Бойко Борисов няма да е номинация за премиер в правителство

...
Бойко Борисов няма да е номинация за премиер в правителство
Коментари Харесай

Какви заявки дадоха ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ след консултациите при президента

Бойко Борисов няма да е номинация за министър председател в държавно управление с мандата на ГЕРБ-СДС. Той счита, че най-хубавият вид е държавно управление с подкпрета на първите две парламентарни сили. От ПП-ДБ обаче и през днешния ден потвърдиха, че няма да поддържат мандат на първите, само че са подготвени с кабинет с втория мандат - без присъединяване на ГЕРБ. Така и след консултациите при президента компромисът наподобява сложен.

Румен Радев през днешния ден стартира ударна серия от съвещания. След диалозите си с първата и втората политическа мощ, на следващия ден той ще се срещне с останалите четири парламентарни групи. Президентът избра този път да форсира процедурата спрямо есента, тъй като предходният път депутатите не са се възползвали от даденото време, с цел да се схванат за държавно управление и да одобряват значими закони. Днес Борисов изиска президентът обаче да им даде време от два-три дни, преди да връчи първия мандат.



Снимки: Десислава Кулелиева

Президентът и водачът на ГЕРБ седнаха дружно на масата за съвещания за първи път от години. Държавният глава се обърна към първата по резултат политическа мощ с думите, че най-голямата отговорност за сформиране на държавно управление, приемането на държавен бюджет и висящи закони е тяхна.

" Колко време съгласно вас е належащо за водене на пълноценни договаряния за сформиране на държавно управление, и то както сегашните ви упоритости - с вашите досегашни най-отявлени антагонисти? И в случай че това не стане, имате ли авариен проект? Колко време е належащо за приемане на държавен бюджет и при двата разновидността - в случай че се сформира държавно управление и в случай че не се сформира. И той се внесе от служебно държавно управление, тъй като знаете за периодите по удължителния закон за бюджета - те изтичат средата на юни ", уточни Румен Радев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов му отговори, че нито една партия не може да образува устойчиво ръководство сама и без ГЕРБ.

" Ние знаете, че сме виновни. Като се опре до бюджета, ще търсим метод да се оправя. Отговорни сме. Няма да оставим страната да влезе във банкрут юни. Полагаме старания. Търпеливи сме. Грехота е изключителното единодушие, което имат депутатите от двете обединения, да бъде проиграно, тъй като ще загубим някой различен гласоподавател. Ако България е над всичко, има късмет да създадем нещо устойчиво и с Ваша помощ може да се случи ", сподели още Борисов.



Радев подсети, че би трябвало да бъде признат закон за държавния бюджет.

" Между другото, през вчерашния ден чух амбициозната Ви поръчка - дружно с ПП-ДБ, за държавен бюджет, в който няма да се пипат разноските, няма да се подвигат налозите и ще има 3% недостиг. Пожелавам Ви въображение и триумф ".

Бойко Борисов, водач на ГЕРБ: Абсолютно сте прав, българският народ сподели по този начин, само че и че нито една партия сама не може да се оправи. И го споделя няколко пъти поред и всеки водач, който не регистрира този факт, не може да отговори на нито един от вашите въпроси. Сякаш думите изречени са алена линия. Хората споделиха - без ГЕРБ не може, само че не споделиха ГЕРБ, макар че са първи, да ръководят сами.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова изясни, че парламентарните комисии могат да проработят до началото на май, а по-важните законопроекти да бъдат признати в границите на 2-3 седмици.

" Надявам се, че до края на месец май, началото на юни огромна част от законите, които и с решение на Народно събрание задължихме Министерски съвет да внесе, към този момент ще имаме резултат, тъй че да спазим периодите по Плана за възобновяване и резистентност.



След съвсем едночасовата среща Борисов съобщи, че съгласно него е добре да се забави връчването на първия мандат.

" Да, за рационално време споделих - ден, два, три, не е проблем. Но по-късно се аргументира: " Ще кажат, че съм деспот. Нали аз бях деспот, в случай че диктаторите в света бяха като нас, дай Боже, на всички места такива ".

В отговор на въпрос на Българска национална телевизия водачът на ГЕРБ уточни, че няма да му е мъчно да напише имената на министрите, които да връчи на Радев.



" Те половината ми група са министри. Дето се вика, за 10 минути мога да ги напиша. Тогава номинацията за министър председател вие ли сте? Аз съм бил три пъти. Три за благополучие, дето се вика. Убеден съм, че най-хубавото за България е сред двете огромни партии ".

Посочи още, че е дал прошка и на президента Румен Радев вдигнатия пестник през 2020 година

" Така е решил тогава, по този начин е направил. И той ни поздрави за триумфа на изборите и допускам, че си дава сметка - щом сме пристигнали като първа политическа мощ, всичко неприятно съм оставил обратно, другояче не бих се срещал, не бих си приказвал и с Кирил, и с Асен. Това да умееш да простиш в името на нещо по-велико и значимо, е добродетел, съгласно мен ", разяснява Борисов.



Вторите на изборите - обединението ПП- Демократична България, влязоха незабавно след ГЕРБ-СДС. Президентът напомни,че поръчката им за наличие в политиката е смяна на остарелия управнически модел, а те влизат в диалози с ГЕРБ.

" Докъде може да стигнете с този политически компромис за сформиране на държавно управление? Ако това не се случи, по какъв начин виждате тази опция с втория - с необятна поддръжка или държавно управление на малцинството, или друга формула? Чух упреци от вашата коалиция, че бързам с мандатите и попречвам работата на 49-ото Народно събрание и бързам да отведа страната за избори през юли. Вие по кое време виждате подобаващото време за връчване на първия мандат ", попита президентът.



ПП-ДБ повториха, че няма да поддържат първия мандат, само че ще се опитат да осъществят втория.

" Искам да заявя,че ние слагаме явен страндарт в българската политика -това което приказваме преди изборите,това е и след изборите В този смисъл очертахме главните цели и всички вие, и българските жители, ги осъзнахте
Време е да създадем дълбока промяна в правосъдната система, без която ние не можем да бъдем естествена европейска страна ", съобщи Кирил Петков - съпредседател на " Продължаваме Промяната ".

" Аз се веселя, че една година по-късно и два цикъла избори стигаме до законодателната стратегия на последния постоянен кабинет. Дори съперниците могат да се почитат и би трябвало да се почитат. Но има ясни граници, които не могат да бъдат прекрачени и това беше ясно декларирано и от двете партии в предизборната акция. Тези ясни граници са, че няма по какъв начин в изпълнителната власт ПП-ДБ и ГЕРБ да работат дружно. Ние няма по какъв начин да подкрепим кабинет с мандат и присъединяване на ГЕРБ ", добави Асен Василев - също съпредседател на " Продължаваме Промяната ".



" Ясно е, че това е комплицирано в тази обстановка на поляризация, че това възбужда сензитивност, само че нашата коалиция е единна. Можем да поемем отговорност за ръководството на на страната единствено с втория мандат " сподели Христо Иванов- съпредседател на " Демократична България ".



След диалозите с Радев ПП-ДБ повтори, че компромисът с ГЕРБ е бил законодателната стратегия, контрактувана преди дни.



" Поне до 15 юни би трябвало да работи Народното събрание, с цел да може да бъде признат бюджетът. Това са действителностите в страната. Макар и да няма кабинет, страната няма по какъв начин да остане без бюджет. Независимо дали има, или няма кабинет. Това се прибавя в основните цели, които към този момент бяха заложени в работата на Народно събрание ", съобщи Асен Василев.

ПП-ДБ не дадоха отговор за какво чакат поддръжка от ГЕРБ, щом не са подготвени да поддържат първия мандат, нито разясниха дали имат подготвен състав на план за кабинет.

По тематиката работиха: Александър Марков, Виолета Руснова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР