откакто прокуратурата сподели, че няма да желае 58-годишният мъж да бъде съден по девето обвиняване, за което той не се призна за отговорен.

Смит се яви пред съд в Лондон предходната седмица и се призна за отговорен по едно обвиняване за предаване на информация сред октомври и декември 2020 година за английски държавни чиновници на военачалник майор Сергей Чухуров, избран в показания от прокуратурата обвинителен акт като съветски боен аташе в Берлин.

Подсъдимият се призна за отговорен и по още седем обвинявания, свързани със събиране на информация, която би могла да бъде " потребна за врага, а точно за съветската страна ", в това число материал, " обвързван с активността и устройството на английското посолство в Берлин ".

Неговият юрист Матю Райдър сподели пред съда, че е налице " доста огромно разграничение " сред прокуратурата и клиента му във връзка с претекстовете.

През февруари следващата година се чака да има правосъдно съвещание, на което ще бъде решено на какво съображение следва да бъде наказан Смит.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР