Борис Джонсън: Ние плащаме по-високи сметки – а украинците плащат

...
Борис Джонсън: Ние плащаме по-високи сметки – а украинците плащат
Коментари Харесай

Борис Джонсън: Ние плащаме по-високи сметки, а украинците плащат с кръв

Борис Джонсън: Ние плащаме по-високи сметки – а украинците заплащат с кръв – по този начин е озаглавил “Дейли телеграф ” материала си за вчерашното посещаване на Джонсън в Киев. Вестникът акцентира, че английският водач е призовал сънародниците си да не се предават поради по-високите сметки за сила и да не престават да поддържат Украйна, тъй като, както е подчертал, това е цената на свободата.

Вестникът разяснява, че Джонсън е споделил това на фона на опасения, че галопиращите цени на енергоизточниците и повсеместната рецесия в Европа с повишаването на живота може да отслаби решимостта на европейските държавни управления да оказват помощ на Киев. Изданието цитира вчерашното изявление на френския президент Еманюел Макрон, че Франция прави “жертви ”, призовавайки хората “да одобряват, че това е цената на свободата ”. Припомнени са и думите на водача на италианската партия “Лига ” Матео Салвини, който прикани Европейски Съюз да преразгледа глобите против Русия. Салвини може да бъде част от идващото държавно управление на Италия.

Русия възнамерява да изключи Запорожката АЕЦ от енергийната мрежа, написа “Гардиън ”. Русия е изготвила обстоен проект за изключване на най-голямата атомна електроцентрала в Европа от украинската електроразпределителна мрежа и присъединението ѝ към съветската, показва вестникът и прибавя, че това може да сътвори пагубен риск от разваляне на охладителните системи на централата.

“Гардиън ” се базира на изявление с шефа на украинската държавна енергийна компания “Енергоатом ” Петро Конин, който показва, че проектът, направен от съветските инженери, би трябвало да се задейства при ексклузивен сюжет, предусещащ спиране поради боевете на всички връзки на централата с украинската мрежа. По думите на Конин три от четирите съществени връзки на централата с украинската мрежа и две от общо трите спомагателни към този момент са прекратени поради боевете. Той показва опасения, че Русия преднамерено обстрелва тези връзки, с цел да сътвори мотив да задейства изключителния сюжет. Киев и Москва се упрекват взаимно за обстрелите на централата, напомня изданието. Рискът за охлаждащите системи съгласно Конин идва от това, че при превключване от едната мрежа към другата може да се окаже, че централата ще се окаже подвластна от един-единствен източник на електричество, нужно за работата им, и то да се окаже незадоволително.

Най-малко 22-ма души починаха при съветска офанзива против железопътна гара на връх Деня на независимостта на Украйна, написа “Индипендънт ”. Изданието отбелязва, че нападението в град Чаплино е осъществено, до момента в който украинците по целия свят са отбелязвали националния си празник, и добавя, че Украйна е била готова за това, че в Деня на независимостта, на който се отбелязва годишнината от отделянето ѝ от Съветския съюз, може да има масирани обстрели.

“Индипендънт ” се стопира и на изненадващото посещаване в Киев през вчерашния ден на английския министър председател Борис Джонсън по случай националния празник на Украйна и отбелязва, че по време на визитата си той е бил почетен със записване на името му на по този начин наречената Алея на храбростта в Киев, новоучредена премия, с която до момента е удостояван само полският президент Анджей Дуда.

Украйна оцеля половин година, само че войната евентуално към момента даже не е преполовена, показва “Вашингтон пост ” в публицистична публикация, отдадена на спора в Украйна. Вестникът разяснява, че тези шест месеца бележат края на началото на войната, и прибавя, че никой не знае какво следва. Украйна, написа изданието, е оповестила желание за контранастъпление, с цел да си върне стратегическия град Херсон, и е направила сполучливи подривни дейности в тила на съветските войски, само че към момента 20 % от територията ѝ е под съветски надзор, а Киев наподобява не разполага с задоволително сили да отблъсне Москва.

“Вашингтон пост ” акцентира и значимата роля, която е изиграла във войната западната взаимност в поддръжка на Украйна. Според изданието обаче слабото място на тази поддръжка е другата степен, в която тя се оказва от обособените страни, и отбелязва, че страни като Франция и Германия изостават в това отношение от Съединени американски щати, Англия, Полша и Норвегия, имайки поради индикатора БВП. Затова, с цел да има Украйна някакъв късмет да реализира триумф в тази война, ръководената от Вашингтон западна коалиция би трябвало да реши този продължителен проблем един път вечно, показва изданието.

Съединени американски щати оповестиха следващ пакет военна помощ за Украйна, написа “Уолстрийт джърнъл ”. Изданието отбелязва, че той е на стойност 3 милиарда $ и е най-големият от началото на войната. Той включва обезпечаването на още американска военна техника, както и на образование за украинските военни за потреблението ѝ. Вестникът написа, че Вашингтон даже е решил да даде име на военната задача в поддръжка на Украйна и да назначи военачалник, който да я оглави.

Европа се трансформира в световен политически състезател, гласи заглавието на публикация във “Файненшъл таймс ” на френския министър по европейските въпроси Лоранс Бон. Тя отбелязва, че рецесията, провокирана от съветската инвазия в Украйна, е основала нови форми на съдействие сред страните членки на Европейски Съюз, като да вземем за пример в защитата, които му разрешават да се трансформира от икономическа в политическа мощ на интернационалната сцена. 
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР