Борислав Ивайлов Станков, популярен още като Слави, е роден на

...
Борислав Ивайлов Станков, популярен още като Слави, е роден на
Коментари Харесай

Слави: За мен е чест да играя за българския национален отбор

Борислав Ивайлов Станков, известен още като Слави, е роден на 5 май 2002 година в Уеска, Испания в фамилията на българи от Враца. Футболният му път минава през влиятелни академии като Реал Сарагоса, Уеска и Валенсия, след което през 2019 година минава във Валядолид. Отличното му показване в юношеските гарнитури и дубъла на „ бланкивиолетас “ притегля вниманието на селекционера на Испания до 18 год. Пабло Амо, който му изпраща повиквателна при започване на 2020 година За „ Ла Роха “ Слави изиграва четири мача и осъществя две попадения – против Мексико и Япония. В собствен материал, отдаден на младия нападател, влиятелният испански вестник „ Апелативен съд “ пък го назовава „ вярата на Роналдо “. Силният старт на годината обаче е засенчен от травма, която го вади от терените за цели осем месеца. Следващата 2021-а обаче му дава нови мотиви за оптимизъм – той стартира да бележи за дубъла на Валядолид и бива заплатен с дебют за първия отбор при домакинското тъждество 1:1 против Малага. 2022-а също стартира обещаващо за гения – два гола още в първия мач за годината против Рейес. Своеобразната „ черешка на тортата “ пък е повиквателната за младежкия народен тим на България, като той се съгласява да носи екипа на родината на своите родители след няколко диалога с Александър Димитров. Слави се съгласи да даде своето първо изявление пред българска медия точно пред Gong.bg , а в приложеното видео може да видите и най-хубавите му моменти през сегашния сезон:

- Разкажи ни малко повече за себе си, защото твоят футболен, а и житейски път минава напълно отвън България и надали са доста хората у нас, които знаят малко повече за теб?

- Здравей! Казвам се Борислав, само че всички ме познават като Слави. Роден съм в Уеска, Испания. Родителите ми са от Враца и имам двама братя. В момента изучавам втори курс педагогика в Университета на Валядолид.

- Как се появи твоята обич към футбола?

- Започнах да играя футбол от 5-годишен, а любовта се появи около класа в учебно заведение, тъй като постоянно играехме футбол в междучасието.

- Кой ти беше обичаният футболист, когато беше дребен и за какво?

- Когато бях дребен, имах доста обичани футболисти, само че мога да отлича Раул Гонзалес и Фернандо Торес.

- А на кой футболист се възхищаваш сега и за какво?

- В момента доста ми харесват Холанд, Бензема, Левандовски…защото са нападатели като мен!

- Кога разбра, че се чувстваш най-добре като нападател? Играл ли си и на други позиции?

- Когато бях дребен, започнах да играя като вратар, само че по-нататък усетих, че желаех да вкарам доста голове, а не да пазя. Така станах нападател.

- Кои са тимовете, в които си играл като младеж, преди да стигнеш до Валядолид?

- Хувентуд де Уеска, УД Амистад Сарагоса, Реал Сарагоса, СД Уеска и Валенсия.

- Как се стигна в действителност до прехвърлянето в Валядолид? Кой направи контакт с теб?

- Не бях удовлетворен във Валенсия и взех решение да напусна клуба, с цел да отида някъде, където да залагат повече на мен.

- Ти си към този момент трета година там. Как се чувстваш в клуба и какво можеш да ни разкажеш за него?

- През първата година дойдох с доста сила, с цел да играя добре и да израсна като футболист. Определено направих добра година. През втората бях контузен и не можах да играя в доста мачове. Тази година направих дебют като професионален футболист с първия тим на Валядолид.

- В момента с Валядолид Б сте в неприятна поредност без победа и се намирате в зоната на изпадащите на Primera RFEF. Може ли да се каже, че идният ви мач против Талавера е на живот и гибел, защото при нова загуба ще изостанете прекомерно доста в класирането?

- Мисля, че да. Остават 12 мача и е доста значимо да бием Талавера, както и в останалите мачове, с цел да спасим присъединяване си в групата. Мисля, че всяка точка е въздух за нас.

- През този сезон ти дебютира за първия тим на Валядолид в Ла Лига 2 против Малага, като за малко щеше да запишеш и асистенция. Опиши ни какво си спомняш от мача и по какъв начин се усещаше като цяло при дебюта си.

- Беше огромна наслада за мен и моето семейство. Беше доста прекрасен миг, тъй като хората ми пляскаха доста и се усещах доста подсилен. Когато излязох на терена, се усещах доста спокоен и убеден.

- През 2020 година ти претърпя сериозна травма, която те извади отвън терените за доста време. Как ти повлия тя? Може ли да се каже, че по някакъв метод е спряла развиването ти? Успя ли да я преодолееш изцяло?

- Контузията ми беше доста сериозна, бях 8 месеца отвън терена. Първите дни бяха доста тежки, само че по-късно започнах да виждам положително на нещата. Всичко това ме направи по-силен душевен и работих всеки ден, с цел да се възстановя изцяло. Когато се върнах, съумях да вкарам няколко гола, с цел да завърша добре сезона.

- Световна легенда на футбола като Роналдо е притежател на Валядолид. Виждал ли си го, имал ли си опцията да се запознаеш с него? Какви са усещанията ти като цяло от него?

- Да, виждал съм го няколко пъти и съумях да приказвам с него. Той е доста непосредствен човек и дава положителни футболни препоръки.

- По-късно през месец март младежкият народен тим на България има значими мачове с тимове като Нидерландия и Уелс. Доколкото знам, селекционерът Александър Димитров е разговарял с теб по отношение на опцията да играеш за България. Ще приемеш ли поканата му и какво би означавало за теб да играеш за България?

- Да, ще приема поканата. За мен е чест да играя за българския народен тим, тъй като моето семейство е от България. Очаквам да спечелим всички мачове.

- Какви са твоите фантазии и цели във футбола?

- Искам да се подобря, с цел да бъда по-добър футболист и да спечелвам всичко допустимо.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР