БРИКС, акроним, представляващ група от нововъзникващи икономики, се стреми да

...
БРИКС, акроним, представляващ група от нововъзникващи икономики, се стреми да
Коментари Харесай

БРИКС: Трябва ли съюзът да се разшири или да се разпусне?

БРИКС, акроним, представляващ група от нововъзникващи стопански системи, се стреми да играе значима геополитическа роля.

Съставен от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, клубът се приготвя за годишната си среща на върха в Йоханесбург, където ще се разисква опцията за разширение на участието.

Някои обаче настояват, че разпускането на БРИКС може да бъде по-полезно за нововъзникващите стопански системи.

Преди повече от две десетилетия Джим О’Нийл, някогашен основен икономист в Goldman Sachs, измисли термина БРИК, с цел да сплоти четири огромни разрастващи се стопански системи с голям капацитет.  

Първоначално Южна Африка не беше част от тази група. През първото десетилетие и четирите страни демонстрираха постоянен стопански напредък: Китайската стопанска система набъбна със 176%, индийската – със 110%, съветската – с 60%, бразилската – с 47%, а южноафриканската – с 41%.  

Първата среща на върха на клуба се състоя през 2008 година Въпреки това критиците шеговито припомнят на БРИКС, че икономическите им резултати са намалели, изключително след присъединението на Южна Африка през 2011 година

Оттогава насам Русия, Бразилия и Южна Африка се сблъскват с стопански компликации. През последното десетилетие до 2022 година общата им продукция набъбна надлежно единствено с 13%, 7% и 12%. За разлика от тях Китай и Индия продължиха да показват мощен напредък, въпреки и с по-бавни темпове. В резултат на това икономическото систематизиране на групата към този момент е доста дисбалансирано, като продукцията на Китай от $19 трилиона през тази година е 50 пъти по-голяма от тази на Южна Африка.

Въпреки обсъжданото разширение, БРИКС не е постигнал забележителни достижения като колектив. От съюза сътвориха Новата банка за развиване през 2015 година, само че за цялата си история тя е одобрила планове на стойност едвам $33 милиарда, до момента в който Световната банка е поела ангажимент за $104 милиарда единствено през финансовата 2022 година

Един значителен проблем, който попречва напредъка на клуба БРИКС, е разломната линия сред Индия и Китай, която се демонстрира в граничните им разногласия в Хималаите. Индия преглежда Китай като най-опасната опасност за себе си.  

Освен това някои разрастващи се страни не желаят да се причислят към Китай и Русия заради тяхната напориста външна политика и риска да бъдат въвлечени в борба със Съединени американски щати.

На фона на апелите за разширение пораждат опасения по отношение на опцията за реализиране на значими цели от по-голяма група, като се имат поради провокациите, пред които са изправени даже съществуващите пет члена. Много разрастващи се страни се стремят да понижат зависимостта си от щатския $ и търсят други възможности за предпазване на валутни активи.  

И Китай, и Индия обаче имат ограничавания във връзка с изцяло конвертируемите валути, което се отразява на привлекателността на юана и рупията. Освен това геополитическото напрежение може да възпре някои страни да бъдат равнопоставени сред двете свръхдържави.

За да се отговори на общите провокации, като да вземем за пример избягването на нова Студена война и битката с изменението на климата, се предлага основаването на нов клуб на неутрални страни с стопански системи, по-големи от тази на Южна Африка ($400 милиарда).  

Тази нова група, включваща Бразилия, Индия и Южна Африка, може да се състои от девет евентуални членове: Мексико, Индонезия, Аржентина, Тайланд, Нигерия, Виетнам, Малайзия, Филипините и Бангладеш.  

Този клуб от дванадесет страни би представлявал 36 % от популацията на света, 22 % от излъчванията на парникови газове и 12 % от Брутният вътрешен продукт, като шест от членовете му биха били част и от Групата на 20-те най-големи стопански системи.

Въпреки че новият клуб може да не се отличава със запаметяващо се редуциране като БРИКС, той може да има по-голям късмет да откри значима роля на международната сцена.

Източник:

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР