Бордът на директорите на Amazon одобри сплит на акциите на

...
Бордът на директорите на Amazon одобри сплит на акциите на
Коментари Харесай

Amazon обяви сплит на акциите си 20 към едно

Бордът на шефовете на Amazon утвърди сплит на акциите на компанията от 20 към едно. На фона на новините от нощес книжата на софтуерния колос нарастнаха с към 7% след затварянето на американските пазари. " Разделянето на акциите предстои на утвърждение от акционерите на срещата през 2022 година ", разгласи компанията в документ до американските регулатори. Срещата на акционерите на Amazon ще се състои на 25 май, а търговията с новата цена ще стартира " към 3 юни " съгласно данни на компанията.

След Гугъл Amazon е втората компания от софтуерните колоси, която разгласи сплит в акциите си. През януари Гугъл също разгласи делене от 20 към едно, което се чака да влезе дейно в деяние през юни, като и двете акции се чака да костват към 100 - 150 $ (спрямо актуалните си цени). Новините тогава също доведоха до повишаване на акциите на сдружението. За Amazon това ще е четвъртото делене на акциите след IPO през 1997 година и първото от 1999 година насам.

В допълнение към сплита компанията усили размера на плануваното назад изкупуване на акции от 5 милиарда $, което разгласи през 2016 година, до 10 милиарда $. Технологичната компания с капитализация над 1.5 трлн. $ е закупила назад акции за близо 2 милиарда $ през последните пет години. За актуалното нарастване също няма краен период на осъществяване.

Според Даниел Льоб, изпълнителен шеф на хедж фонда Third Point Managments, " главната вероятност за акциите (на Amazon) наподобява ослепително ". Льоб отбелязва, че бордът на шефовете в компанията е закупил назад акции през януари 2022 година " За първи път това десетилетие ", отбелязва хедж фонд мениджърът. " Не е мъчно да си представим, че Amazon, сходно на някои от съперниците си, може да стартира да връща повече капитал на акционерите, изключително откакто салдото и свободният паричен поток се усъвършенстват ", отбелязва Льоб в писмо до вложителите.
Реклама Очаквана облага
Новината за сплита на акциите идва на фона на упованията Amazon да получи абсолютно утвърждение от Европейския съюз (ЕС) за придобиването на американското кино студио MGM, настояват източници на Reuters. Тази информация излиза единствено дни откакто различен източник на осведомителната организация съобщи, че за Федералната комерсиална комисия (FTC) в Съединени американски щати наближава крайният период за взимане на решение по въпроса. Според неназования източник крайната дата е средата на март.

Amazon разгласи през май, че е постигнал сделка за пазаруването на студиото, като цената на договорката е 8.45 милиарда $. Сделката има за цел да поддържа студиото на Amazon, фокусирано върху телевизионните продукции, с нови и исторически филми от MGM - да вземем за пример " Роки ", " Томб Райдър " и " Джемс Бонд ". Телевизионните продукции на MGM включват хитовия сериал " Викингите ", както и известното в Америка риалити Shark Tank, в което притежатели на стартъпи се изправят пред предприемачи в търсене на финансиране.

" MGM има голям азбучник от доста обичана интелектуална благосъстоятелност ", сподели през май тогавашният изпълнителен шеф на компанията Джеф Безос. " С надарените хора в MGM и надарените хора в Amazon Studios можем да преосмислим и развием този азбучник от интелектуална благосъстоятелност за XXI век ", добави Безос по време на среща с вложители. Потенциалът за преизползването на тази интелектуална благосъстоятелност посредством основаване на ново наличие, основано на известни герои, ще помогне на Amazon да притегли феновете към Prime, споделиха пред Reuters двама някогашни ръководители на компанията.

Prime Video, както се споделя стрийминг услугата на компанията, е изправена пред дълъг лист от съперници, всички от които търсят нови заглавия с равностоен ритъм. Става въпрос за Netflix, Disney+ на Walt Disney, HBO Max и Apple TV+. Компаниите усилиха разноските и се разшириха на интернационалните пазари, като за задачата започнаха да оферират огромен брой нови заглавия. Роля изигра и пандемията, която направи така наречен binge watching (гледане на сериал дълго време без почивка) съвременно.
Реклама
За да остане конкурентоспособен в тази тежка обстановка, Amazon също по този начин стартира да навлиза в предаването на спортни събития. Компанията купи част от телевизионните права на футболната Висша лига в Англия, като предава стеснен брой мачове извънредно на платформата си. Основаната от Безос компания също по този начин получи и правата за лъчение на Националната футболна лига на Съединени американски щати във Англия, като съгласно разнообразни специалисти цената на това право е била към 1 милиарда $.

MGM стартира формалния развой по продажбата на студиото през декември 2020 година, когато пазарната й стойност се оценяваше на към 5.5 милиарда $. Сделката среща сериозна политическа съпротива в Съединените щати, като ръководителят на Подкомисията по политика на конкуренцията, антитръст и правата на потребителите в Конгреса Ейми Клобошар прикани за " задълбочено следствие, с цел да се подсигурява, че тази договорка няма да рискува да навреди на конкуренцията ". Главен съперник на придобиването и последовател на концепцията, че Amazon е към този момент прекомерно огромна компания, е републиканският сенатор Джош Хоули. Малко след оповестяването на новината той съобщи в Twitter, че Amazon е " платформа на монопола " и тази, както и всяка последваща сходна договорка на компанията, би трябвало да бъде спряна.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР