Бойко Борисов за Скаптопара Премиерът Бойко Борисов заедно с четирима

...
Бойко Борисов за Скаптопара Премиерът Бойко Борисов заедно с четирима
Коментари Харесай

Борисов даде срок за решение как да се изгради „Струма“ и да се запази древното селище

Бойко Борисов за Скаптопара Премиерът Бойко Борисов дружно с четирима министри и шефът на АПИ инспектира разкопките на лот 3.1 на автомагистрала „ Струма “ край Благоевград. Повече от час министър-председателят беседва с жителите на Благоевград, които упорстват да бъде непокътнато античното населено място Скаптопара, а трасето на пътното оборудване да бъде изместено. Борисов даде период от месец на археолозите и пътните експерти да преценяват какво да се прави по-нататък. Експертна комисия ще реши какви консервационни ограничения да бъдат подхванати и какви ще са разновидностите и стойностите за изместване на автомагистралата. Премиерът даде дума на хората, че археологическите находки ще бъдат непокътнати на място, само че уточни, че преместването на трасето ще коства към 50 милиона лв. в допълнение, а построяването на автомагистралата ще се забави.
 Борисов и Скаптопара БГНЕС
" В рамките на месец археолозите и специалистите имат период да дадат решение за трасето на автомагистрала " Струма " и, в това време, по какъв начин да бъдат непокътнати археологическите находки ". Това съобщи пред публицисти министър председателят Бойко Борисов , откакто инспектира сектора от Автомагистрала " Струма " при откритите остатъци от античното населено място Скаптопара край село Покровник в региона на Благоевград.
 
" През това време ще пресметнем , в случай че автомагистралата мине изпод, следва ново отчуждаване, нови процедури, а до момента са дадени над 20 милиона за отчуждаване. Експертите би трябвало да изследват, в случай че трасето мине изпод, покрай реката, риска от наводнения. Има такова условие. Затова на някои места трасето трябваше да бъде повдигано ", сподели Борисов. Такъв вид би оскъпил построяването на автомагистралата с още 50 милиона лв., добави той.
 Борисов и Скаптопара БГНЕС
На обекта участваха десетки протестиращи жители , искащи опазване на археологическите разкопки. Министър-председателят беседва с тях.
 
 Мъж се обърна към Борисов, като съобщи, че на референдум хората са дали своят вот " за " опазване на разкопките и попита какво следва. Премиерът съобщи пред протестиращите:
 
" Спираме автомагистралата и отиваме да строим нагоре, на север. Какво да създадем друго? Искаме да създадем автомагистрала. От 1973 година знаят, че има разкопки тук. Защо не протестирахте тогава? Защо не е направено? Знаете ли какъв брой археология сме създали по страната? Искам да го създадем като хората, по тази причина търсим решение по какъв начин да го създадем ", добави Бойко Борисов.
 Борисов и Скаптопара БГНЕС
По думите му до този миг за тези разкопки са дадени 3,1 милиона лв. , с цел да ги видят хората, които са тук, жителите на Благоевград, а това са пари на данъкоплатците. Във всички случаи ще се дават в допълнение пари, само че би трябвало да намерим по-евтин вид. Според археолозите нагоре има доста и повече полезности . Досега за археология при автомагистралите са дадени повече от 20-30 милиона лв., уточни още Борисов.
 
" Около 85 милиона лв. ще коства разновидността автомагистрала " Струма ", при археологическите находки край село Покровник, да минава под античното населено място ". Това сподели ръководителят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов. Той бе безапелационен, че решение ще бъда открито. " Моето мнение е - разкопаваме горе и местим най-ценното там ", съобщи Атанасов.
 Борисов и Скаптопара БГНЕС
Премиерът предложения на среща в Министерския съвет през идната седмица кмета на Благоевград Атанас Камбитов, представители на инициативния комитет за опазване на археологическите находки.
 
По време на инспекцията министър председателят Бойко Борисов бе придружаван от министрите Владислав Горанов, Ивайло Московски, Николай Нанков, Боил Банов .
 Борисов и Скаптопара БГНЕС

 Борисов и Скаптопара БГНЕС
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР