Бомбените заплахи от началото на тази седмица са хибридни атаки,

...
Бомбените заплахи от началото на тази седмица са хибридни атаки,
Коментари Харесай

Бомбените заплахи са хибридни атаки, няма реална опасност, заяви Демерджиев

Бомбените закани от началото на тази седмица са хибридни офанзиви, няма действителна заплаха и жителите би трябвало да бъдат спокойни.

Той разгласи вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев след среща с членовете на ЦИК, заяви БНР.

По време на изборния ден в неделя (2 април) жители ще бъдат извеждани от изборни пространства единствено при действителна опасност. Извън постройките, където ще има секции, ще се вършат инспекции на обемисти багажи, добави Демерджиев.

Той е безапелационен, че Министерство на вътрешните работи и службите поемат цялата отговорност да преценят дали отправени бомбени закани към учебни заведения са действителни. Така че още от идната седмица няма да се стига и до прекъсване на образователния развой в обстановка на постъпващи закани.

Що се отнася до изборите - още от събота пространствата за гласоподаване ще са под защита, запечатани вечерта, откакто секциите бъдат оборудвани и охранявани от самото начало на гласуването.

Демерджиев добави: " Ние авансово сме взели ограничения да обезпечим сигурността на постройките и целия периметър към постройките, тъй че хората ще бъдат извадени единствено обстановка, в която имаме действителни данни, че е допустимо да е сложено взривно устройство. Това за мен към днешна дата е единствено теоретична опция. Мерките, които сме взели, на процедура няма да разрешат да се сложи такова устройство. Пак наблягам, от съботния ден и постройките и периметърът, ще бъдат под непрекъснато полицейско наблюдаване и защита. Така че няма по какъв начин да проникне в тях някой и да сложи взривно устройство ".

Няма да се инструктират членовете на секционните изборни комисии, само че е основана организация по какъв начин органите на реда да бъдат сигнализирани от тях при отправени закани, съобщи Демерджиев.

Председателят на Централната изборна комисия Камелия Нейкова посочи, че по късно денем към районните изборни комисии ще бъдат изпратени телефони, на които да се звъни при нужда и при отправени закани, а за инспекциите, които ще се вършат от посочи:

" Тази инспекция на обемни багажи ще се прави отвън постройката, т.е. няма да се влиза в изборните пространства за такава инспекция. Да не се тормозят и гласоподавателите, и членовете на секционните изборни комисии, че ще се ревизират техните персонални движимости вътре в изборното помещение или в коридорите. "

Мерките, които се подхващат, няма да затруднят гласуването, бяха безапелационни както от Министерство на вътрешните работи, по този начин и от ЦИК, добавя БНР.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР