Боряна Божкова [Личен архив] Може да звучи малко абстрактно, но

...
Боряна Божкова [Личен архив] Може да звучи малко абстрактно, но
Коментари Харесай

Професия: Експерт "Информационни системи в човешките ресурси"

Боряна Божкова

[Личен архив] Може да звучи малко нереално, само че ролята на експерта по осведомителни системи в човешките запаси е основна в една компания.

Позицията е обвързвана с построяването, въвеждането и поддържането на инфраструктурата от системи за ръководство на човешките запаси. Ролята на този специалист е основна заради все по-засилващата се нужда от подобен вид цялостни решения при ръководството на човешкия капитал във всяка организация. Заедно с темпа на развиване на осведомителните технологии и динамичността на пазара на труда нараства и потребността от надалеч по-гъвкави системи, способни да наблюдават и консолидират в едно целия " житейски цикъл " на всеки от чиновниците в компанията (от неговото кандидатстване до привършване на връзките с дадения работодател). Съвременните осведомителни системи за ръководство на човешките запаси съставляват доста повече от програмен продукт за пресмятане на заплащане и удръжки на налози и осигуровки. Те са интегрирани платформи, включващи разнообразни модули като целеполагане, следене на осъществяването и успеваемостта, оценка на представянето на даден чиновник, неговото кариерно и професионално развиване и така нататък Освен намаляването на разноските и опциите за неточности посредством редицата разновидности за автоматизация, които те оферират, тези системи играят и основна роля в борбата за гении. С тяхна помощ става надалеч по-лесно идентифицирането и задържането на топ гениите, способни да допринесат за сполучливото и стабилно развиване на всяка една компания. А всяка компания на собствен ред има потребност от специалист, който, познавайки нейните характерни потребности, да съумее да ги преведе на езика на осведомителните технологии и противоположното, тъй че да бъде определен и прибавен допустимо най-оптималният вид. Визитка

Боряна Божкова е бакалавър по " Информатика " и магистър по " Управление на човешките запаси ". Комбинацията на двете специалности се оказва сполучлив избор, който се отплаща. Била е съветник в българска IT компания по внедряване на програмен продукт за ръководство на човешките запаси, преди да приема поканата да работи за " Глобул ".
Моята специалност

Моята специалност е обвързвана с отговорности, отнасящи се до процеси по въвеждане и развиване на системи за ръководство на човешките запаси. Тези системи целят да обезпечат дейно потребление на наличния информативен запас и автоматизиране на процесите. Професията е забавна и перспективна, тъй като е обвързвана с най-новите трендове в областта на ръководството на човешките запаси като автоматизация, AI, роботизиране, както и дизайн и въвеждане на осведомителна инфраструктура.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Моето обучение

Завършила съм бакалавър " Информатика ", защото осведомителните технологии постоянно са представлявали интерес за мен, и магистратура " Управление на човешките запаси " в УНСС.

Моят път дотук

Докато бях студентка, към момента нямах ясна визия с какво тъкмо желая да се занимавам, само че ми се искаше да практикувам специалността си. В края на образованието по информатика в университета се появи чудесна опция да стана част от българска софтуерна компания, занимаваща се с разработка на софтуерни решения за бизнеса. Така заех позицията " Консултант внедряване на програмен продукт за ръководство на човешките запаси " (HeRMeS). Оказа се, че процесите по ръководство на човешки запаси са много сложни и основни за всяка организация. Това ме въодушеви да специализирам " Управление на човешките запаси " в УНСС. Комбинацията на двете специалности се оказа доста сполучлива за оформящата се пред мен бъдеща кариера.

Впоследствие одобрих поканата да работя за един от огромните телекомуникационни оператори в България - " Глобул ". Динамиката на бизнеса, както и непрекъснатият блян на компанията към усъвършенстване на вътрешните й процеси, изключително в областта на ръководство на човешките запаси, провокира основаването на обособена функционалност, свързващо звено сред сътрудниците от HR, IT и външните ни снабдители на HRIS. По този метод моята позиция се трансформира в самобитен мост сред тези три основни колегата на бизнеса ни.

Моите задания и отговорности

Колегите ми се майтапят, че аз съм като майка на нашите осведомителни системи за ръководство на човешките запаси. Грижа се за тях, тъй че работата на сътрудниците ми да минава безпрепятствено и дейно. За да се случи това, всеки ден премахвам разнообразни неточности и проблеми, появили се в процеса на работа. Правя разнообразни настройки, вземам участие и подкрепям процеса по консолидиране на другите осведомителни системи, работя по внедряването на нови функционалности, нови модули или напълно нови системи. Бих споделила, че тази специалност е по едно и също време предизвикателна, динамична и много забавна.

Нужните умения и опит

Смятам, че любовта към осведомителните технологии, вниманието към детайла и стремежът към реализиране на допустимо най-хубавите резултати са измежду наложителните качества, които биха създали един човек на тази позиция сполучлив. Намирам композиция от двете си специалности - " Информатика " и " Управление на човешките запаси ", за печеливша.

Моите провокации

Умело да маневрирам сред условията и желанията на всички участници в процесите. Понякога даже и самите системи имат " темперамент ".

Моето задоволство

Основното задоволство идва от това да виждам по какъв начин сътрудниците ми с лекост съумяват да изпълнят ежедневните си отговорности в резултат на направените усъвършенствания в системите и тяхната наслада от разрешаването на даден проблем.

Заплащането

За мен приоритет са екипът, част от който съм, водачът, който ме въодушевява, и атмосферата в компанията. Позицията ми е дефинирана като сериозна в общия лист на позиции в " Теленор ", което единствено по себе си значи съответно възнаграждение. Промените в заплащането през годините са се случвали на база на положително показване и по отношение на пазарните трендове.

Планове за развиване

Личните ми желания бих определила като развиване по хоризонтала вместо по вертикала, т.е. бих се радвала да развия експертните си знания. В момента част от напъните ми са ориентирани към работа с артикул за автоматизиране на бизнес процесите, или по този начин известния Robotic Process Automation. Това е бъдещето, което ни следва. А ние желаеме да сме в крайник с всички водещи трендове и оптимално да улесним и опростим чисто оперативните и рутинни задания при нас.

Моите източници на информация

С цел да поддържаме задоволително високо равнище на нашите системи се постанова тяхното непрестанно възобновяване, като по едно и също време с това HR системите би трябвало да бъдат съобразени с последните законови промени. Непрекъснато се стремя да съм в крайник със актуалните трендове в моята сфера, като навестявам разнообразни професионални конференции. Благодарна съм на директния си началник и екипа ми, които също споделят с мен всевъзможни новости, с които се срещат. Търсени умения

- Внимание към детайла
- Спазване на периоди
- Приоритизиране на задания
- Адаптивност
- Работа в екип
- Работа с конфиденциална информация
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР