Бойко Борисов, пък и с Делян Пеевски – новото светило

...
Бойко Борисов, пък и с Делян Пеевски – новото светило
Коментари Харесай

Румен Овчаров: Бойко Борисов, пък и с Делян Пеевски – новото светило в енергетиката

Бойко Борисов, пък и с Делян Пеевски – новото величие в енергетиката, който откакто реши проблемите на ракетите, на правосъдната система, на Конституцията, в този момент към този момент е супер специалист и в енергетиката. Вижте, 2016 година тъкмо държавното управление на Бойко Борисов беше това държавно управление, което пропусна, пое уговорката и след това пропусна опцията да изиска дерогация за затварянето на въглищните централи и на България ѝ остана задължението до 2026 година те да бъдат затворени. Това сподели в аудиокаста на " Фокус " " Това е България " някогашният министър на енергетиката Румен Овчаров. 

По думите му от този момент насам всички държавни управления се бият в гърдите, в България, когато отиват на среща с миньорите, по какъв начин те ще отстояват ползите на българската енергетика и като отидат в Брюксел, стартират да се кланят и да споделят " Ама да, но несъмнено ".

" Че това за 2026 година те са подписали със единодушие на българските управляващи, не със единодушието на някои други. И в този момент държавното управление било сред чука и наковалнята. Извинявайте, какво направи това държавно управление за тия какъв брой, пет-шест месеца към този момент, откогато е на власт, с цел да приготви плановете по този обективен преход? Нищо не направи. За последните 15 дни събра 15 компании от района и ги попита: " Абе, кажете тука кой какво предлага. При това, болшинството от тях – техни спонсори. Това ли е съгласно вас методът, с който ще решим въпроса на… какъв брой там, 40-50 хиляди индивида, които работят или са свързани с работата на комплекса? Че методът изисква напълно други неща да бъдат свършени. Първо би трябвало да видиш в действителност ли ще искаш да затваряш 2026 година, или ще искаш да работиш до 2038 година До момента никой не си направи труда да отиде в Европейския съюз и да стартира най-малко договаряния за това. Минаха към този момент 7-8 години от това. Това е едното. Второ, в случай че си поел ангажимент да затваряш 2026 година и търсиш условия за обективен преход – ами, вземи го посочи какво значи този " обективен преход ". Това не е да набоцкаш там няколко фотоволтаика. С какво тъкмо ще заместиш работата на централите и каква продуктивност създаваш за миньорите или за топлоенергетиците? Никаква. Това е безусловно лаишки метод. Така не може да се ръководи! ", добави Овчаров. 

Той счита, че няма потребност да лъжем миньорите. " Трябва да им кажем: няма да има предоговаряне, дайте да забележим какво можем да създадем тук с тези пари и с спомагателни пари от страната по този начин, че да запазим поминъка на тези хора. Ама ние не вършим това. Ние викаме 10 компании, освен това спонсори на ПП-ДБ, и им споделяме: абе дайте тука, предложете планове, с цел да приберем едни пари. Е, това ли е методът, това ли е държавната политика?! Извинявайте, само че това за мен е… към този момент споделих какво – крещяща непросветеност и алчност ", сподели още някогашният енергиен министър. 

" В тази обстановка могат да се създадат единствено две неща. Част от тях днеска са препоръчани в Народното събрание. Първо, би трябвало на миньорите почтено да им се каже от в този момент ръководещите, от болшинството, което е в Народното събрание: ще се затварят ли централите 2038 година или централите ще си ги затворим 2026 година, както сме поели ангажимент. Ако ще бъде първото, философията е една. Ако ще бъде второто, философията е друга. Ако философията е, че ще ги затваряме 2038 година, има време да помислим, няма потребност да бързаме. Ако ще ги затваряме 2026 година, би трябвало прочут интервал от време, или най-малко отсрочване на окончателните решения. Аз разбирам, че тук се върви в някакъв подобен промеждутъчен вид – хем едното, хем другото. Няма да стане по този начин, няма да стане по този начин. Отново ще сблъскаме със същия проблем ", заключи Овчаров. 

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР