Борбата за градска градина в уралския град Екатеринбург показва, че

...
Борбата за градска градина в уралския град Екатеринбург показва, че
Коментари Харесай

Руски издания коментират мястото на регионалните протести във вътрешната политика на страната

Борбата за градска градина в уралския град Екатеринбург демонстрира, че съветската политика навлиза в нов стадий.

Граждански спорове около корупционните схеми за " преодоляване на градски територии " е имало и преди. През последните години обаче те постоянно бяха засенчвани от основополагащия въпрос " Чий е Крим " и от " великото геополитическо опълчване ", напомня вестникът проблемите на Москва към анексията на украинския полуостров и борбата със Запада, предава Българска телеграфна агенция.

Проектът за градеж на православна катедрала в парк в Екатеринбург бе спрян предходната седмица след неколкодневни митинги и конфликти и откакто президентът Владимир Путин прикани за помиряване, предлагайки анкета по въпроса в града, където няма доста зелени пространства. А Руската православна черква твърди, че трябват нови храмове, имайки поради разрушените по руско време.

Уралският спор сподели, че хората не стачкуват тъкмо против Кремъл, а с цел да бранят действителните си ползи. Властите обаче няма какво да предложат като опция, счита " Новая газета ".

Управляващите към този момент не могат да разиграват нормалната карта, очерняйки всеки несъгласен с политическия курс като зложелател на Русия. Защото нямат никаква специфична политика, като се изключи че преразпределят рентата от ресурсите на страната измежду свои доверени лица. А спорът към парка се вписва в мозайката от сходни борби по други мотиви, написа опозиционното издание.

Във всички тези случаи властта няма политически принадлежности, с цел да промени обстановката в своя изгода - никой не има вяра на властовата партия " Единна Русия ", а Кремъл не разполага с други фрагменти по места и няма по какъв начин да ги откри. При неналичието на личен дневен ред управляващите имат две тактики: да отстъпват, оставяйки въпросите " замразени " за неопределен срок, или да избират силовия сюжет. Ако съдим по събитията в Екатеринбург, ще бъдат определени и двата метода, разяснява всекидневникът идното допитване до " мнението на народа " и " десетките арестувани " в това време.

Вестникът предвижда нови сходни акции в Русия - те " ще спомагат за преустрояване на съветската политика ", тъй като " на процедура всички имат късмет да оглавят такива митинги с изключение на " Единна Русия ". Хората в страната стартират да осъзнават, че понятието политика значи точно да браниш своите ползи, прибавя " Новая газета ".

В съветското общество узря наклонност към напредък на районния национализъм, само че към този момент не съумяват да я употребяват нито управляващите, нито опозицията. Това установи фондацията " Петербургска политика " в отчет, за който споделя " Ведомости ", представен от Би Би Си.

Според президента на фондацията Михаил Виноградов прояви на локален национализъм са и митингите против градежа на нови сметища или на черква - в екатеринбургския парк, само че още не се знае кой ще извлече изгоди от тях. Руската федерална власт поддържа районните, само че се опасява акциите им да не прераснат в фракционизъм. Опозицията пък може да се възползва от районния национализъм за екологични митинги, а и да подклажда антимосковски настройки, разсъждава специалистът.

Регионалният национализъм в Русия несъмнено се ускорява - " по този начин става постоянно в миг, когато политически отслабва федералната власт ", разяснява политологът Абас Галямов. Разочарован от " огромния дискурс ", гласоподавателят стартира, комплициран, да се оглежда в търсене на нови ориентири и първото, което вижда, е " дребната татковина ". Така е станало и след революцията от 1917 година, и в края на 80-те, показва аналитикът.

Особено мощен капацитет имат националните републики в Русия, където териториалният аспект се добавя с етнически, счита той. " Дългогодишната концентрация провокира огромен брой дребни контузии, които рано или късно ще бъдат извадени на бял свят от локалните политици. И то не наложително опозиционери ", споделя Галямов.

Както сподели разпадането на Съветския съюз, не по-малък капацитет имат в тази ситуация локалните управляващи. В блян " да напомпат " политическия си капитал те може сами да оглавят разговора с Москва, настоявайки да им отпуска запаси и " да зачита мненията на хората по места ". Този път естествено няма да се стигне до раздробяване на страната, само че през идващия политически цикъл центърът очевидно ще е мощно отслабен, а дневният ред ще се диктува от районите, предвижда политологът. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР