Бойко Рашков обеща нови проверки на всички скандали около Бойко

...
Бойко Рашков обеща нови проверки на всички скандали около Бойко
Коментари Харесай

Бойко Рашков обеща нови проверки на всички скандали около Бойко Борисов

Бойко Рашков даде обещание нови инспекции на всички кавги към Бойко Борисов и даде да се разбере, че почналите към този момент разпити и дейности по така наречен канибалски закани, за "Ало, Ваньо " и за шкафчетата с кюлчета и евро в премиерския апартамент в Бояна са единствено началото. Това стана ясно от изявление на служебния вицепремиер и вътрешен министър в предаването "ЕвроДикоф ".
„ Бих желал да се създадат повторни инспекции. Смятате ли, че по случая „ Ало, Ваньо “ не би трябвало да се направи такава инспекция? В този случай един към този момент някогашен прокурор беше заплатен за това, че направи сходна като резултат инспекция, а сега се намира във Валенсия като общоприет консул на България. Нима няма и други инспекции, които би трябвало да се повторят? Например за тези кюлчета злато и евро в шкафчето на спинкащия някогашен министър-председател, които биха могли действително да се открият като номера. Всяко едно кюлче има отличителни белези и от банките, от които са добити, може да се откри кой ги е купил и какъв е техният път ", сподели Рашков.
Според Рашков българската прокуратурата въобще не се е интересувала от тези благоприятни условия. "В медиите излезе една прокурорка, на която беше предоставена тази инспекция, и съобщи на висок глас напълно наивно, смятайки, че няма мислещи хора в нашата страна, че защото ги няма тези движимости, не могло да се откри нищо. А те отидоха ли да създадат претършуване в спалнята на министър-председателя в „ Бояна “, както направиха претършуване в президентската институция?! “, попита риторично служебният вътрешен министър.
„ Новите инспекции ще се проведат по разпоредбите на закона, а не по разпоредбите на подчинеността, на слугинското държание, което има българската прокуратура към политическата власт, която си отиде на 4 април “, добави той.
От думите на Рашков стана ясно, че в най-скоро време предстоят

разпити на Бойко Борисов и Пламен Георгиев поради случая „ Ало, Ваньо “.

Този скандал гръмна през 2011 година, когато вестник "Галерия " разгласява четири диалога, записани със СРС. В единия се чуваше по какъв начин министър председателят Борисов подрежда на шефа на митниците Ваньо Танов да спре инспекцията на митничарите в склада на пивоварната "Леденика ". Тя беше благосъстоятелност на Михаил Михов-Мишо Бирата.
По-късно се разбра, че записаните диалози са от следствие за корупция в митницата в Свиленград, следено от прокурора Пламен Георгиев. Той се оправда, че диалозите не са му докладвани и, защото не са вкарани като доказателства по делото, са унищожени.
По това време в Народното събрание Борисов държа патетична тирада, че диалогът е манипулиран и не е нареждал митничарите да не влизат в пивоварната. Според него зад приключването на записите стои някогашният помощник на ДАНС Алексей Петров. Година и половина по-късно в изявление Борисов ненадейно призна: "Не че е вярно, не е трябвало да го върша. Но съм си подобен – всеки прави своите неточности, реагирах и се обадих. И се обадих, прелестно знаейки, че на Танов телефонът е подслушван ".
През 2013 година, когато ГЕРБ не беше на власт, следствието беше обновено от прокуратурата. Година по-късно делото бе прекъснато, без да е разследвана търговия с въздействие, длъжностно или друго закононарушение. А Борисов още веднъж се върна на власт. Прокуратурата одобри, че признанието, че има подобен диалог, е демонстрация на самокритичност. Разследващите се занимаваха единствено

по какъв начин са изнесени четирите записа, а не със наличието им.

Пламен Георгиев бързо се издигна до началник на КПКОНПИ, а предишното лято бе заставен да подаде оставка поради "Апартаментгейт " и бе пратен консул във Валенсия. Два месеца след приключването на записите през 2011 година предприемачът Михаил Михов бе открит мъртъв в хотела в Правец. Аутопсията откри масиран инфаркт. Ваньо Танов умря през 2016 година
Другата инспекция, стартирана в този момент от Министерство на вътрешните работи, която вбеси и даже паникьоса Борисов по-рано през днешния ден, е по така наречен канибалски скандал. Тя е по изказванията на вътрешен министър Рашков, че

Борисов е заплашвал предприемач,

че "семейството му няма да разбере дали не яде неговото месо ". Рашков заяви за канибалската опасност отново пред Сашо Диков, само че не сподели имена. Човекът бил заплашван, тъй като бил очевидец по дело на Софийската градска прокуратура от 2009 година, водено против незнаен причинител. Според Рашков, в случай че очевидецът не бил отдръпнал показанията си тогава, министър от първото държавно управление на Борисов щял да бъде наказан на затвор за рушвет от 200 хиляди лева Той не сподели кой е избавеният министър. Но направи отпратка към прословутата среща "Ти си го избра " в дома на Борисов в Банкя, от която преди години изтекоха диалози.
Именно около този случай тези дни се оказаха разпитани Мирослав Найденов, Николай Кокинов, Бойко Найденов.
„ Какво прави един самостоятелен прокурор в дома на Бойко Борисов в Банкя да се моли и да желае да бъде назначен, надали не персонално и персонално от Бойко Борисов, за апелативен прокурор? А може би преди този момент е желал да заеме и поста основен прокурор? В записа доста добре се чува да споделя за Цацаров: „ Ти си го избра “. Тоест Бойко Борисов е избрал Цацаров, не някой различен ", разяснява в този момент Рашков и добави: "Този някогашен прокурор, който беше градски прокурор, сега е юрист. В задачата се пита кое му пречи като юрист сега да бъде свикан и да даде някакви сведения по инспекцията, която се прави по отношение на натиска, който е оказван върху един човек преди десетина и повече години ". Според него този епизод тогава не е бил разследван, макар че е бил прочут и на проверяващите, и на наблюдаващите прокурори. "Защо в този момент да не се обясни този въпрос “, попита вътрешният министър.
Третата инспекция, която явно Министерство на вътрешните работи към този момент е пуснало, е

за фотосите с цялостното с кюлчета и евро в шкафче в спалнята на Борисов

в държавната резиденция в Бояна. До момента някогашният министър председател изрично отхвърля да е събирал евро и кюлчета и твърди, че е пипал единствено един път кюлче в Българска народна банка. По неговата версия някаква жена, която той не желае да назове, като същинска Мата Хара направила фотосите. На този декор прави усещане държанието на прокуратурата и на службите, които изцяло споделят изказванията на Борисов. В абсурда с пачките в чекмеджето държавното обвиняване изрично отхвърля версията, че става дума за недекларирано благосъстояние на премиера. За сметка на това обръща внимание за друга допустима догадка за фотосите. догатката, изложено от очевидци по делото, че приобщените видеозапис и фотоси отразяват особено аранжиран интериор с движимости, за показване на избран отрицателен облик на министър-председателя”. “Тази догадка е в унисон с други открити в хода на следствието доказателства ", споделят от прокуратурата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР