Борис Джонсън слуша учените от Imperial College, а тук -

...
Борис Джонсън слуша учените от Imperial College, а тук -
Коментари Харесай

Проф. Огнян Кунчев: Ваксинираните да си сложат трета доза за...

Борис Джонсън слуша учените от Imperial College, а тук - Мангъров

Щом се чу, че е избухнал омикрон в Лондон, незабавно трябваше да стартират проби на всеки дошъл аероплан от там


Пожертвахме образованието за сметка на молове и заведения за хранене

- Проф. Кунчев, преди няколко дни омикрон публично влезе в България. Съобщи се за 12 болни. Колко действително може да са те към този момент?

- Обявените проби са взимани от 15 до 22 декември. Значи омикрон е влезнал у нас преди Нова година. Един от тези 12 е бил в чужбина, а другите 11 не са. Пита се кой ги е заразил. Те не са пипнали омикрон от Марс! Значи са инфектирани от някой различен, който също е пристигнал от чужбина. Имаме 11 души, пристигнали от чужбина, които за заразили тези 11 и също така всеки от тях е заразил още по 10-20 души. Смятайте незабавно - към 1000 души сега към този момент са инфектирани.

- Беше необичайно цяла Западна Европа да регистрира взрив на инфектирани, а единствено тук да няма. Ние не сме остров.

- Естествено! Като погледнете какъв брой самолети летят от Англия за България - дневно има най-малко 5, които кацат в София. 10 самолета по 150 пасажери са 1500 души. От 5 до 25 декември това са 15 хиляди души най-малко, освен това единствено от Лондон. Отделно познавам хора от Англия, които са ми казвали, че у нас са си идвали хора с ковид с омикрон. Понеже бързият антигенен тест не е доста първокласен, те си го вършат и се качват на самолетчето. Идват тук, съблюдават ограничения, гледат да не заразяват другите, само че резултатът е налице. Отиват на среща с другари и изясняват: " То ми мина ". Но вирусът е там и индивидът заразява, без да желае.

- Ще докара ли омикрон до голям напън върху здравната система у нас?

- Можем да го чакаме. Имаме доста ниско равнище на имунизирани и това ще окаже напън върху здравната система. Важно е да се подчертае, че имунизираните би трябвало да си сложат и трета доза. Изследването на английските учени от Imperial College дава към 70% гаранция, че няма да се разболеете при трета игла. При тези, които са нормално имунизирани, отбраната е към 20%, а тези с бустерна се усилват от 55 до 70 %. Изненадата на това проучване е, че дава толкоз висока оценка за отбрана от бустерната доза.

- Родните ски курорти са цялостни с англичани. Защо не ни пука за българите, които работят там?

- Англичаните, които са пристигнали в Банско, Боровец и Пампорово, са имунизирани, имат зелени документи и съм съвсем сигурен, ча са си създали и бустерните дози. Разбира се, съществува заплаха и измежду тях да има пропуски, тъй като идват от огнище на омикрон. В Англия обаче има огромно следене на инфектираните. Следят ви даже по телефона със особено приложение, в случай че сте с позитивен PCR. Ако се доближите по-близко до някого, системата ви сигнализира: " Внимавайте - рискова непосредственост! ". Това приложение е проблематично, когато живееш в апартамент и съседът ти може да е близко - зад стената. Ако е на разстояние под 5 метра, издава тревога. Има такива неща, само че у нас освен то, а и маса други не се вършат. Като по този начин нареченото „ следене на контактите “ при заболелите - Contact Tracing. Ако желаеме да сме като естествените страни, тези 11 инфектирани с омикрон, за които говорихме, незабавно се наблюдават с кого са имали контакт. И се основава мрежа на инфектираните. Това въобще не се прави при нас. Щом се чу още на 10 декември, че е избухнал омикрон в Лондон, незабавно трябваше да стартират проби на всеки дошъл аероплан от английската столица. 200 души какво са? По този метод хората се дисциплинират и знаят, че са под надзор. Нищо такова не се прави.

- Имаме ли потребен ход против " вноса " на омикрон от чужбина?

- Ние имаме доста потребни ходове, само че нашата здравна система не действа. По-точно здравните инспекции - те са тези, които имат полицейски функционалности. Отиваш на летището и задължаваш всички пристигнали да създадат бърз тест и други такива ограничения.

- А имат ли здравните инспекции човешки запас за такива ограничения?

- Ами да си го основат! Нали в този момент е решителен миг и се борим с тази болест. Те би трябвало да правят тази работа - другото им име е Здравна полиция. Сега омикрон сякаш не е толкоз рисков и заболеваемостта още не е висока, само че в идващите една-две седмици може да имаме 3-4 и даже 5 хиляди случая дневно. Има един миг с тъмните цифри или скритите случаи. За да получите действителната численост на заболелите, това, което публично ви афишират, би трябвало да го умножавате по 4-5. Понеже и признаците на този омикрон са по-слаби, не се усеща по този начин елементарно. В Англия имат високо имунизационно покритие и там множеството инфектирани с него са имунизирани. Още на 17 декември се появи един сериозен отчет от английския Imperial College и от там пресмятат, че 80% от тези, които са ваксинирани, са податливи на омикрон. Той пробива имунизацията, а също над 80% и при тези, които са го преболедували. Така започваме играта още веднъж. Основната цел на имунизацията обаче е реализирана - човек с ваксина го изкарва доста по-леко, облекчава в десетки пъти прекарването на болестта. Тези, които са били имунизирани и умират, просто не ги е хванала имунизацията - това са онкоболни или хора с тежки болести.

- Омикрон не завъртя ли още по-мощно машината на антиваксърите?

- Това са необразовани хора! Несериозно е през днешния ден да се приказва като доцент Мангъров: " Ами, ние видяхме, че и имунизираните се разболяват ". Всички проучвания демонстрират, че се разболяват, само че го прекарват доста по-леко. И провалите при тях са минимални. Чуваме и други доктори: " От имунизациите отново се разболяваш! ". Това е безконтролно говорене. И ще ви кажа за какво това го чуваме от лекари - у нас не останаха най-хубавите от тях. Най-добрите лекари си отпътуваха от дълго време. В София лекарите са всеобщо 70-годишни.

- Това е потомство от соца. Не би трябвало ли то да е израснало с концепцията, че имунизациите са нещо положително?

- Естествено! Но в дребните градчета съвсем нямат лекари. Там са на равнище фелдшери. Какво желаете от тези хора! Разказваха ми, че като се съберат джипитата, вместо да разискват значимите работи, си приказват нелепости. Голяма част от тях не могат да четат текстове на британски. Това проучване на Imperial College незабавно трябваше да бъде прочетено или преведено за джипитата. И това бе съществена вест, която трябваше да се протръби на всички места. Британският министър председател Борис Джонсън и другите държавници се водят по проучвания като това. А тук чакат някой шаман да им заприказва! Западните политици гледат какво е направила науката до този миг. Ако видите дейностите на Борис Джонсън - една седмица преди да излязат тези резултати, той разгласи сходни ограничения. Значи е знаел за частичните резултати от проучването. Западните политици работят доста добре от позиция на отговорността. И знаят с кого да се поучават - имат си екип от учени. А не с псевдоучени като тука. Бойко Борисов да вземе да докара подобен като Мангъров! Какво да приказваме! Вместо теоретичен експерт да издигнеш знаме на антиваксърите!

- Локдаунът твърдо ли отпада като алтернатива при новите коронавирус талази?

- Защо да не е алтернатива? Октомври месец ние де факто наложихме локдаун - може да не е цялостен, само че затворихме учебните заведения и университетите. Това си е локдаун! И освен това е доста груба форма - пожертвахме образованието. В София молове и заведения за хранене си работеха, имаше и зелен документ, който не се спазваше. Зеленият документ въпреки всичко изигра някаква роля - накара доста хора да се имунизират. Но това да затвориш детски градини, учебни заведения и университети! Децата се заразяват извънредно бързо, дейно, карат го леко и заразяват родителите си. Но пък да пожертвате образованието! По-добре бе да се акцентира на други сфери - всеобщо зелени документи, да се съблюдават ограничения. Това значи страната да си влезе в ролята. А тя бе бойкотирана.

- Премиерът Кирил Петков съобщи, че за всеки умрял със зелен документ ще се прави следствие къде е публикуван и дали въобще е същински. Възможна ли е сходна интервенция?

- Възможна е, несъмнено! Така страната си влиза най-сетне във функционалностите. Въпросът е до момента за какво не го е правила! С тези служебни държавни управления на процедура ние бойкотирахме коронавирус ограниченията.

Визитка:

Проф. д.м.н. Огнян Кунчев е лекар по приложна математика. Работи в Института по математика и информатика (ИМИ) към Българска академия на науките. През годините е работил по разнообразни грантови планове на института „ Макс Планк “, VW-Foundation и American Mathematical Society. Бил е гостуващ професор в Северозападния университет в Мадисън, щата Уисконсин, университетите в Бон, Дуисбург и Хамбург. В ИМИ работи по основаването на модели, които демонстрират разпространяването на вируса през другите сезони.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР