Борисов солидно залага на строителството на пътища в предизборната кампания

...
Борисов солидно залага на строителството на пътища в предизборната кампания
Коментари Харесай

Кога всъщност ще са готови магистралите

Борисов солидно залага на строителството на пътища в предизборната акция преди евроизборите

© Анелия Николова В еуфорията на последните дни преди изборите една от основните тематики - построяването на автомагистрали, излиза на напред във времето за следващ път. Изведнъж стремително периодите, които бяха оповестени в договорите със строители, или в изявления на министри през последните месеци, се редуцираха, като най-вероятната причина е фактът, че се намираме в навечерието на избори. Желанието на Борисов несъмнено е разбираемо, само че дали то може в действителност да се реализира?

Например през днешния ден денят стартира с Магистрала " Европа ", което е пътя от София до Сърбия и получи новото си име в края на 2018г.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Участъците са два, като единият е 17 км. от Драгоман до Сливница и се проектира и строи от " ГБС - Инфраструктурно строителство " за 117 млн.лв. с Данък добавена стойност от републиканския бюджет. Другият е дълъг 14.5 км. от пътния възел при Драгоман до Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина и реализатор е обединяване на " Щрабаг ". Втората права ще коства повече - 137.5 млн. лева без Данък добавена стойност.

При посещаване на обекта в четвъртък на премиера Бойко Борисов и районния зам.-министър Николай Нанков, стана ясно, че преди три дни е почнало строителството на правата на ГБС. Срокът, заложен в заданието, е 910 дни за планиране и строителство, което значи, че откриването трябваше да е в края на юни 2021г.

" Строителят по времевия график подсигурява, че ще го извърши за към година и осем месеца, т.е. края на идната година ", сподели Нанков по време на нов епизод от риалити обиколката, в която министър-председателя шофираше. " Значи до година, до октомври, би трябвало да стане ", пресметна Борисов, макар че от думите на Нанков изводът би бил за януари 2021г.

Строителството е почнало в този момент, защото е подписан контракт с надзорната компания на 13 май, сочи информация в уеб страницата на пътната организация. Изграждането на сектора нямаше по какъв начин да стартира без обезпечен контрол.

Другият лот - от Драгоман до Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина, е със период 852 дни, т.е. две години и четири месеца, а договорът за строителство беше подписан през ноември 2018г. За него към момента няма подписан контракт с надзорната компания, само че има определена такава още през април. Не е ясно по кое време ще стартира самото създаване, само че по проект би трябвало да е готово напролет на 2021г.

Както " Капитал " напомни още зимата, обещанието на Борисов за пътя до Калотина е отпреди 10 години, като Сърбия построи автомагистралата на своята територия.

" Ето ти, Томи, гола поляна, равнища, и следващата година октомври ще видиш какво ще стане ", обърна се Борисов към вицепремиера Томислав Дончев, визирайки строителната площадка на ГБС.

Магистрала " Хемус " пък, която остава най-дълго строящата се в българската история, по първични проекти, се раздвижи през последните шест месеца.

Ключовата стъпка беше в края на 2018г., когато държавното управление разпореди посредством in-house процедура и без търг строителството на 134 км. от нея на държавната компания " Автомагистрали ". Отсечката е разграничена на шест елементи, като всяка би трябвало да бъде приключена за сред три и четири години, НО съгласно контракта срокът може да се удължава с колкото е нужно " в случаите, които вършат невероятно цялостното довеждане докрай на градежа на съответния сектор ". Тепърва би трябвало да се проектират лотовете, както и да се избират надзорни компании, с цел да се премине към строителство. Търговете за контрол вървят и могат да лишават даже година.

Освен това преди два дни АПИ занапред разгласи търг за уголемен абстрактен план за идващите 46 км от " Хемус " след Велико Търново, за които няма строител. Остават още толкоз обаче, за които има единствено абстрактен план, само че ще се готви парцеларен проект, по-късно публични поръчки, техническо планиране, строителство...

По думите на районния министър Петя Аврамова цялата северна автомагистрала би трябвало да е подготвена до 2024г. Според думите на финансовия министър Владислав Горанов още до края на 2022г. огромна част от автомагистралата ще е подготвена. Това обаче е мъчно постижимо, тъй като само правата на " Автомагистрали " евентуално ще е подготвена в края на 2022г. и то единствено в случай че всичко минава нереалистично безпрепятствено - без обжавалния в Комисия за защита на конкуренцията да вземем за пример. Освен това компанията има противоречив потенциал от човешки запас и евентуално ще разчита под някаква форма на външна помощ, макар че публично по закон би трябвало да прави всичко сама. Междувременно, много от огромните строители ще бъдат ангажирани с други пътни, ЖП и ВиК планове, а в бранша има и тежък апетит за фрагменти. Останалите 90 км. са на прекомерно начален стадий, с цел да са подготвени даже и през 2024г.

При състояние, че 9.3 км. сред Ябланица и Боаза се строят за 18 месеца и то с " добра организация " и се приключват предварително (навреме - преди локалните избори), би трябвало да се ангажират стабилен брой компании 220 км. да бъдат издигнати единствено за няколко години.

И несъмнено най-логично беше тъкмо преди лятото (и изборите) да се улесни пътя до Гърция. Днес министър председателят отиде, с цел да открие нови 6.5 км. от " Струма " след Благоевград. " Капитал " писа през март, че обединяването на " Грома Холд " ще е готово с половината от правата сред Благоевград и Крупник преди лятото и пристигна комфортният миг да бъде открита. Всъщност при въпросния лот, който е дълъг общо 12.6 км., има закъснение поради преместването на археологически находки и смяна в края на трасето. По контракт той трябваше да е изцяло подготвен през август тази година, само че това няма по какъв начин да се случи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР