Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва и други южноамерикански

...
Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва и други южноамерикански
Коментари Харесай

Южноамериканска среща на върха търси пътна карта за опазване на Амазонка

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва и други южноамерикански водачи са изправени пред натиска да показват смели решения за избавяне на опустошената Амазонка, откакто във вторник откриват среща на върха, отдадена на най-голямата тропическа гора в света.

Бразилски публични лица дадоха обещание да се стремят към амбициозна пътна карта за прекъсване на обезлесяването на двудневната среща на Организацията на контракта за съдействие в Амазония в Белем, в устието на река Амазонка.

Това е първата среща на върха от 14 години насам за групата от осем страни, основана през 1995 година от южноамериканските страни, които споделят басейна на Амазонка: Боливия, Бразилия, Колумбия, Еквадор, Гвиана, Перу, Суринам и Венецуела .

Амазония е дом на към 10 % от биоразнообразието на Земята, 50 милиона души и стотици милиарди дървета, и е жизненоважен поглътител на въглерод, който понижава световното стопляне.

Но учените предизвестяват, че обезлесяването я приближава рисково до " сериозната точка ", оттатък която дърветата ще измрат и ще отделят въглерод, вместо да го всмукват, което ще има пагубни последствия за климата.

Страните от района са решени " да не позволен Амазония да доближи точка, от която няма връщане обратно ", съобщи бразилският министър на околната среда Марина Силва на министерска среща преди срещата на върха.

Бразилският министър на външните работи Мауро Виейра съобщи, че на срещата на върха ще бъде направена взаимна декларация , в която ще бъдат дадени " указания " на осемте страни за осъществяване на " нови цели и нови задания " за отбрана на тропическите гори от обезлесяване.

Работният план " беше контрактуван за рекордно малко време - малко повече от месец ", сподели той.
 Успех за Лула: Обезлесяването на Амазонка понижава с 30%
Успех за Лула: Обезлесяването на Амазонка понижава с 30%

Глътка въздух за екологията

Изсичането на горите се дължи основно на отглеждането на животни, само че се подхранва и от мътна комбинация от корупция, присвояване на земя и проведена престъпност, чиито пипала се простират до противозаконния трафик на опиати, оръжие, дървен материал и злато.

В Бразилия, която е най-големият експортьор на говеждо месо и соя в света и в която се намират 60% от Амазонка, унищожаването към този момент е унищожило към една пета от тропическите гори.

Групите за отбрана на околната среда оказват напън върху всичките осем страни да одобряват обещанието на Бразилия да изкорени противозаконното обезлесяване до 2030 година, макар че представители на приемащите страни показаха, че за тези договаряния може да е належащо повече време.

" Всяка страна има своя динамичност. Ние не работим, като постановяваме една позиция. Това е консенсусен, напредничав развой ", съобщи Силва в понеделник.
 Лула да Силва е окуражен да спре обезлесяването в Амазонка до 2030 година
Лула да Силва е окуражен да спре обезлесяването в Амазонка до 2030 година

Бразилия възобновява водещата си роля в оправянето с изменението на климата

Междувременно колумбийският президент Густаво Петро упорства другите страни да се придържат към обещанието му да забрани всички нови изследвания за петрол - сензитивна тематика за богатата на нефт Венецуела, а също и за Бразилия, чиято държавна петролна компания Petrobras спорно се пробва да изследва нови офшорни блокове в устието на самата река Амазонка.

Силва приветства самодейностите на двамата водачи.

" Имаме двама президенти, които идват със мощни задължения: колумбийският президент с нулево ползване на нефт и Лула с нулево обезлесяване ", казат анализатори.

Срещата на върха е основно тестване за левия деец Лула, който преди този момент беше президент от 2003 до 2010 година и се завърна на поста през януари, обещавайки " Бразилия се завръща " в битката против изменението на климата след четири години на внезапно увеличение на разрушенията в Амазония при извънредно десния му предходник Жаир Болсонаро.

Бразилия съобщи, че задачите ѝ за срещата на върха включват основаването на интернационална полицейска работна група за района и група за научни проучвания по модела на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC), консултативния съвет на договарянията на Организация на обединените нации за климата.

Срещата на върха е и нещо като генерална подготовка за договарянията на Организация на обединените нации за климата COP30.
 Обезлесяването на Амазонка доближи нов връх през февруари
Обезлесяването на Амазонка доближи нов връх през февруари

Въпреки че е приоритет за новата власт в страната

Срещата на върха " би трябвало да докара до съответни резултати, в случай че районът съществено желае да стане водач в дейностите по климата ", съобщи основаната в Съединени американски щати активистка група Avaaz.

Групите на коренното население, чиито предпазени резервати съгласно специалистите са решаващи буфери против унищожаването на международните гори, приканиха южноамериканските водачи да подхващат смели дейности.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР