Борис Пенчев, Славея Гьокова, Тодор Дуковски, Никола Великов, Борис Йорданов,

...
Борис Пенчев, Славея Гьокова, Тодор Дуковски, Никола Великов, Борис Йорданов,
Коментари Харесай

Кметът на Русе Пенчо Милков изпрати 7-те деца, които ще представляват града на космически лагер

Борис Пенчев, Славея Гьокова, Тодор Дуковски, Никола Великов, Борис Йорданов, Максим Стойчев и Кристина Петкова са учениците от Русе, които ще съставляват града на Международния галактически лагер в Измир това лято.

На среща с кмета Пенчо Милков те показаха вълнението си от приключението, което им следва. За доста от тях астрономията е обичана просвета и откровено имат вяра, че бъдещето на човечеството е точно Космосът. Освен към необятното небе, те са любопитни и към връстниците си от другите европейски страни, с които ще би трябвало да споделят напълно на британски.

„ С горделивост разказвайте за България и създавайте нови другарства “, пожела кметът. Децата получиха знаме с герба на Русе, с което да показват родния си град. Успех на лагера им пожелаха още зам.-кметът Енчо Енчев и началникът на отдел „ Образование, спорт и юношески действия “ Таня Тодорова.

Младите очаквания са ученици на разнообразни русенски учебни заведения – МГ „ Баба Тонка “, АЕГ „ Гео Милев “, СУПНЕ „ Фридрих Шилер “, ПЧСУ „ Леонардо да Винчи “ и ОУ „ Отец Паисий “. Всяко от тях бе утвърдено за присъединяване в програмата, откакто завоюва националното жури с авторско есе. Двама от участниците – Борис и Максим, получиха стипендии от Община Русе и Центъра за креативно образование, покриващи престоя, храненето и пътуването до лагера.
Инициативата е част от Плана за младежта за 2022 година на Община Русе. В партньорската мрежа на програмата за 2022 година се включиха 4 български общини, 3 спонсорски организации и партньорски учебни заведения, с които ще бъдат подкрепени над 40 участници от цялата страна.

Русенските деца ще заминат за Турция на 2 групи и ще прекарат 1 седмица в учебно-тренировъчния център. Той е основан по модела на NASA Space Camp в Алабама и повече от 20 години посреща деца и младежи от Европа, Близкия Изток и Азия. Основната му цел е да стимулира младежи от целия свят да градят кариера в региона на науката и технологиите.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР