Британец, работил в посолството на Обединеното кралство в Берлин, се

...
Британец, работил в посолството на Обединеното кралство в Берлин, се
Коментари Харесай

Служител в британското посолство в Берлин се призна за виновен по обвинения в шпионаж за Русия

Британец, работил в посолството на Обединеното кралство в Берлин, се призна за отговорен за осем закононарушения по Закона за служебната загадка, свързани с предаване на потребна за Русия информация.

Дейвид Балантайн Смит, който е живял в Потсдам, Германия, и е работил като охранител в посолството, беше екстрадиран във Англия от Германия откакто беше задържан от немската полиция през август 2021 година

На 4 ноември 58-годишният мъж се призна за отговорен за осем закононарушения. В петък арбитър Марк Уол анулира рестриктивните мерки за съобщаване на признанията на Смит, откакто прокуратурата уточни, че няма да желае правосъден развой по деветото обвиняване, по което Смит не се призна за отговорен.

Миналата седмица Смит се яви пред Олд Бейли в Лондон и се призна за отговорен по едно от обвиняванията за предаване на информация в интервала октомври-декември 2020 година за английски държавни чиновници на генерал-майор Сергей Чухуров, разказан в обвинителния акт на прокуратурата като съветския боен аташе в Берлин.

Той призна и седем други обвинявания, свързани със събирането на информация, която може да бъде " потребна за врага, а точно съветската страна ", в това число материали, " свързани с работата и разпределението в английското посолство в Берлин ".

Адвокатът на Смит Матю Райдър съобщи пред съда, че има " доста огромно разминаване сред (прокуратурата) и господин Смит по отношение на неговата мотивация ".

„ Намеренията му и аргументите, заради които е направил това, което е направил, и сериозността на обвиняванията, както ги излага (прокуратурата), се оспорват изрично от господин Смит ", добавя Райдър.

Очаква се през февруари 2023 година да се организира чуване, с цел да се дефинира на какво съображение ще бъде наказан Смит, оповестява БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР