Борихме се да оцелеят земеделците без да има негативно въздействие

...
Борихме се да оцелеят земеделците без да има негативно въздействие
Коментари Харесай

Радослав Христов: Държавата да намери баланс между внос и бг производство

Борихме се да оцелеят земеделците без да има отрицателно влияние върху цените на рафта Лицензионните режими доста елементарно се заобикалят, споделя Радослав Христов в особено изявление за в. " СТАНДАРТ "
 

- Доволни ли са фермерите от подписания с държавното управление меморандум, обвързван с вноса от Украйна?
-->
- По отношение на точката, която касае контролиране на вноса на слънчоглед от Украйна, знаем, че е малко мъчно да се откри общ интерес сред българските и украинските производители. Според мен за момента е компромисен вид, до момента в който бъде изчистен регламентът, който ще касае лицензионните режими за експорт на украинска продукция. Затова е записан период до 30 ноември, дотогава регламентът би трябвало да бъде явен - по какъв начин оттук насетне Европейският съюз и Украйна ще вършат обменна търговия на селскостопански артикули. В последна сметка Европейката комисия разбра, че има същински, действителен проблем от това, което се случва с невиждания импорт на украински артикули, защото доста добре знаем, че там сега няма пазарни цени, има военни цени, което не кореспондира с икономичекста логичност. Всички европейски, изключително българските фермери, съблюдават доста тежки условия във връзка с производството и нашите аграрни артикули са с много по-висока себестойност от украинските, няма по какъв начин да бъде конкурентно това. Ако продължи по същия метод, до година-две завършва българското зърнопроизводство, освен на слънчоглед.

- Ще помогне ли документът за сполучливата реализация на български артикули?

- Срокът е прекомерно къс и компромисен, не мога да бъде безапелационен дали това би помогнало за реализацията на слънчогледа в страната ни, защото сега се следи едно оттегляне от пазара. Според мен това е изцяло преднамерено и има някакво синхронизирано деяние от тяхна страна, тъй като не е обикновено когато една стока има невъзмножност за доставка извън, това да повлияе назад на пазара, т.е. да се понижи, а не да се усили. Но тук доста хора спекулират, че въвеждането на възбраната е, с цел да може да се вдигне цената. Въвеждането на възбраната е за да има ползване на бълграските артикули, а не за увеличение или понижаване на цената. Надявам се пазарът да се раздвижи, т.е. да има покупко-продажби на цени, на каквито разрешава пазарът на олио, тъй като въпреки всичко слънчогледът е суровината, от която се създава олиото. По отношение на цените слушам мнения: " но то нали е борсова стока ". Това не е правилно, слънчогледът не е борсова стока, няма по какъв начин това да е някакъв коректив за цената.

- Очаква ли се цените да паднат?

- Не, не считам, че би трябвало да пада или да се подвига цената, по скоро би трябвало да се използва бълагрската суровина, а по-късно към този момент като се контролира лицензионният режим - аз съм черноглед във връзка с неговото деяние, защото доста елементарно може да бъде заобикалян, както и до момента се заобикаляше възбраната за импорт на слънчоглед. Много елементарно - записва търговецът една румънска компания, да вземем за пример, купува го от украинската, продава го на бъларската и той към този момент става румънски. Това е механизъм за заобикаляне на регламенти и то освен със слънчогледа, а с всички артикули. Мисля, че с лицензионния режим ще стане същото.

- Удовлетворени ли сте от обещаните помощи и обезщетения за земеделския отрасъл, които би трябвало да се изплатят в съкратени периоди?

- По отношение на тези числа, които се загатват, малко се спекулира в медиите, тъй като те не са за бранш зърнопроизводство, те са за всички останали браншове без нашия. След като сътрудниците се съгласиха на тези суми и на тези периоди и обявиха, че са задоволени, аз мога да повторя техните думи.

- Каква ще е изгодата за потребителите от това съглашение?

- Аз съм повече от уверен, че за потребителите няма да има никакви промени във връзка с рафтовете в магазина. Въпрсът беше да могат да оцелеят българските производители, като няма отрицателно финансово влияние върху цените на рафта.

- Какво още се чака да направи страната, с цел да бъдат насърчени българските аграрни производители?

- Това, което може да направи страната сега във връзка с търговията с Украйна, е да направи по този начин, че да откри баланс сред импорт и българско произвеждане, да няма нито недостиг, нито свръхпредлагане. Когато пазарът е сдържан, тогава и цените са умерени. В противоположен случай постоянно има деформиране нагоре или надолу.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР