Брайловият екран в помощ на хора със зрителни увреждания вече

...
Брайловият екран в помощ на хора със зрителни увреждания вече
Коментари Харесай

ПОВОД ЗА ГОРДОСТ! Българин разработи брайлов екран за таблети и телефони

Брайловият екран в помощ на хора със зрителни увреждания към този момент е патентован. Негов създател е проф. Димитър Карастоянов от Института по осведомителни и информационни технологии при Българската академия на науките и неговия екип. Изобретението ще оказва помощ на незрящи посредством основаването на текстови и компютърен интерфейс. Решението за патента е издадено на 31.01.2017 година.

„ Иновацията при нас е тази, че стремежът е в една по-голяма матрица да демонстрираме освен букви и числа, т.е. знаци което е решен проблем за брайловите екрани, само че да демонстрираме графични знаци, а точно елементарни графики, икони на Windows, а в последно време към този момент се занимаваме и с по-големи графични обекти като обекти на културно-историческото наследство”, описа проф. Карастоянов.

Брайловият екран може да бъде внедрен в таблети и смарт телефони. Една от телекомуникационните компании у нас към този момент е показала интерес към патента. Ако една сериозна компания с благоприятни условия за усъвършенствания с по-голям запас да минимизира размера на брайловия екран, то тогава потребителят с повредено зрение би могъл да допира екрана на смарт телефона и по този метод да „ вижда " очертания.

За дейната си активност проф. Димитър Карастоянов е включен в „ Златната книга на откривателите и изобретателите в България " към Патентното ведомство и е почетен с премия през предходната година.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР