Ботев за първи път ще играе срещу кипърски отбор в

...
Ботев за първи път ще играе срещу кипърски отбор в
Коментари Харесай

Носител на Лига Европа е звездата на съперника на Ботев, вижте повече за АПОЕЛ Никозия

Ботев за първи път ще играе против кипърски тим в европейските клубни шампионати. Тимът изтегли във втория прелиминарен кръг на Лигата на конференциите АПОЕЛ Никозия. АПОЕЛ се завръща в Европа, откакто през сезон 2021-2022 изненадващо не съумя да стигне до евротурнирите, откакто приключи осми.

През предишния сезон АПОЕЛ приключи трети като Ботев в шампионата. Шампион на Кипър стана Аполон Лимасол, а втори е АЕК Ларнака.

Първият мач ще е в София на 21 юли, а реваншът на 28 юли в Никозия.

АПОЕЛ е най-успешният клуб в Кипър и е учреден през 1926г. Тимът е бил рекордните 28 пъти първенец на страната, само че не е ставал първенец от сезон 2018-2019.

Кипърците имат и 21 трофея в шампионата за Купата на Кипър, също връх и 14 пъти в Суперкупата.

 АПОЕЛ против Реал Мадрид в Шампионската лига

Президент на клуба е Промодос Петридес, а старши-треньор Софронис Августи.

Кипърците играят домакинските си мачове с клубните цветове жълто и синьо, което значи, че в Кипър Ботев ще би трябвало да играе с авариен екип. Резервният им екип е оранжево-черен.

Отборът играе домакинските си срещи на стадион GSP в кипърската столица Никозия, а потенциалът 22 859 места.

 Стадионът, на който Ботев ще играе

АПОЕЛ Никозия може да се похвали и с четири влизания в групите на Шампионската лига 2009/10, 2011/12, 2014/15 и 2017/18.

Трима българи са играли в АПОЕЛ през годините това са вратарят Румен Горанов 1982-1984, Захари Сираков 2002-2004 и Живко Миланов 2016-2019.

Треньор на АПОЕЛ е бил легендата на Локомотив Пловдив Христо Бонев сред 1995-1996.

В тима е бил и някогашният състезател на Ботев Вандер Виейра. Бразилецът играе за тима сред 2015 и 2017-а години.

Най-известният треньор, който е водил АПОЕЛ е унгарската легенда Бела Гутман.

В АПОЕЛ има много чужденци, любопитно е съществуването на трима грузинци, които са национали имат сериозна численост мачове за националния тим, само че не бяха извикани в дуелите против България в Лигата на нациите. В тима има още бразилци, хърватин, италианец, нидерландец, мароканец, французин, аржентинец, ганаец, грък, белгиец, испанец и представители на Гвинеа-Бисау и Демократична република Конго.

Звездата на тима е бранителят Хосе Анхел Креспо. Испанецът пристигна безусловно преди дни в клуба от ПАОК, където беше главен състезател в последните шест години. Той е играл в Севиля и има 25 мача и завоюва трофея от Лига Европа с отбора през сезон 2005-2006. Той е играл и за Болоня, Верона, Астън Вила и Райо Валекано, само че и в четирите тима е бил запаса и има малко мачове.

 Хосе Анхел Креспо
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР