Бригаден генерал Уди Декел е бил ръководител на преговорния екип

...
Бригаден генерал Уди Декел е бил ръководител на преговорния екип
Коментари Харесай

Войната в Близкия изток: Денят след „Хамас“ в Газа

Бригаден военачалник Уди Декел е бил началник на преговорния екип с палестинците при министър-председателя Ехуд Олмерт през 2007-2008 година Заемал е доста висши длъжности в ЦАХАЛ в региона на разузнаването, интернационалното военно съдействие и стратегическото обмисляне. През 2012 година се причислява към Института за проучване на националната сигурност.

Бенямин Нетаняху беше явен, споделя, че не споделя концепцията да има палестинска страна? До какво ще докара това опълчване на концепцията на Вашингтон, които виждат такава опция?

– Аз не знам каква тъкмо е концепцията на Нетаняху . Знам, че е доста добър в това да споделя неща, които не желаеме да виждаме… Както знаете, ние се опитахме през годините, доста пъти да реализираме единодушие и трайно решение, само че не успяхме. Сега не виждаме, че те (палестинците) са в положение да ръководят страната, в случай че погледнем към Палестинската автономност в Западния бряг. Смятаме, че те не са подготвени да ръководят страна, нямат ресурса, опцията да ръководят Газа. Така че в близко бъдеще не можем да приказваме за две страни като решение.

Израел се тормози, че няма по какъв начин да упражняват надзор върху сигурността над палестинските територии при основаването на обособена страна

На второ място Нетаняху сподели, че във всеки случай един от нашите уроци, които научихме от офанзивите на 7 октомври, ужасната кланица, бомбардиране, вземането на заложници, е, че не можем да дадем на терора късмет да възвърне силите си и би трябвало да разрушим инфраструктурата на тероризма , както вършим в Западния бряг. Имаме някакъв тип договорка с тях, когато те вършат повече, ние ще вършим по-малко, само че защото те вършат по-малко, ние би трябвало да влезем и да се намесим… Така че посланието, което Нетаняху би желал да каже, е, че би трябвало да запазим свободата си на деяние, с цел да разрушим инфраструктурата на тероризма, което значи, че даже и да се сътвори палестинска страна, това няма да е страна с цялостен суверенитет.

Преговарящият от палестинска страна в Осло през 1993 година приказва извънредно пред Виктория Петрова

Един от главните проблеми в този момент в Израел е, че държавното управление на Израел не е решило към момента по какъв начин ще наподобява денят след „ Хамас “ в Газа, каква ще е действителността след „ Хамас “ в Газа.

Какви хрумвания има за възобновяване на Газа?

– Знаете ли, не говорихме за това какво стои зад активността на „ Хамас “, за какво „ Хамас “ реши да ни нападне на 7 октомври. Една от задачите на „ Хамас “, както и задачата на Иран, който знаете, че живее, да го назовем по този начин „ зад “ „ Хамас “, Иран е движещата мощ зад цялата отрицателна активност в района, е да унищожи процеса на нормализиране на връзките сред Израел и Саудитска Арабия. И една от концепциите е в този момент – можем ли и по какъв начин да се върнем една крачка обратно в договарянията със Саудитска Арабия и да  създадем коалиция на прагматичните арабски страни дружно с Израел, знаете, тези, които биха желали да бъдат виновни и да търсят непоклатимост. Това е главният проблем, тъй като до момента в който се борим с „ Хамас “ в Газа, ние се борим и с по този начин наречените проксита на Иран в Близкия изток, тъй че това е войната на прокситата на Иран против Израел.

Във вътрешнополитически проект това по какъв начин ще се отрази в Израел – нови избори, смяна във властта?

– Знаете ли това е мое персонално мнение, аз не съставлявам в този момент страната Израел, само че мога да кажа три значими промени – нормализиране на връзките сред Израел и Саудитска арабия и по-голямо присъединяване и включване на арабските страни в израело- палестинския спор, тъй като в този случай ние не може да реши този спор единствено двустранно.

Оцелели наблюдателки от армията описват за ужаса на 7 октомври предходната година

Второто значимо нещо съгласно мен е това, което Съединените щати се пробват да създадат, е възобновяване на палестинската власт, тъй че да поеме отговорността и ръководството на Газа и по-късно да се стигне до това да има две страни. Но, с цел да се случи всичко това, ние се нуждаем и от промени в Израел, които минават през промени в държавното управление в Израел – крайното дясно крило не е способно да направи каквито и да са политически действия сред нас и палестинците. И в случай че желаеме да сътворим нещо ново, би трябвало да променим израелското държавно управление. Това би трябвало да го създадем през избори, тъй като сегашните водачи би трябвало да поемат отговорността за огромния неуспех на 7 октомври и би трябвало да създадем ново държавно управление, което да е задоволително мощно и да има поддръжката на хората, с цел да промени действителността, а не да се връщаме обратно към обстановката от преди 7 октомври.

Всичко за спора в Близкия изток следете в нашия онлайн репортаж: 

Следете всички събития в този онлайн репортаж
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР