Борбата с корупцията и изпирането на пари изисква все по-координирани

...
Борбата с корупцията и изпирането на пари изисква все по-координирани
Коментари Харесай

Европейски перспективи за борба с корупцията и прането на пари: Скандинавски практики на българска земя

Борбата с корупцията и изпирането на пари изисква все по-координирани и мултидисциплинарни подходи. В този подтекст онлайн конференцията на тематика „ Европейски вероятности за битка с корупцията и прането на пари: Приложими ли са положителните практики от Скандинавия в България? “ се трансформира в мост сред Скандинавия и България, за продан на познания и опит в битката против тези две съществени закани за всяко общество.

Конференция. Снимка: Министерство на вътрешните работи

Инициативата, подкрепена от посолствата на Дания, Финландия, Швеция и Норвегия в България , както и от Антикорупционния фонд, акцентира смисъла на интернационалното съдействие в тази сфера. С присъединяване на заместник-министъра на вътрешните работи Христо Стефанов, шефа на ГДБОП основен комисар Явор Серафимов, министъра на правораздаването, както и прокурори и представители на Европейската комисия и организациите MONEYVAL и GRECO, събитието обещаваше плодотворен разговор и продан на хрумвания.

Конференцията се концентрира върху проучването на сполучливите тактики и практики , приложени в Скандинавските страни, и тяхната евентуална акомодация и употреба в българския подтекст. Скандинавският модел, прочут с високото си равнище на бистрота, обществено доверие и успеваемост на правораздавателната система , предлага скъпи уроци за България в нейните старания да усъвършенства своите механизми за битка с корупцията и изпирането на пари.

Анализът на положителните практики от Скандинавия и разискването на тяхната употреба в български подтекст освен акцентират капацитета за трансфер на познания и опит , само че също по този начин откриват нови благоприятни условия за създаване на ефикасни тактики и политики на национално равнище. Така, конференцията работи като катализатор за по-нататъшно съдействие и създаване на съответни ограничения, които да спомогнат за укрепването на правовата рамка и институционалната конструкция в България за битка против корупцията и прането на пари.

Събитието акцентира значимостта на интернационалното съдействие и обмена на положителни практики в битката с корупцията и изпирането на пари. Инициативата дава вяра и посока за развиване на по-ефективни и адаптивни тактики в България, въодушевени от скандинавския опит и експертиза, което е основна стъпка към постигането на по-справедливо и транспарантно общество.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР