Борис АнгеловМексико - СофияНе е само футболът, в който Мексико

...
Борис АнгеловМексико - СофияНе е само футболът, в който Мексико
Коментари Харесай

Защо Мексико бие България: как 20-млн.град може да има по-чист въздух от София?

Борис Ангелов
Мексико - София

Не е единствено футболът, в който Мексико е на международните шампионати без спиране, а ние 6 пъти не можем да се класираме. България изостава от латиностраната по всички индикатори.

 

Мексико е член на Г20 – 14-ата най-голяма стопанска система в света по безспорни индикатори и 11-ата по паритет на покупателната дарба. С територията си от нещо като 19 Българии, е огромно колкото половината Евросъюз с неговите 27 страни. То е десетата най-населена страна в света със 130 милиона души, само че настрана от тях има още 37,25 млн. заявили се като мексиканци в прилежащите Съединени американски щати с техните 67 локални езика, наред с формалния испански.

 

Всъщност, Мексико също публично се назовава „ съединени щати ”, само че са по-малко от северните. Общо са 31 и за 32-ри – федералната столица , която преди години беше най-големият град в света. Днес публично Мексико сити се води, че има население 16,188 млн., които действително към този момент са към 20 млн. публични с покрайнините по последното броене от преди 7 година

 

Докато ние си приказваме за туризъм и вземаме приблизително 20 евро дневно от клиент, Мексико е №6 по брой посетители в целия свят и взема приблизително по 200 евро дневно.

 

Докато ние тръпнем да не лишават на Несебър участието в програмата Световното завещание на ЮНЕСКО поради презастрояване и други селски хитрини, латинощатите се радват на 34 културни и естествени обекта в същата топлиста.

 

Отделно ще описваме за най-популярния от тях – пирамидите на Чиченица – едно от публично оповестените от Организация на обединените нации нови 7 чудеса на света, които се постанова държавното управление да откупи за невероятните 1 милиарда $. Които обаче си възвръща единствено за 3 години.

 

Мексико е прорязано от автомагистрали, пресичащи даже най-непроходимите му допреди десетилетия джунгли.

 

Няма дупки по улиците и танцуващи плочки на тротоарите в столицата. Даже настилката е набраздена особено, с цел да се убива скоростта, макар че локалните не са джигити на пътя – не карат бързо и без друго. Към директните на огромните проспекти като централата улица Хуарес да вземем за пример, са построени още по-големи загради на настилката, тъй че да не може да се влиза на скорост.

 

Най-лъскавата улица носи името Авеню Реформа и пресича целия център на необятния град , разсипал се като океан от най-вече ниски постройки измежду безпределно поле с планини в далечината.

 

Реформа е изключението от правилото. На фона на остарелия център, който смесва колониалния жанр с Либърти от преди век, авенюто изобилства от небостъргачи.

 

Някои от тях освен наужким, както в София, а действително в основите си са запазили старите здания, на мястото на които са издигнати – приказен образец в това отношение е локалният хотел Софител. Освен него, на същата улица цели небостъргачи имат веригите от най-висока селективна класа Риц Карлтън, Сейнт Реджис, Льо Меридиен, както и най-голямата в света – Мариот, която не е показана май единствено в София – даже в по-бедни и по-изостанали столици като Скопие или Ереван е налична. Разбира се, има Хилтън и Шератон, какъвто ние към този момент нямаме, както и показаната у нас испанска верига Барсело.

 

Показателно за икономическото развиване е, че най-големите банки в света са показани с небостъргачи на същата улица – от HSBC до Santander и BBVA, никоя от които не е стъпила в България. Те имат и огромни клонови мрежи, дружно с локалните трезори.

 

Нищо чудно, тъй като Мексико е водещ автопроизводител – има фабрики на 4 международни марки при 0 в България.

 

Майбах по улиците няма да видите, за разлика от София, само че междинното равнище коли са доста по-нови от междинната 18-годишна възраст, която има автопаркът в нашата столица съгласно новата публична статистика.

 

Градоустройствено авенюто приключва, обградено от двете страни с прелестния и необхватен градски парк – един от многото даже единствено в центъра, който наподобява на нашата Борисова градина по алеята на литературните класици и по съществуването на езера – с тази разлика, че в Мексико Сити те са доста и по-големи.

 

Страхотно поддържаната и по тропически супер красива и постоянно зелена повърхност реализира равномерен преход към бохемските и елитни жилищни квартали Кондеса и Рома. Кокетните ниски къщи са ситуирани измежду низ от прелестни дребни заведения за хранене и питейни заведения в разнообразни стилове, общото сред които е богатото озеленяване на екстериора и интериора. Идеално поддържани линейни паркове вършат картината още по-красива.

 

В това отношение, на зеленината, Мексико Сити бие другите латиноамерикански грандове като Буенос Айрес и Рио де Жанейро, макар че за разлика от тях с огромните им брегове, не просто е „ на изсъхнало ”, само че има и невероятна надморска височина от 2240 м – нещо като на Черни връх, който е най-високият на Витоша, а от нея, както е известно от шопския фолклор „ по-високо нЕма ”.

 

Интересно, само че нито е мъчно да се диша, нито въздухът в града е замърсен, както се чака, нито се образуват по този начин типичните за София в същия този сезон миризливи мъгли.

 
следва

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР