Борислав Ангелов След като Слави Трифонов изтегли партията си от

...
Борислав Ангелов След като Слави Трифонов изтегли партията си от
Коментари Харесай

Политолог: Много от управляващите правителства в Европа са на малцинствата


Борислав Ангелов

След като Слави Трифонов изтегли партията си от обединението у нас се стигна до ръководство на „ държавно управление на малцинството “.

В общественото пространство тематиката за сходни кабинети и метода им на практикуване на властта стартира да се разяснява все по-често.

Стигна се до абурдни изявления като това на депутата Крум Зарков, който съобщи, че „ сходно животно няма “.

Подобно изказване е в прорез както с политическата доктрина, по този начин и с политическата процедура и приказва за надълбоко непознаване на политиката или злонамерено подстрекателство на необятната аудитория.

Правителствата на малцинството са такива, при които една партия или коалиция ръководи с по-малко от 50 % от депутатите в съответното законодателно заседание.

Към днешна дата на доста места в света ръководят сходни държавни управления – Канада, Израел. Само в Европа сега има 9 сходни държавни управления – Хърватия, Дания, Естония, Норвегия, Полша, Испания, Швеция и Черна гора.

При някои недостигащити гласове са доста. Например ръководещите в Естония имат 34 депутата от общо 101, в Полша – 227 от 460, Испания – 155 от 350, Швеция – 100 от 349.

За пробутване на решения се употребяват плаващи болшинства или тематични обединения.

В Дания неотдавна държавното управление организира референдум за присъединение към общата европейска политика за защита. А в Швеция взеха решение за присъединението към НАТО, което е основен избор и изисква необятна парламентарна поддръжка.

Трябва да се означи, че повече държавни управления на малцинството сега са с леви министър председатели – Испания, Дания, Швеция, Норвегия, Черна гора.

Говоренето, че няма такива държавни управления вкарва с подвеждане българското общество и не дава отговор на истината.

Във все по-фрагментираните демократични политически системи това е постоянно срещан инструмент за стабилизиране на ръководствата в подтекста на серията от рецесии обхванали света.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР