Борбата с контрабандата на наркотици в Западна Европа се води

...
Борбата с контрабандата на наркотици в Западна Европа се води
Коментари Харесай

1,5 тона кокаин са заловени при международна акция в открито море

Борбата с контрабандата на опиати в Западна Европа се води освен на пристанищата, само че и в намерено море. Заради развиването на технологиите и сканиращата техника на пристанищата, доста контрабандисти измислят най-различни способи, с цел да разтоварят тонове опиати. Честа процедура е да се изхвърлят в морето и по-късно се събират пакет по пакет, споделя в телевизионно изявление висшият белгийския офицер Кристиан Вандерваерен, който взе участие за следващ път в интернационална интервенция, оповестяват от.

„ Престъпниците са извънредно изобретателни. Наркотиците се пускат в морето, трансферират се на по-малки плавателни съдове или се прикрепят към корпуса на кораба. Използването на контейнери към момента е най-разпространеният метод за контрабанда на опиати, само че има и ясна наклонност към скриване на опиати на борда или даже под самия транспортен съд ", споделя той.

Ето за какво митниците и военноморските сили на Испания, Португалия, Франция, Ирландия, Англия, Холандия, Германия, Дания, Норвегия, Швеция и Полша, в интервенция, ръководена от Белгия, са прекарали един месец в търсене на опиати в намерено море.

Лодки, хеликоптери, самолети на бреговата защита и водолази са проверявали дали от плавателните съдове не хвърлят опиати. В случай на подозрителни съдове проверяващите даже се качваха на тях.

Резултатът от интернационалната акция: тествани 79 кораба, хванати общо 1,5 тона кокаин при интервенции в Белгия, Холандия, Полша, Англия и Франция. Задържани са 12 души.

Това не е първият път, в който сходна интервенция се организира в морето. Миналата година съвсем 5,5 тона кокаин бяха хванати по време на интервенция " Бяло море II ".

Пристанището на Антверпен е считано за една от вратите на кокаиновата мафияза европейския пазар. За да пресече този бизнес администрацията на врата вложи милиони евро в рационализация на инфраструктурата, неотдавна пусна мрежа от цифрови радари и камери, които сканират непрекъснато цялата пристанищна зона. Новата система отстрани слепите петна, които съществуваха досега. Инвестирани бяха бюджетни средства в образование на личния състав и в укрепване на контролиращите екипи.

Системата работи както РВД направлява самолетите при политане и кацане. Изображенията и данните се гледат онлайн от тези, които дават отговор за управлението на корабоплаването в нашия надзорен център. Те се съхраняват, тъй че да могат да се видят още веднъж след случай.

Пристанищната зона обгръща повече от 120 квадратни километра.Това е повече от половината от цялата територия на градa. Около 300 000 кораби минават през пристанището всяка година.

Над 43 тона са били хванати в пристанището през първата половина на тази година, съобщи Франс прес. За цялата минала година там са били хванати над 109 тона опиати.Годишната облага на незаконните банди се прави оценка на 4 милиарда евро

През последните няколко години са задържани чиновници в полицията, правосъдната система и администрацията, подкупени от нарушители ”, разкрива пред „ Дойче Веле “ кметът Бард де Вевер.

Проблемът обаче надалеч не е единствено белгийски. В пристанищата в Ротердам, Барселона и Хамбург в последните години също бяха конфискувани огромни количества кокаин. През февруари в Хамбург бяха иззети 16 тона - най-голямата залавяна пратка в Европа досега.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР