Борис Джонсън вероятно ще бъде обявен за новия премиер на

...
Борис Джонсън вероятно ще бъде обявен за новия премиер на
Коментари Харесай

Борис Джонсън почти сигурно ще стане премиер на Великобритания днес

Борис Джонсън евентуално ще бъде разгласен за новия министър председател на Англия през днешния ден. Той ще заеме поста след вътрешни избори за нов водач на торите. Това значи, че английският министър-председател ще бъде определен единствено от 160 хиляди регистрирани членове на партията – или едвам 0.24% от популацията на страната.

Джонсън, който водеше акцията за Брекзит, дава обещание, че Англия ще напусне Европейски Съюз на 31 октомври с или без договорка. Трима някогашни министър председатели го предизвестиха обществено през вчерашния ден, че това е рисков сюжет и че по този начин Джонсън рискува да извърши волята единствено на дребен % от най-екстремно настроените съперници на Европейски Съюз.

Макар да е податлив на договаряния с Брюксел, той ще упорства за смяна в така наречен " защитна мрежа " за границата с Ирландия. Европейците са подготвени да си сътрудничат с новия министър председател, само че изрично изключват опцията за обилни промени в договорката, уговорена преди година с Тереза Мей и отхвърляна неколкократно от английския парламент.

В същото време предходната седмица Народното събрание утвърди с разлика от единствено 1 глас законова корекция, която да попречи на провеждането на Брекзит без договорка.

В седмичната си графа за " Дейли телеграф " в неделя Джонсън писа, че Англия може да напусне Европейски Съюз посредством договарянето на съглашение за свободна търговия, което да анулира нуждата от спомагателни ангажименти за границата с Ирландия.

" Има предостатъчен набор от благоприятни условия да се намерят нужните решения - и те могат и ще бъдат открити в подтекста на съглашението за свободна търговия, което ще договорим с Европейски Съюз (...), откакто сме напуснали на 31 октомври ", написа Джонсън в публикацията си. " Можем да излезем от Европейски Съюз на 31 октомври и, да, сигурно имаме технологията да го създадем. Това, от което в този момент се нуждаем, е воля и порив ", добави той.

Влизайки на " Даунинг стрийт ", Джонсън ще се изправи и пред проблеми в кабинета - двама от основните министри обявиха, че ще изоставен, в случай че той стане министър председател. Това са финансовият министър Филип Хамънд и правосъдният Дейвид Гаук. " Ако Борис Джонсън стане министър председател, доколкото разбирам, изискванията с цел да послужвам в неговото държавно управление ще включват приемането на овакантяване на Европейски Съюз без съглашение на 31 октомври. Това не е нещо, което мога да приема ", сподели Хамънд пред Би Би Си. " Сигурен съм, че няма да бъда уволнен, тъй като ще подам оставка, преди да стигнем до такава степен ", съобщи още той.

Гаук, който е член на кабинета на Тереза Мей от идването му на власт през юни 2016 година, разяснява пред " Сънди таймс ": " Ако пробата за преданост за оставане в кабинета е ангажимент да се поддържа (Брекзит – бел.ред.) без договорка на 31 октомври, което Борис непрекъснато споделя, това не е нещо, което съм подготвен да приема ".

Зам.-министърът на външните работи за Европа Алан Дънкан напусна през вчерашния ден в символ на митинг против обещанията на Джонсън за излизане без договорка, същото направи и зам.-министърът за цифровите промишлености, медиите и младежта Маргот Джеймс предходната седмица. Очаква се да последват още оставки.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (609)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР