Болсонаро отиде във Флорида два дни преди изтичането на президентския

...
Болсонаро отиде във Флорида два дни преди изтичането на президентския
Коментари Харесай

Бившият президент Болсонаро се въща в Бразилия, където срещу него има разследване

Болсонаро отиде във Флорида два дни преди приключването на президентския му мандат в края на предходната година. След това последователи на десния популист щурмуваха държавни институции в столицата Бразилия на 8 януари - една седмица след встъпването в служба на новия президент Луиз Инасио Лула да Силва, който е от левицата. Болсонаро по този начин и не призна загубата си от Лула на изборите през октомври.

Сценарият припомня на този със смъртоносния взлом на Капитолия преди две години от последователи на тогавашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който твърди, че е бил надвит на изборите от Джо Байдън с измами.

Преди да се качи на самолета, Болсонаро даде изявление за телевизия Си Ен Ен Бразилия, в което разгласи, че няма да оглави опозицията. " Ще оказвам помощ обаче на моята (Либерална) партия, като човек с опит ", означи в това време 68-годишният някогашен боен.

Болсонаро добави, че възнамерява да пътува из цяла Бразилия, с цел да помогне на своята дясна групировка на локалните избори следващата година.

Бившият бразилски аероплан отпътува от Орландо на борда на пътнически аероплан, който по разписание би трябвало да дойде в столицата на най-голямата латиноамериканска страна малко след 13 ч. българско време.

В началото на март бразилският министър на правораздаването Флавио Дино подреди на полицията да стартира следствие на хипотетичен опит за внасяне в страната на недекларирани бижута на стойност 3,2 милиона $ - подарък от Саудитска Арабия за Болсонаро.

Предишният бразилски президент, който отиде в Съединени американски щати два дни преди приключването на своя мандат в края на декември и без да признае загубата си на изборите през октомври, отхвърля да е направил нещо неправилно. Новият бразилски президент от левицата Луиз Инасио Лула да Силва обаче прикани казусът да бъде разследван.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР