Бразилската полиция съобщи, че е извършила обиски в цялата страна

...
Бразилската полиция съобщи, че е извършила обиски в цялата страна
Коментари Харесай

Обиски и арести в Бразилия при разследване за опит за преврат от привърженици на Болсонаро

Бразилската полиция заяви, че е направила обиски в цялата страна и е арестувала минимум двама души през днешния ден в границите на следствия за хипотетичен опит за прелом по време на митингите от последователи на изгубилия изборите крайнодесен президент Жаир Болсонаро, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Още по темата
Властите се пробват да се оправят с малко, само че правдиво малцинство от последователи на Болсонаро, които отхвърлят да признаят успеха на президентските избори на левия президент Луиз Инасио Лула да Силва този месец.

Федералната полиция сподели, че по разпореждане на Върховния съд търси хора и конфискува имущество в 8 бразилски щата според 32 издадени правосъдни заповеди. Източник от федералната полиция сподели, че двама души са били задържани, един в столицата Бразилия и един в Рио де Жанейро.

" Разследваните закононарушения са причиняване на имуществени вреди, палеж, незаконно сдружаване, принудително унищожаване на правовата страна и държавен прелом, чиито оптимални санкции, взети дружно, са до 34 години затвор ", съобщи федералната полиция.

Напрежението в Бразилия остава високо след най-оспорваните избори от десетилетия насам.

На 24 декември полицията в столицата Бразилия сподели, че е предотвратила квалифициран бомбен атентат. Привърженик на Болсонаро, обвързван с група протестиращи, които отхвърлят изборните резултати и които устроиха протестен лагер пред генералния щаб на въоръжените сили, призна, че е направил взривното устройство за да провокира намесата на военните.

Днешната интервенция е обвързвана с митинг на 12 декември - денят, в който успеха на Лула бе валидирана от способените органи на страната. Тогава хора от протестния лагер щурмуваха централата на федералната полиция и възпламениха коли и бусове в столицата след ареста на локален водач, подкрепящ Болсонаро.

Федералната полиция сподели, че работи взаимно с гражданската полиция на Бразилия, с цел да проверява нападението и след това направените заключения и събраните доказателства да бъдат показани на Върховния съд.

Вчера Ройтерс заяви, че митингите на 12 декември са резултат на дни напрежение в лагера на последователите на Болсонаро, откакто на 6 декември бе задържан Милтон Балдин - покровител на Болсонаро, призовал записаните в страната притежатели на оръжие да дойдат в столицата Бразилия, с цел да стачкуват против узаконяването на резултата от президентските избори.

Заради опасения за сигурността на 1 януари, когато Лула да Силва встъпва в служба публично, през вчерашния ден Върховният съд забрани на притежателите на огнестрелни оръжия да ги носят във федералния окръг, до момента в който Лула заеме поста си.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР