Бордът на ЧЕЗ манипулира чешкия премиер, потресен съм, заяви шефът

...
Бордът на ЧЕЗ манипулира чешкия премиер, потресен съм, заяви шефът
Коментари Харесай

ЧЕЗ искали да напуснат България още през 2010 година

" Бордът на ЧЕЗ манипулира чешкия министър председател, покъртен съм ”, съобщи шефът на Българската банка за развиване Стоян Мавродиев на взаимното съвещание на две парламентарни комисии по абсурда с продажбата на електроразпределителното сдружение.

„ Няма писмо с ангажимент за финансирани и за рефинансиране на заем от Европейска банка за възстановяване и развитие, взет от ЧЕЗ. Няма издадена банкова гаранция. Има едно писмо от " Инерком ", по-скоро молба за разглеждане на опцията за рефинансиране на заем от Европейска банка за възстановяване и развитие. Има и отговор от банката, че преглежда опцията за рефинансиране, само че с експлицитното конкретизиране, че въпросното писмо не е правно обвързващо. Решение за рефинансиране се взема от способените органи на банката. ”, заявява още той пред депутатите. От Българска социалистическа партия на няколко пъти настояха през последните дни съответно представител на Българската банка за развиване да пристигна на съвещанието на парламентарните комисии през днешния ден. От изказванията по линия и на държавното управление стана ясно, че българските банки, спрягани като възможни гаранти по договорката са три. От тях, единствено името на БРР обаче беше непрекъснато оповестявано, най-много от опозицията.

Мавродиев показа още, че е сюрпризиран, че ЧЕЗ не са си създали труда да попитат банката, макар че ББР има отношение с нея.  Той също по този начин изрази подозрение, че и другите две банки е допустимо да бъдат забъркани в абсурда към финансирането на ЧЕЗ по същия метод. " Компанията не е внесла искане, това писмо е едно огромно правно нищо. ", акцентира още веднъж той.

ЧЕЗ са желали да изоставен България още през 2010 година като са водели договаряния с Газпром и и с американска компания, които обаче се отказали от договорката по финансови аргументи. Това заяви шефът на Държавна организация Разузнаване Любомир Димитров по време на взаимното съвещание на комисиите по енергетика и по вътрешен ред и сигурност в Народното събрание.

Агенцията е получила информация, че съгласно разбор на банката Креди Суис Фърст Бостън оценката на активите на ЧЕЗ в България е на стойност 225 млн. евро. Анализът е бил поръчан от един от претендентите. Също съгласно данни на организацията в началото желаната от чехите сума била 240 млн. евро, като те били склонни при възможни договаряния „ да правят отстъпка до 200 млн. евро. ”, добави той.

По данни на нашето разузнаване един от първичните претенденти е била чешката Енерго-Про, заяви още Димитров.

Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор е имала пълномощия да управлява ЧЕЗ България единствено до лятото на 2008 година

ЧЕЗ е почнала да разпродава активи в България още през 2014 година Приходите от тези разпродажби не са останали в сдружението в България, а са прехвърляни в Прага. Това пък заяви шефът на ДАНС Димитър Георгиев.

Той съобщи също, че обектите на ЧЕЗ като се изключи нейното диспечерско ръководство не са измежду обектите, които се управляват от ДАНС като обекти с нараснали условия за сигурност. „ Предвид това, че огромна част от договарянията по обсъжданата договорка са се провеждали в Прага, а ДАНС няма пълномощия отвън територията на страната, не сме следили договорката “, разясни той.

" Правителството е знаело какво се случва. Сега чакаме Върбакова да реши ще се ли поддаде ли на шантажа на Бойко Борисов и да му трансферира акциите си, или оставаме заложници на госпожа Върбакова от Пазарджик ", упрекна водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. „ За нас в този проблем е най-важно да защитим 3 милиона българи и националната сигурност. Току-що шефовете на службите признаха, че наблюдават ЧЕЗ от 2010 г и са предавали сигналите, където би трябвало. Господин Борисов излъга, че не е бил осведомен. Излъга и че тече инспекция на институциите - преди малко стана ясно, че такава не е почнала. Борисов стои в основата на договорката за ЧЕЗ. ", сподели още тя.

Контрира я водачът на Атака Волен Сидеров като напомни, че на 6 март 2013 година е подал искане за преустановяване на договорите на 3-те ЕРП и национализирането им. " Госпожо Нинова, от 48 индивида парламентарна група тогава 46 не влязохте в пленарната зала. Тогава можехме да върнем активите на страната. Защо не влязохте в залата? Това беше решението. "

" Този спор нямаше да го има, в случай че 2004 година, когато се взема решение за приватизация на 7 сдружения, Българска социалистическа партия не се е противопоставила.», съобщи и ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.  «Умишлено безучастие. Днес желаете приватизация, а през 2010 година от Българска социалистическа партия споделят, че развалянето на договорите ще сътвори напрежение в България. Само първичните вложения за трите сдружения са надхвърляли 2 милиарда лв.! Защо не осъществихте тогава надзор, а в този момент желаете да превърнете в политически проблем договорка, осъществена в Чехия по британското законодателство? ", означи още той.

" Има ли сдружения претенденти, които биха заплашили националната сигурност? ", попита Цветанов шефа на ДАНС Димитър Георгиев. И продължи: " Дали опозицията през днешния ден не обслужва някои от претендентите? Къде бяхте 1 години, сътрудници от Българска социалистическа партия? "

Това вбеси Нинова, която демонстративно напусна съвещанието. Но преди този момент заплаши: " Искаме поименно кого пазиме, поименно! Когато в българския парламент се раздават присъди, без съд, няма да останем в тази зала! Ще ви осъдим в Страсбург! Няма да поносим вашите присъди! "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР