Бош ще получи достъп до над 20 квантови компютри чрез

...
Коментари Харесай

Бош: Квантовите технологии са решаващи за технологичния суверенитет


Бош ще получи достъп до над 20 квантови компютри посредством облака на IBM, с цел да симулира нови материали-заместители на благородните метали и редкоземните детайли
(снимка: Бош)

Когато става въпрос за програмен продукт за квантови компютри, науката и промишлеността в Германия заемат мощна позиция в световната конкуренция със Съединени американски щати и Китай. Институтите за пазарни изследвания виждат огромен капацитет в тази технология.

Boston Consulting Group счита, че пазарът на квантови компютри, дружно с новите артикули и услуги, ще доближи към 850 милиарда $ през идващите 15 до 30 години. Прогнозите за квантовата сензорна технология също са обещаващи: McKinsey чака този пазар да нарасне до цели 7 милиарда $ през идните години.

„ Квантовата технология е от решаващо значение за софтуерния суверенитет на Европа. Важно е да не оставяме другите райони да се развиват сами, а без закъснение да разкрием индустриални области на приложение и да разработим бизнес модели ”, съобщи доктор Щефан Хартунг, ръководител на Управителния съвет на Бош, по време на годишната индустриална конференция на компанията в Берлин.
още по темата
Бош си партнира с IBM в региона на квантовите компютри и ще получи достъп до над 20 супермодерни квантови системи посредством облака на американския ИТ колос. Целта на компанията е да употребява квантова компютърна симулация на материали, с цел да откри заместители на благородните метали и редкоземните детайли за въглеродно-неутралните задвижвания – електромотори и горивни кафези – през идващите 10 години.

С помощта на бъдещите генерации квантови компютри Бош цели да дефинира свойствата на новите материали по способи, които биха затруднили стандартните компютри като време и трудност. Тъй като продуктивността на квантовите компютри ще се усъвършенства в бъдеще, ще стане допустимо да се създадат изводи по отношение на характерните свойства на новите материали за дребна част от времето, належащо на стандартните компютри.

Бош разполага с към 30 специалисти в региона на квантовата сензорна технология и работи за ускорение на нейната комерсиализация
(снимка: Бош)

Освен от новите материали за горивни кафези, Бош се интересува и от нови магнити за електродвигатели, които са по-леки, по-компактни, по-ефективни и по-достъпни. Тези нови материали дават обещание да бъдат по-екологични от редкоземните детайли.

В момента Бош разполага с към 30 специалисти, работещи в региона на квантовата сензорна технология и квантовите калкулации. От началото на тази година стартъп на Бош работи за ускорение на комерсиализацията на квантовите датчици. Компанията организира проучвания в тази област от години и играе водеща роля в интернационален проект.

Подобно на квантовите компютри, и квантовите датчици имат голям капацитет. Те реализират невиждана точност спрямо стандартните MEMS датчици (микроелектромеханични сензори). В обозримо бъдеще ще е допустимо те да се употребяват за реализиране на 1 000 пъти по-висока акуратност на премерване.

В медицината, да вземем за пример, квантовите датчици ще спомагат за по-прецизно и елементарно диагностициране на неврологични положения като заболяването на Алцхаймер. Те също по този начин ще могат да усещат нервните импулси и по този метод да задвижват медицински протези и да дават опция за надзор посредством мисълта във виртуалната действителност.

„ С нашите интензивности в региона на квантовите датчици и партньорството с IBM в изследователската активност ние сътворяваме технология “за цялостен живот ”, в най-хубавия смисъл ”, съобщи Хартунг.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР