Брита Ернст, съпругата на германския канцлер Олаф Шолц, се оттегля

...
Брита Ернст, съпругата на германския канцлер Олаф Шолц, се оттегля
Коментари Харесай

Съпругата на Шолц подаде оставка като министър на образованието

Брита Ернст, брачната половинка на немския канцлер Олаф Шолц, се отдръпва от поста министър на образованието в източната немска провинция Бранденбург, оповестиха от канцеларията на провинцията.

Ернст, която също е член на лявоцентристката Социалдемократическа партия на Шолц, заемаше този пост от 2017 година Нейните проекти за битка с дефицита на учители в провинцията " за жалост не откриха поддръжката на парламентарната група на СПД в Народното събрание на провинцията ", изясни Ернст в изказването си за оставката.

През последните седмици се наблюдаваше напрежение сред министъра и личната ѝ парламентарна група. Тя искаше да редуцира 200 свободни училищен места и вместо тях да назначи обществени служащи. Ернст планираше също по този начин да понижи средствата за спомагателни обществени услуги в учебните заведения.

В края на март нейната сътрудник и народен представител от СПД Катя Пошман намерено разкритикува Ернст и проектите ѝ, като съобщи, че всяко учителско място и работа в учебно заведение са " незаменими ", съобщи БГНЕС.

Премиерът на провинцията Дитмар Войдке от СПД благодари в изказване на Ернст за нейната работа: " Тя изпълняваше длъжността в сложни времена... с предвидливост и твърда ръка. " Ернст ще бъде заместена от сегашния държавен секретар Щефен Фрайберг.

Все още не е известно дали министерството с новия си началник в този момент ще отдръпна проектите.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР