Ботев (Пловдив) почете човека, дал името на клуба. Точно преди

...
Ботев (Пловдив) почете човека, дал името на клуба. Точно преди
Коментари Харесай

Ботев почете своя кръстник

Ботев (Пловдив) уважи индивида, дал името на клуба. Точно преди 118 години се ражда Теньо Русев, който предлага пловдивският клуб да носи името на поета и бунтовник Христо Ботев.
" Уважаеми ботевисти, на днешната дата преди 118 години е роден Кръстникът на Ботев Пловдив - Теньо Русев. Като част от създателите на клуба през 1912 година, точно Русев предлага името на безсмъртния стихотворец и бунтовник Христо Ботев за негов патрон. Име, което към този момент 106 години е в сърцата на всички, обичащи „ жълто-черните “.

По същото време, когато футболен клуб „ Ботев “ построява своята първа управническа клубна конструкция, Теньо Русев е определен за негов хазаин, като в същото време с това е част и от нападението на новосформирания футболен тим.

Повече за нашия Кръстник, както и каква е била повода за неговата крах, можете да научите в идващите редове:

Кръстникът на футболен клуб Ботев Пловдив Теньо Русев е роден на 28 ноември 1900 година в град Харманли. Завършва междинното си обучение в Пловдив, след което постъпва на работа в 3-то артилерийско поделение на Н.В. Цар Борис ІІІ (б.р. трети артилерийски полк).

На 1 декември 1925 година е трансфериран в Авиационното учебно заведение в Божурище, където учи за водач до 27 юли 1927 година, когато приключва своето образование.

На 23 май 1929 година, по заповед на началника на летателния отдел на летище Божурище и в осъществяване на Царска заповед от 13 май същата година, кандидат-офицерът и водач Теньо Русев е нараснал в чин подпоручик от запаса.



На 7 септември 1929 година, според заповед на инспектора на въздухоплаването и в осъществяване на Царска заповед от 6 септември 1929 година, Теньо Русев е признат на действителна работа и е назначен за взводен пълководец на отдела.

Една седмица по-късно, на 14 септември 1929 година, по време на осъществяване на служебния си дълг при полет с самолета ДАР-2, Теньо Стоянов Русев и неговият сътрудник Иван Славов Илиев катастрофират. Последният умира на същия ден, а Теньо Русев на идващия – 15 септември. Причина за злополуката е срив на самолета заради загуба на скорост и удар в земята.

ПФК Ботев Пловдив показва своята признателност към приятелите си от Музея на авиацията, оказали неоценима помощ при търсенето на сведения за кръстника на клуба Теньо Русев ", пишат " канарчетата ".
Първа лига 17 кръг, събота 1 декември  Ботев (Пловдив) 15:00  Берое
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР