БОРИС ПОПИВАНОВ е роден в София. Завършил е Първа английска

...
БОРИС ПОПИВАНОВ е роден в София. Завършил е Първа английска
Коментари Харесай

Борис ПОПИВАНОВ: Прекият избор на лидер на БСП ще консолидира партията

БОРИС ПОПИВАНОВ е роден в София. Завършил е Първа британска езикова гимназия. Възпитаник е на СУ " Св. Климент Охридски ", където е доцент по политически системи и идеологии. Доктор по политология. Автор е на книгите " Новият гласоподавател " (София, 2007) и " Променящи се облици на лявото в България " (Щутгарт, 2015). Участник в редица интернационалните проучвания на младежта и миграцията в Европа

- Г-н Попиванов, на 26 април социалистите ще избират за първи път директно своя ръководител. Това ще консолидира или ще разедини Българска социалистическа партия?

- Какво ще се случи след директния избор на ръководител на Българска социалистическа партия доста зависи от участниците в конкуренцията, само че и от общата кондиция на самата партия. Макар процедурата по желание на водач да е най-много в полезрението на социалистите, дано не забравяме, че в Българска социалистическа партия се организира избор и на всички нива. Това води до смяна в доста ешелони в нея и съвсем постоянно съставлява нова обстановка, която може да провокира доста изненади. Съхранението на възприятието за отговорност и на самозапазване на партийния актив по всяка възможност ще докара до консолидация. Нека не забравяме, че Българска социалистическа партия доближи до много гранична обстановка. Практически тя към този момент 10 години е съпротива на ръководството. Българска социалистическа партия би трябвало доста тъкмо, ясно и бързо да се ориентира към взимането на властта, тъй като има заплаха да стартира да привиква с ситуацията на опозиционна партия. А това може да докара до загуба на властовия нюх. Това би било извънредно неприятно за хората, които чакат от левицата вяра за по-добро и заслужено бъдеще.

- Допреди 2 години водачите на Българска социалистическа партия се избираха от конгрес, само че 49-то му издание през 2017 година направи смяна в устава, съгласно която ръководителят ще се избира от всички партийни членове. Според вас това по-демократично ли е?

- Всяка процедура, която е направена по ясни правила и условия на почтена конкуренция и конкуренция, е демократична. Но не считам, че Българска социалистическа партия би трябвало да потвърждава своята либералност. Тя доста пъти към този момент е страдала от това, че е прекомерно демократична, от това, че по муден и сложен метод е осъществявала измененията в себе си, в обществото и в страната, когато е била на власт.

При директния избор на ръководител и дебатите по време на предизборната акция е по-важно Българска социалистическа партия да покаже способността си да се активизира в съдбоносен миг. Да потвърди в едно съревнование опцията да предложи опция освен като стратегия, освен като визия, само че и като различност с избран екип и хора. Трябва да покаже блян към избрани стъпки, които да водят към разнообразни пътища от тези, по които се движи страната през днешния ден. Всъщност страната ни е в застой и това се усеща във всички браншове на живота на хората. И това е огромната отговорност на Българска социалистическа партия, тъй като няма кой различен да промени това. Различни претенденти на славата се появяват и изчезват през последните години. Но Българска социалистическа партия продължава да бъде единственият вид нещата у нас да потръгнат по малко по-различен метод, а не по този, който, за жалост, следим от много дълго време насам.

- По време на предизборната акция породи спор партия на междинната класа или на хората на наемния труд би трябвало да бъде Българска социалистическа партия. Вашето мнение какво е?

- Българска социалистическа партия би следвало на първо място да бъде всеобща партия, която пази всички тези, които разчитат на страната, в необятния смисъл на думата, за едно по-добро бъдеще. Нямам поради страната като обществени помощи или като приходи, а като условия за труд, за насърчаване на бизнеса.

Според мен алтернативата " междинна класа - наемен труд " е подправена и не мисля, че тя би трябвало да съществува въобще. Разбира се, Българска социалистическа партия би трябвало да бъде на първо място партия на наемния труд. Но неин ангажимент е да сътвори предвидимост, сигурност и непоклатимост на всички, които вършат дребен и междинен бизнес у нас. За да може обществото да стъпи на краката си и да се спре чувството за прилепяне до стената и за неналичието на въздух от страна на бизнеса посредством регулации и всевъзможни форми на напън от страна на ръководещите. Наложително е да нахлуе свежа бликам в българската стопанска система и в обществото като цяло. Това е главната и генералната цел на Българска социалистическа партия. И когато бъде реализирано това базово изискване, партията може да мине към идващия стадий, на който да обясни и да фиксира предпочитаната си група, която да представлва. В момента задачата на социалистическата партия не е класова, а национална и общобългарска.

- Очаквате ли парламентарна рецесия и предварителни избори поради забележимите провали на ГЕРБ в последните години във всички сфери?

- Не бива да забравяме, че към този момент от 11 години насам не сме имали цялостен мандат на Народното събрание. От 2009 година насам постоянно е имало предварителни избори. Вариантът това да се случи и в този момент, колкото й високомерно да е пренебрегнат от ръководещите, стои на дневен ред. И не може да не е по този начин, тъй като България се намира, в случай че не в политическа, то в обществена рецесия.

Казвам това, тъй като ръководещите, без значение от споровете посред им и от вътрешните несъгласия в огромната и в дребната коалиция, са се вкопчили във властта и са подготвени на всевъзможни взаимни отстъпки, с цел да не я изтърван оптимално отдалечено от даденото им от конституцията време. Така че политическа рецесия няма, само че за сметка на това има обществена рецесия. И това е доста по-опасно, тъй като разнообразни браншове на българското общество към този момент демонстрират, че не могат да не престават по този метод, че има доста висока степен на обезценка на страната, на инфраструктурата, на другите институции, което води до пробойни и до зараждащи тежки проблеми, за които решения няма. Решенията са пожарникарски. Те са работа на парче и кърпене, само че нямат никакъв стратегически темперамент.

- Един от стълбовете, на който ръководещите обосновават своята рекламация да ръководят, е непоклатимост...

- Да, по този начин е, само че в действителност имаме ръководство на дестабилизацията, на непрекъснат безпорядък и неустановеност, което пречи на хората да могат да възнамеряват личното си бъдеще. България от доста години няма никакви цели за развиване нито на стопанската система, нито на обществото, без значение от това, което ръководещите заявяват в своите платформи. Случващото се отразява доста тежко на вероятността на хората.

Задачата на Българска социалистическа партия през днешния ден е да разреши на българите по-дълъг небосвод на мира, сигурност и обмисляне, на мислене за няколко години напред. Убеден съм, че партията ще завоюва доста, в случай че заложи оттук насетне на по-позитивен дневен ред, който открива благоприятни условия пред страната, който открива позитивна вероятност освен и само на основателните рецензии и неуспехите на властта. Всъщност ГЕРБ от ден на ден замязват на кисел и мрънкащ дъртак, който непрекъснато се оправдава и упреква другите и не може да откри своето място. Парадоксът е, че на една столетница й се поставя да покаже млада сила за по-позитивно, по-перспективно бъдеще на страната. Това е задачата на Българска социалистическа партия - да даде вяра и посока.

- Свидетели сме на хиперактивност на новия основен прокурор. Как бихте я определили - като проява на мускули, всяване на боязън или предупредително размахване на пръст?

- От всичко по малко. Всъщност имаме невиждан случай. Никога до момента в новата българска история основен прокурор не се е изявявал толкоз очевадно политически и толкоз доста да навлиза в дневния ред на политическите партии. Неоспорим факт е, че огромна част от посланията, които Иван Гешев насочва - за правдивост, за преразглеждане на приватизацията, за справяне с противозаконните благосъстояния, са политически послания на една партия на справедливостта, да вземем за пример, а не толкоз на строго лимитираните от закона дейности на държавно обвиняване. В този случай би трябвало да преглеждаме Иван Гешев освен като основен прокурор, само че и като политик. Засега той събира сериозна поддръжка за дейностите си, само че това е предплатена поддръжка за планове. Много скоро ще може да се разбере дали господин Гешев има потенциала да ги придвижи напред или ще остане на нивото на голи обещания, както много политици, които прекалено много са говорили и обещавали, а нищо не са постигнали. И това ще стане по няколко доста значими критерия. Един от тях е доколко прокуратурата ще потвърди неоснователността на съмненията в своята взаимозависимост и доколко ще прпристъпи към съответни дейности освен против министри от дребната коалиция, само че и против ръководещите от ГЕРБ. Последните кавги, в това число и казусът с къщата в Барселона, са добър мотив прокуратурата да покаже до каква степен е безпристрастна и стои над всевъзможни политически игри и сделки, за които неведнъж е била упреквана.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР