Борисов беше прав да се възмути заради изтеклите снимки от

...
Борисов беше прав да се възмути заради изтеклите снимки от
Коментари Харесай

Снимки от спалнята на Борисов: тъжната истина и няколко абсурдни истории


Борисов беше прав да се възмути поради изтеклите фотоси от спалнята му. Но и с целесъобразно отвращение може да се преиграе - и Борисов преигра юначен. Истински тревожното е обаче друго.

Бойко Борисов

Коментар от Даниел Смилов:

Сутрешните брифинги на НОЩ бяха изрично засенчени от вчерашния следобеден брифинг на премиера и неговото войнство, което изпълняваше по едно и също време ролята на мизансцен и хор, подкрепящ своя солист. Бойко Борисов беше прав да се възмути заради изтеклите фотоси от неговата спалня: те са груба интервенция в персонално пространство и не слагат значими въпроси от публичен интерес. Но даже и с целесъобразно отвращение може да се преиграе - и Борисов преигра юначен. Монологът му сигурно ще влезе в учебниците по театрално майсторство, само че като образец за способи, които студентите би трябвало да заобикалят. Слабостите на осъществяването - в което другояче имаше и възприятие, и усърдие - бяха следните:
Редакцията предлага
А брифинг за абсурда с Божков?

Премиерът сподели по какъв начин би трябвало да се работи при появяването на компромати, засягащи репутацията на властта. В последна сметка " неприятната реклама ” подронва доверието във властта. Затова е нужна бърза реакция и ясна позиция по въпроса дали историята е същинска или не. И искане за бързо следствие на случая. От следобедния брифинг разбрахме, че фотографията е негова, спалнята е в Бояна, а някой му е ровил в шкафчето. Тази версия звучи задоволително безапелационно, а и по този начин или другояче целият снимков “компромат ” наподобява като блудкав опит за заплашване.

Тази акуратност на премиерската реакция обаче акцентира радикално другия темперамент на неговите дейности във връзка с, който упреква Борисов в рекет за милиони левoве (вече 67 милиона). По този въпрос не е имало ексклузивен брифинг, министър председателят не желае да “отговаря на обвинени ”, кълне се и се кръсти и не упорства за бързо и без значение следствие. Най-притеснителното обаче е, че във връзка с огромния скандал за рекета Борисов непрестанно се оплита в обясненията си (които сякаш отхвърля да дава). Например: първоначално отхвърляше, че е комуникирал с Божков, тъй като нямал кирилица на телефона. Вчера обаче разгласи, че най-малко част от смс-ите са същински, в това число тези с кирилицата.

Целувката за Цвета Караянчева

Може ли този жест да мине за опрощение към ръководителя на Народното събрание поради изтеклия запис с обидите към нея? А в случай че не беше опрощение, какво тъкмо беше?

Народен човек по този начин си показва възприятията, ще кажат някои. Но въпреки всичко сходни представления възпитават възприятията на нацията и по тази причина обществените фигури би трябвало да са премерени и прилични в изявите си, даже когато се вълнуват. Или най-малко да не бъдат искрено нелепи.

" Дронът на президента "

Научихме, че президентът Радев следи Борисов с дрон, който му е подарен от китайците. Радев самичък управлявал дрона и кръжал с него към премиерската спалня.

И без следствие тази история наподобява неуместна. Дронът най-вероятно е просто димка, с която министър председателят се пробва да трансферира горещия картоф в прилежащия, президентския двор. А и присъдружната на държавното управление кафява преса незабавно упрекна НСО в опит за прелом, тъкмо когато държавното управление си прави различна работа. И комфортно, и потребно, само че не доста безапелационно.

" Заговорът "

Борисов, по сходство на Иван Гешев, наниза всички съперници на властта като съучастници в скрит план да го съборят: от президента и Корнелия Нинова до “всички десебета по всички земни кълбета ”. Всички бяха още веднъж показани като тим, който “клати властта ”. Тази нелепост е към този момент обидна за нацията: десните и Българска социалистическа партия, президентът и всички други изброени са набедени за причинители на политическа офанзива против непорочното ръководство на ГЕРБ (и ДПС). И надалеч не е инцидентно, че единствено Движение за права и свободи от така наречен съпротива не беше упоменато измежду заговорниците.

Васил Божков

Истината е тъжна за Борисов. Компроматите, които излизат в този момент, идват от хора, които са били близки до него - те не са работа на опозиционери. А непосредствен му е бил и Божков, с когото едва ли са обсъждали единствено футболистите на Бистрица. Поне Божков е останал с други усещания.

" Компроматите са поради еврозоната "

Вярно е, че за България е от основно значение да влезе през юли в чакалнята на еврозоната. Но огромният скандал със 700-те милиона на Божков, част от които евентуално са се прибирали по един или различен метод към властта, не е поради еврозоната. Напротив, той е част от тази корупция, която ни пречи освен за еврозоната, само че и за това да бъдем прилична и уредена страна.

Осем въпроса

Качествата на политическите театрали в последна сметка ще прави оценка електоратът. Но този цирк не може да продължава чак до изборите следващата година. Необходимо е някой (институция, а не врачка) да даде безпристрастни, самостоятелни и способени отговори на следните въпроси:

В доста страни всичко това би лишило на съответните институции един следобяд. Колкото сънят на един фавн и колкото брифингът на един разчувствуван министър председател.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР