Бомбардировката по Югославия бе експериментална война на НАТО, съобщава In

...
Бомбардировката по Югославия бе експериментална война на НАТО, съобщава In
Коментари Харесай

Италиански генерал: Бомбардировките на Югославия бяха „експериментална война на НАТО”

Бомбардировката по Югославия бе „ пробна война на НАТО ”, оповестява In Serbia, базирайки се на италианския военачалник от НАТО в оставка Бяджо Ди Грациа. Ди Грация прибавя, че той вижда паралел сред бомбардировките от 1999 година и атомната бомба, хвърлена от Съединени американски щати над Нагазаки. „ Това бе пробна война, която НАТО употребява, апропо, за подготовка на въздушните сили по време на нахлуване, където броят на нападащите и защитаващите се е в несъпоставима диспропорция”, съобщи Ди Грациа пред белградският вестник Politika.

Той даде изявлението предходната седмица в хода на визитата си в Сърбия, където показа книгата си „ Защо НАТО бомбардира Сърбия”, в която споделя за службата си в Алианса.

Коментирайки паралела, който той прави сред бомбардировките от 1999 година и атомната бомба, хвърлена над Нагазаки, Ди Грациа отбелязва, че „ в случай че атомната бомба, хвърлена над Хирошима, може да се сметне като военно деяние, то идната – онази, която бе хвърлена върху Нагазаки, бе хвърлена във времето, в което Япония към този момент бе капитулирала, ознаменува началото на студената война и бе един тип обръщение за Съюз на съветските социалистически републики от САЩ”.

„ На собствен ред, посредством бомбардировките на Сърбия на Русия бе предадено посланието за това, кой е победил в Студената война. И за това Сърбия нямаше никаква виновност, тя направи всичко, което ѝ бе по силите: в тези интернационалните условия Русия бе слаба”, сподели още генералът.

Сега, по думите му, обстановката е напълно друга. „ Защо сега никой не си мисли за бомбардировки по Северна Корея? Заради нуклеарното оръжие, само че и поради обстоятелството, че зад нея стои Китай, който е станал още по-силен. Дори Русия още веднъж закупи статута на свръхдържава, и това, което тя направи с Грузия, Молдова и изключително с Крим, наподобява на това, което НАТО направи с Косово. Затова случилото се в Косово през 1999 година бе единственият случай, който в никакъв случай повече няма да се повтори”, счита Ди Грациа.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР