Братя Домусчиеви и Химимпорт се разделят с 21 дка срещу

...
Братя Домусчиеви и Химимпорт се разделят с 21 дка срещу
Коментари Харесай

"Кауфланд" и "Щрабаг" - новите строители на 4-ти километър

Братя Домусчиеви и " Химимпорт " се разделят с 21 дка против 33 млн. лв. общо. " Кауфланд " ще има хипермаркет на терена от 15 дка на бул. " Г. М. Димитров ".. Strabag има позволение за 20 хиляди кв.м офиси в региона, само че не бърза да строи.
Вече има развръзка за огромния празен терен покрай кръговото на " 4-ти километър " на София. Той от дълго време се набива на очи, най-много на хората, които пъплят в тапите по бул. " Г. М. Димитров ", в случай че погледнат към жк " Изток ". Разчистен от остарели здания и квалифициран за строителство, теренът е последното " бяло леке " в региона, който бурно се развива.

В рамките на последната година и половина в две покупко-продажби на два прилежащи притежателя теренът от 22 дка сред бул. " Г. М. Димитров " и дребната улица " Д-р Любен Русев " е продаден за 33 млн. лв.. На съвсем три четвърти от него ще има хипермаркет на " Кауфланд ". В другата една четвърт - офис постройка за отдаване чартърен. Австрийската компания " Щрабаг " към този момент има строително позволение за нея, само че евентуално няма да бърза да я стартира поради конюнктурата на офис пазара напоследък.

Очертаващото се застрояване на този стадий е по-малко от разрешеното в подробния организационен проект за региона, признат от Столичния общински съвет. Инициативата за ПУП-а беше на досегашните притежатели на земята - " Недвижими парцели София ", част от групата на " Химимпорт ", и сдружението " Есте пропъртис " с крайни притежатели братята Кирил и Георги Домусчиеви.
Реклама Един доста обитаем регион
" По-добре хипермаркет, в сравнение с следващата жилищна постройка ". Така разяснява Делян Георгиев, кмет на регион " Изгрев ", новата договорка за терена на " Кауфланд " пред " Капитал ". Той посочи, че тя е за частен терен сред частни лица и общинската администрация няма отношение към нея. Потвърди, че за терена от дълго време се търси покупател и от дълго време се знае, че е очакван за хипермаркет. Д-р Георгиев беше определен на локалните избори в края на 2019 година и поради позицията си против презастрояването на региона. В предшестващия интервал в " Изгрев " се случи и огромният взрив на строителни позволения. За година в него получиха зелена светлина 15 плана със междинна РЗП 11.4 хиляди кв.м всеки. Повечето в горната част на региона - северно от бул. " Драган Цанков " - по " Г. М. Димитров " и до гара " Пионер ". Много се строи и в региона към 4-ти километър, който се води " Дианабад-изток ".

Като резултат от бурното строителство популацията на " Изгрев " бързо нараства. По данни на ГРАО при 40 хиляди души в региона през 2019 година в този момент те доближават 65.5 хиляди, споделя доктор Георгиев. Очаква до края на мандата му броят на жителите да стане 90 хиляди души. " Ние сме най-гъсто обитаемият регион в София ", твърди кметът, като прецизира, че от 4.6 кв. км територия на региона половината са паркове и въпросното население ще живее върху към 2 кв. км. Това основава проблеми на районната администрация, която сега работи по стратегия за разширение на детските градини с нови 500 места. От позиция на търговията на дребно обаче " Изгрев " става изключително атрактивен.
В алено е теренът на " Кауфланд ", в сиво - отреденията за офис постройка на " Щрабаг ". Автор: Капитал Шести Kaufland в източна София
На адреса ще бъде шестият Kaufland за източната и югоизточната част на София. Сделката сред " Кауфланд България ЕООД енд КО-КД " и " Недвижими парцели София " за терена от 15.4 дка в " Дианабад-изток " е вписана в Имотния указател на 3 декември. Пак съгласно него постигнатата цена е 21.5 млн. лв. (571 евро на кв.м без ДДС). В обществените среди е известно, че " Кауфланд " има прелиминарен контракт за земята от години. По незнайни аргументи обаче договорката се забавя. Това, че е имало проблеми, се удостоверява и от регистъра - в него е вписана искова молба на " Кауфланд " от октомври 2020 година във връзка с " Недвижими парцели София ". Няма изясненост защо е била всъщност и за по-нататъшното й развиване, само че в последна сметка договорка за терена има.

" Кауфланд " не пожелаха да разясняват нито договарянията, нито капиталовите планове за парцела. По повърхност теренът изцяло влиза в матрицата на новите обекти на веригата в София. На 14 октомври тази година да вземем за пример компанията е получила строително позволение за хипермаркет от 5065 кв.м върху терен от 15 дка в " Горубляне ". На 21 октомври - за магазин със същата застроена повърхност върху 16 дка в " Младост 4 ". В източната част на София към този момент има магазини Kaufland: в " Младост 3 ", " Дружба " и " Слатина ". Общо обектите на ритейлъра, който е най-големият по оборот в страната, са 61 в 35 български града. През февруари 2019 година веригата откри хипермаркет във Велико Търново с инвестиция близо 25 млн. лева Петият за Варна беше отворен през януари 2020 година, като инвестицията в него е към 33 млн. лв.. Най-новият е в Петрич - инвестиция от 19 млн. лв..Последните месеци обществено бе оповестена алтернатива магазин да има и в постройката на Халите.
Реклама Офис постройката на " Щрабаг "
Година по-рано - през август 2020 година, австрийското сдружение " Щрабаг риъл истейт " става притежател на терен 6 дка с лице към кварталната ул. " Д-р Любен Русев ". Сделката е осъществена посредством придобиването на сдружението " Таурус ГМ ", записано от " Есте пропъртис " през юли, в което парцелът е апортиран. Декларираният веществен интерес по апорта е 11.34 млн. лв., което е и хипотетичната цената по договорката (972.5 евро на кв.м без ДДС).

Сделката е първата забележима връзка сред Strabag и Кирил Домусчиев. Но импровизирано тях ги свързва и летище София. Австрийската строителна компания има 1% в българското сдружение " СОФ Кънект ", което взе концесията. Официално другите 99% принадлежат на фонда Meridiam. В началото на ноември обаче служебният министър на превоза Христо Алексиев разгласи: " Както е доказано от няколко достоверни източника, компании на Кирил Домусчиев вземат участие с 20% в концесията. "

В началото на януари 2021 година " Таурус ГМ " получава позволение за градеж на офис постройка върху терена. Според уеб страницата на НАГ позволената РЗП със партер е 30.6 хиляди кв.м, от които надземната е към 20.9 хиляди кв.м. При основа 2118 кв.м това допуска най-малко девететажна постройка, като има очакван под земята паркинг на три равнища.

Източници от консултантските среди настояват, че постройката е въображаема със спекулативна цел, т.е. за отдаване чартърен. Самите " Щрабаг ", чиито офиси сега са в " Мегапарк " до The Mall, евентуално ще заемат не повече от два етажа в нея. Според същите източници в компанията сега вършат вътрешни разбори, преди да решат дали и по кое време да стартират да строят.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Право 3 Енергетика 1 Право 2 Технологии 3 Енергетика 1 Технологии 2 Право 3 Енергетика Реклама
Известно е, че търсенето на офис площи в изискванията на пандемия и отдалечена работа понижава. А в региона на 4-ти километър предлагането се усилва. Все още не са напълно наети двете нови здания на територията на " София тех парк ". В непосредствена непосредственост до терена има две съществуващи и трета в план. Сградата на " Билд системс " на кръговото е съвсем празна, " Бернард изток тауър " на " Г. М. Димитров ", под болница " Софиямед ", е напълно наета. Очаква се на пазара да излезе и офис частта от постройките на " Изток плаза инвест " на притежателя на " Софиямед " доктор Михаил Тиков. Проектът на ул. " Тинтява " е в напреднал стадий на строителство. Той планува 10-етажната жилищна постройка и 25-етажната кула, в която ще има с изключение на хотел и офиси. Като цяло строителното позволение на Тиков планува 74 хиляди РЗП. То беше и най-голямото в София за 2019 година

Очакванията офисите в региона да възвърнат актрактивността си са свързани с бъдещото строителство на метро до " Арена Армеец ".
Партньори по Подробен устройствен план
" Недвижими парцели София " и " Есте пропъртис " дружно изготвят и внасят в Столичния общински съвет (СОС) план за обстоен организационен проект за изменение на проекта за регулация и застрояване на региона. СОС го утвърждава в края на 2018 година Той включва жилищна постройка с 68 жилището, осеметажен хотел със 140 двойни стаи, офиси и хипермаркет. Според предвижданията най-високата част ще е 61 м, или 20 етажа. Магазинът трябваше да има под земята паркинг с 265 места, а жилищата, офисите и хотелът - паркинги на четири равнища.

Промяната на устройствения проект на терена минава през общинския съвет при втори опит. Първоначално отчетът е върнат, с цел да се създаде транспортно изследване, което да покаже по какъв начин новото огромно застрояване ще повлияе на трафика в региона. То е финансирано за сметка на вложителите и открива, че има място за още коли. Съседите по терен - психоболницата " Св. Наум ", притежателите на двете офис здания, живеещите в близката кооперация " Балкан ", както и сдружението на Тиков, излизат с отрицателни мнения, които не са взети поради. Сегашната обстановка на терена дава обещание по-малко РЗП и малко по-слабо транспортно натоварване в региона.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
По тематиката работи и Мара Георгиева
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Боряна Генчева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР