Борисов отиде на инспекция в Смолян заедно с образователния министър

...
Борисов отиде на инспекция в Смолян заедно с образователния министър
Коментари Харесай

Борисов: Има проблем само с доставките на ваксини на АстраЗенека, но не и с Пфаизер и Модерна

Борисов отиде на ревизия в Смолян дружно с просветителния министър Красимир Вълчев, вицепремиера Марияна Николова, здравния министър Костадин Ангелов и ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Той беседва с шефа на обсерваторията в Смолян по отношение на направените усъвършенствания. Те разискаха новия телескоп на обсерваторията, който с чака скоро да бъде приключен.

Красимир Вълчев добави, че в Смолян целогодишно има школи за възпитаници от целия Балкански полуостров. Директорът на обсерваторията беше безапелационен, че могат да се провеждат школи и за възпитаници от цяла Европа.

Борисов напомни, че от 8 суперкомпютъра в цяла Европа, един ще бъде в България. Красимир Вълчев сподели, че за 3 години са дадени към 100 милиона за просвета. Като добър образец бяха посочени наличието на възпитаници на лекции на професори от Българска академия на науките. Не беше подминато и повдигането на учителските заплати.

Директорът на обсерваторията заяви, че като се изключи предходната година обектът се радва на към 14-15 000 туристи годишно. Той се похвали, че до момента обсерваторията в никакъв случай не е имала толкоз положителни връзки с министерство на образованието и с локалните управляващи.

Борисов подсети, че ски сезонът е бил избавен, само че в този момент би трябвало да се мисли и за летния сезон. Директорът заяви, че единствено преди 2 седмици е пристигнал еврокомисарят по туризма. През лятото чакат още комисари.

Вицепремиерът сподели, че е взето решение българския туристически сезон да е открит от 1 май 2021 година: „ Идеята е ранното разкриване да даде опция за съблюдаване на ограниченията. Предстоят майските празници и там би трябвало да има една прогнозируемост. Очакваме туристите от съседите страни. Предстои да бъде взето решение от Европейски Съюз за така наречен цифров документ за ваксина. Това е позиция, която българското държавно управление поддържа “.

Министърът на опазването на здравето заяви, че заболеваемостта в Смолянско е ниска. Той беше безапелационен, че ще се провеждат зелени коридори за визитата на задгранични туристи.

Борисов беше безапелационен, че ограниченията в България се съгласуват с тези на Европейски Съюз. Той предизвести, че задграничните туристи ще бъдат допускани по следните способи: с негативен PCR тест, с сложена ваксина или с тест за антитела.

Той сподели, че са планувани 100 милиона за пътища, учебни заведения, детски градини и язовири за Смолянска област.

Според него разпределението на ваксини на глава на популацията е най-справедливия метод Европейски Съюз да се оправи с рецесията с имунизациите. Премиерът напомни, че е направил такова изявление по време на среща на Европейски съвет, което е било протоколирано. Той сподели, че има проблеми единствено с доставките на имунизациите на „ АстраЗенека “, а с имунизациите на „ Модерна “ и „ Пфаизер “ няма проблем.

Двамата с министър Ангелов оповестиха, че забавените доставки не са проблем единствено на България, а на производителя, който бави поръчките. Здравният министър посочи, че до сряда или четвъртък Съдебна медицина в Пловдив ще се произнесе по случая с умрялата жена.

Борисов беше безапелационен, че съветската ваксина ще бъде поръчана, в случай че издържи изискванията и тестванията на Европейската организация по медикаментите (ЕМА). Той подлага на критика Българска социалистическа партия за това, че „ те са не запомнили какво са това европейски наставления “.

„ Искаме да имаме формален документ, за може, когато обещаваме, да бъде оптимално обезпечено “, сподели министър председателят. Той изрече страдание, че рецесията с COVID-19 е нанесла проваляне на растежа на Брутният вътрешен продукт.

След това обиколката продължи като беше инспектирана от вътрешната страна обсерваторията в Смолян.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР