Бойко Сачански е управител на BILLA България и един от

...
Бойко Сачански е управител на BILLA България и един от
Коментари Харесай

Бойко Сачански: Мадара ни напомня колко прекрасна е България

Бойко Сачански е шеф на BILLA България и един от мениджърите на високо равнище у нас, който като същински патриот поддържа дела, свързани с историта на страната ни. Сред самодейностите, зад които BILLA застава през последните години е акцията "Аз обичам България ", която събра средства в поддръжка на Мадарския конник, а сега тече акцията за събиране на средства за Панорамата в Плевен.

Какво е чувството да застанеш на платото под Мадара и по какъв начин BILLA ни оказва помощ да заобичаме още повече културните и исторически полезности на страната си - за това си приказваме с Бойко Сачански в едно екслузивно изявление за екипа на novini.bg

– Господин Сачански, Мадара е може би най-емблематичното място, което свързваме с България и основаването на нашата страна. Какво е Вашето чувство, когато застанете пред Мадарския конник?

Мадара е място със специфична сила, което съчетава хилядолетна история и необикновено красива природа. Когато съм там, аз в действителност мога да усещам България. Мадарският конник ме кара да бъда горделив, че съм роден и израснал в една от най-старите страни в Европа, че съм потомък на заслужен и борбен народ. Наистина това място не може да се опише, то би трябвало да се усети.

– Благодарение на акцията „ Ние обичаме България “ BILLA съумява да реализира страхотни планове. Разкажете малко повече за това какво успяхте да извършите в Мадара?

През 2017 година дълготрайната национална акция на BILLA „ Ние обичаме България “ поддържа Мадарския конник. Тогава си поставихме амбициозната задача да превърнем Националния историко-археологически резерват Мадара в атрактивна туристическа дестинация, която да притегля гости от целия свят. Затова взехме решение да подпомогнем облагородяването на региона, оборудването на осведомителния център и въвеждането на новаторски технологии. От продадени билети за огромен благотворителен концерт в "Арена Армеец " и други интензивности в границите на самодейността събрахме 96 287,61 лева

Година по-късно има съответни резултати, с които доста се гордеем. Мадара към този момент посреща посетителите с освежен информативен център, оборудван с доста новаторски технологии. Може би най-впечатляващ е атрактивният ъгъл за виртуална действителност, където гостите на обекта имат опция да се насочат на виртуална разходка из Мадара и да научат забавна информация освен за Мадарския конник, само че и за някои от останалите обекти в резервата, които се надяваме, че по този метод ще добият по-голяма известност. За най-малките гости е основана и още една атракция – интерактивна просветителна игра. Тя е под формата на touch screen маса и оказва помощ на децата да се срещнат с обектите в Мадара и да научат забавна информация.



Със средствата от акцията „ Ние обичаме България “ бяха основани и инсталирани осведомителни и указателни табели, които ще можете да видите, в случай че си извършите къса разходка в парка. Ако сте идвали и преди слагането на новите табели, в този момент несъмнено ще усетите разликата. Ще видите Мадара по нов метод и даже ще откриете обекти, за чието битие преди не сте знаели.

Благодарение на самодейността „ Ние обичаме България “ бяха закупени и още доста други потребни уреди и съоръжение за потребностите на Мадара.

– Смятате ли, че модерността и античността имат пресечна точка. Как да накараме децата да харесват историята ни благодарение на новите технологии и виртуалната действителност?

Твърдо съм уверен, че историческото и културното завещание имат потребност от ново, по-атрактивно показване, което да дава отговор на потребностите на актуалните хора. Иновативните технологии, като виртуалната действителност да вземем за пример, са един добър метод да притеглим вниманието на младите и да им описваме за историята на техния език.



Тази процедура се ползва извънредно сполучливо в някои от най-популярните културни и исторически обекти в света. Силно имам вяра, че нововъведенията, които бяха направени в Мадара, ще притеглят доста деца и младежи и те ще заобичат още повече историята и България.

– Накъде ще гледате дружно с екипа на BILLA през идната година? Подпомагате земеделските производители с акцията "BILLA градини ", подкрепяте ги да употребяват по-малко пестициди, с цел да бъде продукцията им по-чиста, грижите се за културните полезности... Любопитно ми е кой ще бъде идващият ви огромен план, който мечтаете да осъществите?

Екипът на BILLA България е извънредно упорит и непрестанно си слага все по-високи цели, в това число и във връзка с обществено виновните планове. Кампанията „ Ние обичаме България “ ще продължи и през идната година, когато ще подкрепим още един от Стоте национални туристически обекта.



Работим и по десетки други значими начинания за подкрепяне на разнообразни обществени групи. Преди по-малко от месец завърши следващото издание на взаимната ни акция с Фондация „ Искам бебе “, в границите на която поддържаме двойки с репродуктивни проблеми. Този път финансирахме ин витро процедури за 7 фамилии, които мечтаят за лично дете. В последните няколко години сме подкрепили общо 17 двойки. Най-голямото ни задоволство е, че две от тези фамилии към този момент се радват на лични чеда. Ето това са дела, които несъмнено си костват, тъй като в действителност осмислят живота на хората.

– И един финален въпрос - за какво всеки българин би трябвало да види Мадара, съгласно Вас?

Мадара е удивително място, което носи духа на толкоз доста столетия и култури. Място, което ни припомня какъв брой прелестна е България. Затова всеки българин би трябвало да го посети и да води и децата си, с цел да заобичат и те родината си. Освен това след подобренията, които бяха направени с помощта на акцията „ Ние обичаме България “, Мадара е даже още по-интереснa и въздействащa.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР