Бостън. Заместник-министърът на външните работи и национален координатор за борбата

...
Бостън. Заместник-министърът на външните работи и национален координатор за борбата
Коментари Харесай

Заместник-министър Георг Георгиев се срещна с ръководството на Американския еврейски комитет в Бостън

Бостън. Заместник-министърът на външните работи и народен координатор за битката с антисемитизма Георг Георгиев се срещна с управлението на Американския еврейски комитет в Бостън. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи . В срещата участваха президентът на Американския еврейски комитет в Бостън Джонатан Дарфман, шефът Робърт Лейкайнд, изключителният и пълномощен дипломат на Република България в Съединени американски щати Тихомир Стойчев и генералният консул на България в Ню Йорк Мая Христова.
„ Преди 76 година българският народ бе на висотата на историческия миг и отбрани своите евреи. Този акт бележи една от най-светлите страници в нашата история. Спасяването на евреите е невиждан акт и демонстрация на гражданска храброст, плод на взаимните дейности на политици, на Българската православна черква, интелектуалци и елементарни жители ”, съобщи Георг Георгиев. Заместник-министърът подсети, че през март 2018 година министър председателят Бойко Борисов взе участие в гала в Скопие за отбелязване годишнината от депортирането на над 7000 евреи от Вардарска Македония в нацистките лагери на гибелта. „ Това бе първият случай, когато български министър председател взе участие в сходна възпоменателна гала “, съобщи още Георг Георгиев.
През 2018 година България за първи път направи донорска вноска за мемориала „ Аушвиц-Биркенау “, с което страната директно се ангажира с опазването на достоверни места, свързани с историята на Холокоста. Георг Георгиев акцентира, че България споделя загрижеността на международната еврейска общественост и по-широката интернационална общественост по отношение на растящия антисемитизъм и тревожните опити за пренаписване или изкривяване на историята на XX век.
„ Ние осъждаме и отхвърляме такива опити, а нашият отговор е мощният ангажимент да изследваме и описваме историята в цялата ѝ трагична трудност. Трябва да се надигнем пред историческите действителности и да се поучим от уроците от предишното. Спасените по време на Холокоста български жители от еврейски генезис, множеството от които след това емигрираха, символизират връзката сред България и еврейска общественост по света “, уточни заместник-министър Георгиев.
Той напомни още, че страната ни поддържа непрекъснат разговор и има построени отлични връзки с еврейските организации в Съединени американски щати. По думите му дейното съдействие с американската еврейска общественост има значима роля, както за развиването на двустранните българо-американски връзки и задълбочаване на стратегическото партньорство със Съединени американски щати, по този начин и за насърчаването на съдействието сред България и Израел.
„ Признателни сме на еврейската общественост, която даде своя принос и оказа поддръжка на България в годините на прехода към народна власт, в процеса на присъединението на страната ни към НАТО и Европейски Съюз, както и за задълбочаване на двустранния разговор със Съединени американски щати ”, сподели още Георг Георгиев.
С присъединението си към Международния алианс за възпоменание на Холокоста България пое корав ангажимент за открити диспути и задълбочени проучвания по историята на Холокоста и за нулева приемливост към всевъзможни прояви на исторически ревизионизъм и антисемитизъм.
В първия ден от визитата си в Съединени американски щати Георг Георгиев се срещна и с представители на българската общественост в Бостън. Десетки български жители задаваха своите въпроси повече от два часа.
„ Искрено се веселя да видя, че всички вие сте отделили от времето и страстите си, с цел да дойдете през днешния ден тук. Поклон! Вероятно не един път сте чували, че сте мост сред България и Съединени американски щати, че сте нашите посланици по света. Всъщност вие сте част от нас и аз знам, че България постоянно ще бъде в сърцата ви. Знам, че живеете с болките и несгодите на страната си, че се вълнувате и следите какво се случва. Знам също, че вие сте тези, поради които българските обичаи и традиции се съхраняват през годините и през континентите. Благодаря ви ”, съобщи пред българите заместник-министър Георгиев.
В рамките на работното си посещаване в Съединени американски щати от 11 до 15 март Георг Георгиев ще изнесе лекция пред студенти в университета „ Харвард “ в Бостън, ще посети високо софтуерни заводи в региона. Във Вашингтон заместник-министърът на външните работи има срещи в Държавния департамент, с представители на Националния демократически институт и на Републиканския народен институт.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР