Браншовите организации на животновъдите в страната настояват за оставката на

...
Браншовите организации на животновъдите в страната настояват за оставката на
Коментари Харесай

50% от фермите фалират, животновъди искат оставки в МЗХ

Браншовите организации на животновъдите в страната упорстват за оставката на министъра на земеделието Иван Иванов, на отрасловите зам.-министри и на политическия кабинет в министерството.

Причината за оставките, които открои Пенка Христова, почетен ръководител на Съюза на животновъдите в България, са банкрут на 30% от фермите, като тя чака до 20 дни да се стигне до банкрут на 50% от млечните ферми.

На конференция в Българска телеграфна агенция Димитър Зоров от Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ) съобщи, че сега обстановката в бранш "Животновъдство " не е сериозна, а е пагубна,пише news.bg.

"От 2 месеца сме потърсили всички благоприятни условия, с които разполагахме - бяхме в Комисията по земеделието, в Министерство на земеделието доста пъти, направихме срещи с премиера и финансовият министър. Асен Василев даде обещание средства за един понеделник, който мина, и разпореди схемата да извърши Министерството на земеделието . Министерството до средата не е стигнало и финален опит направихме предходната седмица. Няма липса на финансов запас, а неорганизиране на схемата от страна на Министерство на земеделието ", посочи Зоров.

По думите му единствено при патриарха не са ходили, само че и при него щели да отидат най-после, с цел да омилостиви ръководещите. Зоров изясни, че на среща вицепремиерът и финансов министър Асен Василев уверил животновъдите, че имало средства, само че някои не желал да ги даде . Животновъдите предизвестиха, че при неналичието на сурово мляко фермите банкрутират или тези, които остават, не престават да затъват.

Зоров се надява Министерство на земеделието да отрезнее и да разбере, че следва огромен банкрут на млечните ферми. Най-опасен е индивидът, който няма никакъв излаз. Това е последната стъпка, която бихме създали - от месец и половина всички желаят да стачкуват, а ние, като рационални хора, би трябвало да се откри решението, само че против нас би трябвало да има също рационални хора, настоя Димитър Зоров.

Бойко Синапов от Обединени български животновъди съобщи, че ръководещите се въртят като мухи без глави - целия свят и цяла Европа се борят с рецесията, която удря всички страни. В България не се случва и нашата политическа сцена се следи - обществото изнемогва и при животновъдите е ужасно , посочи Синапов. Той недоволства, че политиците не се вслушват в обществото, като предизвести, че е застрашена продоволствената продукция в страната.

Браншовите организации на животновъдите ще отидат в Брюксел да споделят пред евродепутатите за проблемите си. Секторът завършва и вместо да се усилват дотациите, ставките падат. Положението е отчайващо, предизвести Синапов.

Иван Михов от Национална асоциация на животновъдите предизвести, че браншът се намира във физически банкрут . Всички диалози с Министерство на земеделието и с финансовия министър са обещаняе, само че не сме получили нищо. Ситуацията, в която се намираме, не може да се опише с думи, а би трябвало да се види на място, посочи Михов.

Господин Иванов от Национален съюз на говедовъдите в България предизвести, че рецесията в бранша няма да се оправи и следващата година. Със 100 000 ще намалеят овцете и продукцията на животните. Единственото, което може да се направи, е финансов запас. Изтървали сме всички влакове, призна Господин Иванов, като даде образец, че във Франция и Испания е въведена защитна цена на кравето и овчето мляко.

Велин Мицев от Съюз на животновъдите от Югозападна България се оплака, че ф ермерите били вилицата, с която се боде кебапчето и кюфтето . Никой не им помагал, като имало интерес от страна на някого да се унищожава продукцията на страната. Той се закани, че в случай че не бъдат чути, най-после ще си доведат животните до централното управление на страната.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР