Боян Чуков, геополитически анализатор и бивш офицер от разузнаването, в

...
Боян Чуков, геополитически анализатор и бивш офицер от разузнаването, в
Коментари Харесай

Боян Чуков: Течът на секретна информация показа, че САЩ са във война срещу Русия

Боян Чуков, геополитически анализатор и някогашен офицер от разузнаването, в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

След приключването на американски секретни документи – какво " изпусна “ Пентагонът и има ли сериозен риск за сигурността на Съединени американски щати? Според медиите в Съединени американски щати изтеклите секретни документи на Пентагона са над 50 отчета с гриф " Секретно “ и са свързани с Украйна, Китай и Близкия изток. Властите във Вашингтон оповестиха, че стартират следствие по случая. Според тях някои от документите може да са манипулирани. Мой посетител е Боян Чуков – геополитически анализатор и някогашен офицер от разузнаването. Здравейте. 



Здравейте.  

Г-н Чуков, кои са съгласно вас главните моменти, които би трябвало да се отбележат и проследят, по отношение на изтеклите документи от Пентагона? 

Първо би трябвало да имаме поради по кое време тъкмо имаме тази утечка на информация, каква е обстановката в света и каква е обстановката вътре в Съединени американски щати. Защото Съединени американски щати са една от трите най-големи суперсили в света и това, което се случва в някои от суперсилите, доста постоянно се отразява на целия свят и ние търсим някакви доста комплицирани пояснения от кое място идва всичко това, а в действителност би трябвало да погледнем доста деликатно обстановката вътре в страната. Първо стартирам с това, че достоверността на изтеклата информация нито е доказана, нито е опровергана.  Второ, което е – порцията информация, която излезе, излезе на две талази. Първата касаеше ситуацията в Украйна и в случай че се огледа тази информация, която излезе за Украйна, ще разберем, че това е систематизирана и обработена информация от украинските и съветски телеграм канали. Там това, което е написано, може да се прочете от всеки, който малко повече е отделил време да се рови в тези осведомителни източници.  

Имаше даже информация, че доста от дълго време е изтекла, само че чак в този момент се вижда. 

Да, да, тя е стояла в една платформа вътре в интернет някъде още в края на януари и по-късно е провокирало интерес към този момент и е оповестена към този момент – несъмнено, CNN, The New York Times и така нататък Всички тези свръхсекретни информации, които ние всички ги повтаряме, една огромна част от тях са общоизвестни. Трябва да имате поради, че последната най-нова специфична работа на Съединени американски щати обработва единствено открити източници, а откакто е специфична работа, на документа от горната страна се поставя някакъв гриф. 

Така, да.  

Т.е. тук има един доста внимателен миг. Но в случай че погледнем да вземем за пример, в някои от тези информации написа, че съветската войска, 97% от цялата участва на украинска територия. Това е смешно за всеки, който съществено преглежда този въпрос. Но това не попречи на английския боен министър Уолъс преди един месец да го заяви това нещо. Вероятно го е чел в тези информации.  

Втората част, която в действителност визира Съединени американски щати съществено, това е информацията, която касае външната политика на Съединени американски щати. Тя визира Израел, Южна Корея, визира Русия и Турция. Аз обаче съм податлив да приема като най-близо до истината, тъй като никой не може да претендира, че има 100% лиценз, че приказва истината – американските специалисти настояват, че сегашната обстановка ужасно доста наподобява на обстановката през 1971 година, когато медията " Пентагон пейпърс “ и Даниел Елсберг стартират да бълват документи за войната на Съединени американски щати във Виетнам. Първо се вменява виновност на Съединени американски щати, по-късно се приказва, че войната е нелегитимна. Т.е. стартира една опозиция против войната във Виетнам. 

И в този момент може би същото се случва с войната в Украйна?

И в този момент ви споделям. Например Лари Джонсън, който е извънредно реномиран и прочут американски боен специалист, твърди следното нещо: тази информация може да изтече единствено от американски източници, от безусловно никакви други. Тази информация може да изтече единствено от две служби. Едната е Общоармейският общоприет щаб на Американската войска, т.е. ген. Марк Мили, и втората – командването на Американската войска в Европа, EUCOM. И съгласно Лари Джонсън източникът е Европейското командване на Американската войска. Защо? Даже полковник Карен, която също е анализатор от Централно разузнавателно управление на САЩ, жена полковник на доста високо равнище, тя споделя по този начин: " Тази утечка на информация ми наподобява на фрустрация на военни или чиновници във връзка с администрацията на Байдън и нейното условие за американска победа над Русия “. Т.е. смята се, че това е неодобрение против ръководството на демократите, и това, че част от американските военни не са склонни да вървят към борба с Руската федерация, тъй като си дават ясно сметка какво би се случило, в случай че имаме някакъв прелом, и то във връзка с стратегическите нуклеарни оръжия.

От друга страна, би трябвало да имаме поради, че тази информация, тя оказва помощ ужасно доста на Путин. Защо? Защото той доста методично се пробва да си построи правна рамка на това, което се случва в Украйна, и в действителност тази утечка на информация на него му оказва помощ да отбрани неговата теза, че американците доста от дълго време готвят войната против Русия, и в тази ситуация употребяват Украйна като прокси против Руската федерация. 

Но пък Москва отхвърли, отхвърли изказванията, че може да стои зад приключването на документите.  

Аз също не смятам, че Москва може да стои, тъй като вътре в тези информации една от тях визира по един доста тежък удар, нанасян на съветското военно министерство, на съветските специфични служби. Защото в един от материалите излиза наяве – дали е по този начин, или не е по този начин, това към този момент е обособен въпрос – че американските служби са проникнали доста дълбоко в специфичните служби на Руската федерация. Нещо повече, те имат изключителни позиции в Генералния щаб на съветската войска и по тази причина те са в положение когато и да е да знаят проектите на съветската войска по какъв метод и къде ще бъдат трансферирани войскови подразделения, какви са проектите, тактическите, стратегическите – нещо, което е доста съществено и евентуално ще принуди руснаците да стартират и да си прегледат къщичката още един път.  

Песков обаче назова приключването на информацията много забавно, като посочи, че е прекомерно евентуално американските служби да са шпионирали и президента на Украйна Володимир Зеленски. Вашият коментар за това? 

Първо би трябвало да си напомним, че до момента имаше ужасно доста случаи, в които американските служби шпионират всички свои съдружници без изключение. Така че господин Песков – скърбя, не е споделил безусловно нищо кой знае какво. И на всички е пределно ясно, че Зеленски и всички към него са следени от американците по всевъзможен метод. Обаче този теч на информация е доста противен за Съединени американски щати, тъй като дали са подправени, дали са същински, демонстрира, че Съединени американски щати са във война против Русия. Това, което те по всякакъв начин се опитват… 

Да отхвърлят.

… да отхвърлят като теза. И може би евентуално част от военните в Съединени американски щати желаят тъкмо това – да изключат вероятността да се стигне до директен спор, и то на доста високо равнище, в смисъл на равнище нуклеарно оръжие, сред Русия и Съединени американски щати. Трябва да имаме поради, че в случай че управлението на Въоръжените сили на Съединени американски щати, огромните, високите чинове, те са сякаш по-близки до Демократическата партия, то междинният и по-низшият ешелон, те са множеството републиканци, т.е. те са изрично против Байдън. Искам да предложа обаче още една догадка, която има право да съществува. Първо, напълно неотдавна знаем, че американската аерокосмическа корпорация Raytheon направи следващ несполучлив опит за хиперзвукова ракета, а се знае, че Съединени американски щати изостават от Русия и от Китай, особено от Русия, някъде сред 7 и 10 години. След това какво се случи след несполучливия опит? След несполучливия опит Пентагонът скапе контракта с Raytheon, а това е един от чудовищните фактори в американския военнопромишлен комплекс. Това значи загуби за милиарди долари.

След което обаче заместник-директорът на Raytheon Уилям Ламкин почина в самолетна злополука. Не стана ясно по какъв начин тъкмо е умрял и за какво е умрял. А дали и корпорацията не си отмъщава на Пентагона? Защото към цялата тази история пробивът е в Пентагона. Т.е. ударът върху имиджа на Пентагона е колосален . А и прави усещане, че в действителност министърът на защитата в Съединени американски щати Остин се скри и на никое място не излиза с изказвания по този абсурден случай.  

А заглавията, които доминират, са, че националната сигурност на Съединени американски щати е застрашена.  

Във всички случаи има пробив в националната сигурност на Съединени американски щати, тъй като в този теч на информация за първи път е разкрита модерната сателитна разследваща система на Съединени американски щати LAPIS – това е система, с която се управляват съветските войски. Но аз в този момент бих желал да се спра на няколко акцента върху тази информация, която излезе. Първият акцент – приказва се за съветската система за обезвреждане на западните танкове. Нищо секретно, това го има в интернет, има го в телеграм каналите – който желае, каквото желае може да прочете.  

Тайните на Бахмут – детайлности към борбата към Артьомов, Бахмут. Нищо, което го няма в телеграм каналите – и украински, и съветски. Сега казусът обаче е тайните на Южна Корея. Американците натискат Южна Корея да продава оръжие на Украйна, като несъмнено, с формулата, която беше в България – оръжието го купуват американски компании и те го препродават на украинците. Само че Южна Корея се дърпаше и президентът на Южна Корея имаше двама свои съветници, които бяха изрично срещу това и поучаваха президента да не продава това оръжие. След това се оказа, че и двамата съветника ненадейно си подадоха оставката, на никого не обясниха за какво си подадоха оставката, само че това във всички случаи вкара звук, вътрешнополитически, в Южна Корея, което е удар против Белия дом. След това има един миг – ЧВК " Вагнер “ в Турция. Говори се за това, че ЧВК " Вагнер “ там представители в Турция желаят да взимат оръжие, екипировка за " Вагнер “. Това обаче е на територията на натовска страна – Турция. Т.е. турците също са афектирани и са наранени от това, че зад тила им нещо американците работят и създават на тяхна територия неща, с които те би трябвало да се занимават. Тайните на Израел – това е един доста тежък удар върху връзките сред Съединени американски щати и Израел. Защо? Защото в тази информация се споделя, че " Мосад “ е този, който подбужда своите чиновници и жители на Израел да се бунтуват, да стачкуват против премиера Нетаняху.  

В изтеклата информация? 



В изтеклата информация.  

Така. 

Но това го сподели синът на Нетаняху напълно неотдавна, като сподели, че някои детайли от разследващата общественост в Израел и Белия дом подбутват към митингите в Израел. Това, несъмнено, отново във връзка с двустранните връзки е доста тежък удар. Съединени американски щати шпионират управлението на Украйна. Както споделих, това е безусловно ясно. Но всичката тази история към разкриването на слабостите на украинската войска, разкриването на проблемите, които има, разкриването на жертвите, които се дават към Бахмут, на мен персонално ми приказва, че американците си отварят и алтернатива да изоставят Зеленски и в действителност да се опитат последователно да се издърпат от Украйна и Украйна да я стоварят на главата на европейците, те да се занимават с тях, защото Америка сега се концентрира върху Азиатско-тихоокеанския район и основата им, и напъните им, които се поставят най-вече, ще бъде в организацията AUKUS, където са Австралия, Англия, Съединени американски щати. И сега за Съединени американски щати са надалеч по-интересни Южна Корея и Япония, поради Китай, който в това време е може би най-сериозният не съперник, противник на Съединени американски щати. Така че това също би могло да бъде като индиректен симптом, че Украйна е на път да загуби войната и откриването на тази картина, тя сякаш по някакъв метод стартира да приготвя американското публично мнение.

Още повече да не забравяме, че полският президент Дуда и Зеленски, украинският президент, се видяха, прегръщаха се, там обясняваха по какъв начин ще вършат още веднъж Жечпосполита и ще си ги сплотяват там териториите. Но поляците сложиха въпроса, че и изобщо това излезе и в медиите, че Украйна е задлъжняла с към 150 милиарда $, които евентуално ще ги върне на Полша, като им даде част от своите територии. Т.е. приготвя се за това, което ще се случи след известно време, и то към този момент когато се доближаваме до президентските избори в Съединени американски щати. Защото американците схванаха, че няма по какъв начин Украйна да победи Руската федерация. Казвам Украйна главно, тъй като в тази ситуация няма по какъв начин Съединени американски щати посредством украинците да реализират военна победа над Русия. Затова те сега, приближавайки се до президентските избори, желаят да си намерят доста положително пояснение за какво не се получава. Ами доста просто – тъй като украинците са чудовищно корумпирани и сходни публикации за корупцията в Украйна се разгласяват все по-често в западните медии, на първо място в тези на Съединени американски щати. 

Бих желала да ви попитам въпреки всичко в България беше упомената също по този начин, беше посочено, че това е предизвикателство, тъй като по този начин България би останала без бойни самолети. Става въпрос за това, че България е изразила подготвеност да подари своите МиГ-29 на Украйна още на 23 февруари, без обаче да е посочено за коя година става въпрос. Това ни съобщи CNN, като се базира на изтеглите данни от секретните документи.  

Ще стартира с това, че откогато се води войната в Украйна на тази тематика който и да е ръководещ се старае оптимално публичното мнение. И ние непрекъснато постфактум научаваме, че нещо, което са ни говорили, не е тъкмо по този начин.Формулата постоянно е една и съща. Преди малко загатнах за това, че Южна Корея не желае да продава оръжие непосредствено на Украйна, ами през Америка, само че тя отново не желае да продава, по тази причина двама от съветниците на президента си подават непредвидена оставка. В България до момента в който беше държавното управление на Кирил Петков, госпожа Корнелия Нинова се кълнеше, че България не продава никакво оръжие на Украйна, по-късно се оказа, че Кирил Петков внезапно героичен съобщи, че България е продавала извънредно доста муниции на Украйна и ние сме избавили и Зеленски и ръководещите в Киев в сериозен за тях миг. Въобще не ме учудва тази информация, която излиза от американска страна.

Аз съм податлив да имам вяра на американците, тъй като една такава информация, тя не е сензитивна за тях, те не губят нищо като я оповестят, губят тук нашите политици, които желаят да се харесат на електората, тъй като избори има през седмица в България. И виждате какво се получава, обаче какъв е резултатът? Резултатът е следният: че все по-малко българи гласоподават без значение за кого, и за какво? Защото не им имат вяра. Т.е. българските политици в едни такива моменти вместо да приказват искрено и да споделят: " Ако съм на това място, ще правя това, в случай че желаете някой различен, гласувайте за другия “. И в този проект и военният министър, и президентът стартират да се въртят, стартират да се увиват, стартират да измислят формулировки, тъй че хем е по този начин, само че хем не е по този начин. 

От министерството споделиха, че не са провеждали диалози за безвъзмездното даване на български изтребители МиГ-29 на Украйна. 

Задавам следния въпрос: хубаво, според нашите представители в Министерството на защитата приказвам това нещо. Какво излиза, че американците лъжат? Те ли лъжат? Не, в противен случай, американците не лъжат. Аз съм работил с американците, и едно от огромните им позитивни качества е, че споделят доста постоянно истината в сходни обстановки, не във всички други, само че в сходни обстановки са доста откровени, тъй като това по никакъв метод не визира техните ползи. Нещо повече, по този метод те си сортират нужните хора и представители в нашата власт, които няма да се опасяват, няма да се срамят, няма да шикалкавят и ще приказват едно към едно по този начин, както да речем вършат в Полша. В Полша, знаете, няма подобен проблем.

Но при България, при този електорат, в който множеството българи са положително настроени към Русия, те са принудени с цел да останат на своите постове, да се измислят едни такива овъртолени приказки, тъй че да са двусмислени, нееднозначно да споделят за това, за което става дума. Само че след време виждаме, там я ще излезе " Уикилийкс “, я ще излезе някой друга сходна информация, и ще го окаже, че не се споделя истината. Примерно за български танкове в Украйна никой не приказва, макар че аз персонално съм чел в съветски аналитични публикации, че има танкове от тук от тук, от тук, от тук и от България. Сега, по какъв начин се отишли, дали съединени тук, дали се разглобени там и така нататък Имаше информация, че ние ще ремонтираме танковете в България. Кой ще влачи танка от Украйна да пристигна в България, да го ремонтира и след туй да го върне там? Това са смешни истории. Така че всичко това е за сметка на българските ръководещи и за сметка на българските политически празненство, една част от които са принудени да лъжат, други, несъмнено, други политически партии в България, да речем като " Продължаваме промяната “, " Демократична България “ и така нататък, те не лъжат и те си споделят истината.  

И в случай че можем да обобщим приключването на секретни документи, доколкото разбрахме, че са секретни от вас, тъй като множеството от тях са известни, могат да бъдат, налични са за множеството хора, по какъв начин да обобщим всичко това: в комфортен миг изтича тази информация в интерес на американците?  

Тази информация е в ущърб на ръководещата демократическа партия в Съединени американски щати. В този проект не би трябвало да преглеждаме Съединени американски щати като нещо хомогенно, там се приближават изборите. В същото време да напомня, че тъкмо редом на това събитие имахме и арестуване на Доналд Тръмп. Всичко това отпадна, на първи проект излезе тази информация, в този момент всички като дъвка я разплитат непрекъснато. Аз мисля, че това е добре направена PSYOP – психическа интервенция за манипулиране на американското и на международното публично мнение. Очевидно, че е направена професионално, несъмнено, не липсва и недостатъци в нея, които обаче могат да бъдат видяни от специалисти, които се занимават с тази тема. Иначе елементарните хора възприемат всичко едно към едно на първо равнище.  

Направена от кого? От Съединени американски щати? 

От Съединени американски щати несъмнено. Аз имам вяра на това, което споделя американския специалист Лари Джонсън.  

Вие към този момент го цитирахте.  

Той сподели: може да бъде от две места, аз споделям, че това е американското командване в Европа, и източниците са американски. Ако някой е по-голям експерт от Лари Джонсън, който работи години наред и е одобрено име в Съединени американски щати, същото нещо го написа в американската платформа zeroage, сходни тези се развиват в Moon of Alabama, отново американска платформа осведомителна. Не съм податлив да имам вяра примерно на гръцки анализатори или на българския анализатори тук, защото те надали знаят толкоз доста елементи и надали познават лабиринтите на военните звена, служби в Съединени американски щати по-добре от американците, които си живеят там.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР