Бордът за риболов на сьомга в област Нес иска незабавен

...
Бордът за риболов на сьомга в област Нес иска незабавен
Коментари Харесай

Златната треска за хидроенергия в Лох Нес може да се окаже злополучна

Бордът за лов на риба на сьомга в област Нес желае неотложен мораториум върху по-нататъшни помпено-акумулиращи хидросхеми, откакто неотдавна бяха подадени проекти за построяването на трето оборудване край емблематичното езеро „ Лох Нес “, написа BBC.

Според тях схемите ще могат да покачват или намаляват равнищата на водата с повече от два фута.

Индустриалният орган Scottish Renewables споделя, че помпеното предпазване е жизненоважен съставен елемент за декарбонизирането на електрическата мрежа.

Помпената хидроелектрическа сила работи, като употребява непотребната мощ отвън пика, с цел да изтласка водата нагоре в задържащ контейнер високо в планината. Когато е належащо електричество, водата се втурва през турбини, до момента в който пътува назад към долния контейнер.

Първоначално е бил употребен за допълнение на доставките в моменти, когато търсенето е било високо, само че става все по-голям като средство за запазване на възобновима сила, когато вятърът не духа или слънцето не грее.
„ Нерегулирана златна тресчица “
Електроцентралата Foyers на SSE от източната страна на Лох Нес е приключена през 1974 година и изпуска 200 тона вода в секунда с цялостна пара. Вторият план - наименуван Red John - има позволение за обмисляне и неотдавна беше продаден на нови притежатели.

Бяха показани и проекти за трета електроцентрала, наречена Лох Кемп. Брайън Шоу, шеф на Борда за лов на риба на сьомга в Нес (NDSFB), споделя, че „ емблематичното “ езеро Лох Нес не би трябвало да бъде подложено на „ нерегулирана златна тресчица “.

Такива трагични, в действителност удивителни, съмнения в равнищата на водата ще опустошат екологията на бреговата линия, ще нарушат естествените течения в езерото и евентуално ще покачат температурата на Лох Нес. “

В сходство с по-широкото наблюдаване броят на атлантическата сьомга във водосборния басейн на Нес е в забележителен спад от десетилетия. Миналия месец Международният съюз за запазване на природата ги прекласифицира от „ минимум безпокойствие “ на „ застрашени “.

Оценка на въздействието върху околната среда в препоръчаните проекти за Лох Кемп изследва какъв брой вода ще бъде извлечена от трите електроцентрали. В него се споделя, че напълването на трите високи резервоара ще понижи равнището на Лох Нес със 73 см. Но се споделя, че това би било единствено краен случай и е малко евентуално всички уреди да изпомпват вода нагоре едновременно.

Миналата година Scottish Renewables разгласява отчет за икономическото влияние на помпено-акумулиращата хидроенергия и заключи, че идващото потомство такива схеми може да коства до 21 милиарда паунда за стопанската система. Авторът на отчета Андрю Макниш Портър споделя, че те са жизненоважен съставен елемент в подпомагането на Обединеното кралство да реализира задачите си за нулева нетност.

Разработчиците ще се стремят да сведат до най-малко всяко влияние върху околната среда както по време на строителната, по този начин и на оперативната фаза “

Схемата за предпазване на Лох Кемп се построява от Statera. Директорът за бизнес развиване на Statera в Шотландия, Дейвид Роджър, сподели, че са „ разочаровани “ от петицията.

Далеч от това да основава проблеми за равнищата на водата в Лох Нес, казусът е тъкмо противоположният. Хидросхемите с помпено-акумулираща система могат да оказват помощ за справяне с проблемите, породени от изменението на климата, като изпускат вода по време на сухи интервали и съхраняват вода, с цел да подкрепят ръководството на наводненията “, сподели той.

„ Въздействието на схемата на Кемп евентуално ще усили нищожно съмненията в Лох Нес, само че не повече, в сравнение с се случва посредством естествените метеорологични модели през днешния ден. “

По думите му компанията е направила обширни оценки на дизайна на схемата през последните две години и ги е разгласила в своята оценка на въздействието върху околната среда, дружно с приложението за обмисляне.

„ Лох Кемп предлага набор от преимущества, в това число по-добро ръководство на водите, обилни икономии на въглерод, усъвършенствана енергийна сигурност и стимулиране на локалните работни места. Щастливи сме да обсъдим плана с всеки, който има терзания по отношение на него “, добави той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР