Борбата срещу СПИН се води повече от 30 години, а

...
Борбата срещу СПИН се води повече от 30 години, а
Коментари Харесай

Отбелязваме деня за борба срещу една коварна болест

Борбата против СПИН се води повече от 30 години, а в България главната цел е да се подсигурява сигурност при кръвопреливането, както и лекуване, и профилактика.

Всяка година на 1 декември доброволците на БМЧК-София означават Световния ден за битка против ХИВ/СПИН с огромна осведомителна акция на територията на София.

А в международен мащаб данните са стряскащи.

На всеки 17 секунди по един човек се заразява с ХИВ.

От началото на епидемията 35 милиона души са умрели от СПИН, предава Франс прес.

Около 1,8 милиона души в света са инфектирани с вируса на СПИН през 2016 година Това значи, че ново заразяване с ХИВ се записва приблизително на всеки 17 секунди, т.е. записват се приблизително 5000 нови заразявания на ден.

Това демонстрират данни, оповестени от Програмата на Организация на обединените нации за ХИВ/СПИН във връзка Световния ден за битка със СПИН.

Сред възрастните хора се следи леко понижаване на новите заразявания през последните няколко години, от 1,9 милиона през 2010 година на 1,7 милиона през 2016 година Две трети от случаите са в Африка.

Сред децата новите заразявания са намалели съвсем на половина,

от 300 000 през 2010 година на 160 000 през 2016 година Това понижаване се изяснява с акциите за разкриване на заболяването у бременни в Африка и с антиретровирусните лечения, които пречат на предаването на ХИВ от майката на бебето ѝ.

Няколко заболявания, които в миналото са разбирани и третирани неверно

Бил Гейтс влага в ново лекарство срещу СПИН

Учени оповестиха, че са излекували мъж от ХИВ

36,7 милиона души в света живеят с ХИВ, сочат нови данни на Програмата на Организация на обединените нации за ХИВ/СПИН.

Броят на живеещите с ХИВ годишно се усилва заради новите заразявания с вируса на СПИН и разширения достъп до антиретровирусни медикаменти в бедните страни.

Днес 20,9 милиона души имат достъп до антиретровирусни медикаменти, които при постоянното им приемане пречат на развиването на заболяването и доста понижават риска от заразяване. Броят на имащите достъп до медикаментите в този момент на процедура е три пъти по-голям спрямо 2010 година

В резултат смъртните случаи в резултат на СПИН са намалели с близо 50 на 100, от 1,9 милиона през 2005 година на 1 милион през 2016 година

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР