Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО), в която Нетера

...
Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО), в която Нетера
Коментари Харесай

Невен Дилков: КРС трябва да възстанови баланса на българския телеком пазар

Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО), в която Нетера членува, изиска Комисията за контролиране на известията (КРС) да обвърже лицензите на мобилните оператори за нови честоти за 5G със обвързване те да позволен различни оператори до мрежите си, сподели Невен Дилков, шеф на Нетера, по време на конференция в Сплит, Хърватия (4-5 април 2023г.), проведена от RIPE.

е организацията, която записва и дава световни интернет запаси и свързани услуги (IPv4, IPv6 и запаси за AS номера).

Позицията на БАБТО, която Невен разпространява, идва след решение на служебното държавно управление да понижи с 40% еднократните такси, против които трите мобилни оператора ще получат нови честоти в спектъра 700 и 800 MHz за развиване на 5G.

Невен показа опасенията на сътрудниците си от Румъния, Сърбия, Хърватия и други страни от Югоизточна Европа, че консолидацията в телекомуникационна промишленост през последните години утежнява конкуренцията.

Той даде образец с българския регулатор КРС, който твърди, че взема ограничения в полза на потребителите, само че те имат противоположния резултат - качеството на услугите се утежнява, цените порастват.

Невен акцентира, че българският пазар е прекомерно дребен и не е оправдано фирмите, които желаят да основат нови мобилни оператори, да построяват още една, паралелна на трите мобилни оператора, телеком инфраструктура. Вместо това те може да употребяват потенциала на съществуващите мрежи. Такава е и рекомендацията на Европейската комисия, и практиката в цяла Европа.

Във всяка европейска страна, като се изключи България, има мобилни оператори, които не работят върху лични мрежи, а наемат от други компании. Те се назовават виртуални мобилни оператори – MVNO.

В България обаче трите мобилни оператора не позволяват други компании до мрежите си. Ако КРС ги задължи, това ще усъвършенства конкуренцията на пазара за телеком услуги в България и ще отбрани дребните и междинни оператори от опасността страната за следващ път да ги сложи в неравностойно състояние по отношение на трите най-големи компании.

През март 2023 година Върховният административен съд (ВАС) разгласи, че - тези към 3.6 GHz. Ако този търг се организира още веднъж, това също ще даде опция в новата процедура да се заложи изискване мобилните оператори да отворят мрежите си за различни снабдители.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР