Бомбите, заложени в „реституцията” в Пловдив често гърмят във връзка

...
Бомбите, заложени в „реституцията” в Пловдив често гърмят във връзка
Коментари Харесай

Реституцията в Пловдив: Собственици на площад осъдиха пак Общината, плащат им 25 000 лева

Бомбите, заложени в „ реституцията” в Пловдив постоянно гърмят по отношение на презастрояването на града. В разнообразни точки на града изкачат върнати терени, които сега са междублокови пространства, а след време те биват застроявани. Случаите не са един и два, а към момента из целия град има пръснати сходни парцели.

Има обаче един по-особен случай, при който 11 души са притежатели на площад със зелена повърхност в центъра на Пловдив. Става въпрос за парцела сред ул. „ Генерал Данаил Николаев” и „ 6 септември” до кино „ Кочо Честименски”. Той е с величина от 1,1 дка, като от години той си е същото положение, в което го бе заварило демокрацията.

На процедура Община Пловдив не може да прави никакви намеси по него, тъй като е частен, а притежателите пък не могат да създадат нищо, защото е площадно пространство. Въпреки това 11-те съсобственика на парцела имат нещо като касичка, която от време на време им дава средства под формата на „ пропуснати ползи”. Те се заплащат не от какъв да е, а от джоба на пловдивчани.

Периодично притежателите на парцела завеждат каузи против Община Пловдив, защото не могат да употребяват парцела си поради отреждането му. От друга страна градските управляващи се „ облагодетелстват”, като разрешават на жители да употребяват парка, а други даже минават през него.

За сходно нещо през 2016 година Върховен касационен съд отсъди Община Пловдив да заплати 100 000 лв. на притежателите, като първичния им иск е бил за 480 000 лв.. 5 години по-късно 6-ма от реститутите, които имат ¼ идеални елементи от парцела осъждат Община Пловдив да им заплати 100 000 лв. в Районен съд – Пловдив. Това е от една страна, че пловдивчани минават през парцела, а от друга, че те са могли да вземат за 5 години толкоз средства от наеми, в случай че са разполагали там търговски обекти.

Общинските адвокати са обжалвали решението на Районния съд, като окръжните магистрати са постановили „ пропуснатите ползи” да паднат до 25 000 лв. след експертизите показани пред съда. Това обаче значи, че евентуално притежателите на другите ¾ идеални елементи могат да получат 75 000 лв. по същото решение и сумата още веднъж да стане 100 000 лв..

Така за интервал от 10 години, притежателите на площад могат да получат 200 000 лв.. Толкова бе предложила и Община Пловдив на реститутите през 2016 година, само че тогава те са отказали.

Макар да съдят общината за това, че не могат да употребяват парцела си, реститутите жалят от години и ПУП-а на зоната. На процедура това прави невероятно отчуждението на парцела. Мотивът за жаленето е отреждането на процесния парцел. С други думи – реститутите не наподобява имат интерес да се разделят с него.

Тази година парцелът бе вкаран в Годишната стратегия за предписание с парцели общинска благосъстоятелност в графата за отчуждаване. Не се знае обаче дали това ще може да се случи.

„ Вкарали сме парцела за отчуждаване, като имаме предпочитание да го придобием през отчуждаване. Проблемът е, че притежателите на парцела жалят ПУП-а в съда. Така не може да приключи сходна процедура за отчуждаване. Въпреки това ще я стартираме с вяра правосъдните каузи за ПУП-а да приключат скоро и да влезем във владение”, съобщи зам.-кметът по общинска благосъстоятелност и строителство Пламен Райчев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР