Болниците са много важна част от общото политическо управление на

...
Болниците са много важна част от общото политическо управление на
Коментари Харесай

Проф. Хинков: Повечето директори на болници не са случайни

Болниците са доста значима част от общото политическо ръководство на страната. Повечето от шефовете им не са инцидентни лица и има доста сериозен напън да бъдат назначавани. Това съобщи пред bTV министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков в опит да изясни по какъв начин се преплитат политиката и опазването на здравето у нас.

Той даде образец със спрените състезания за бордове на лечебни заведения, като изясни, че състезанията са спрени от него, само че под напън. От думите му стана ясно, че натискът е пристигнал от премиера и вицепремиера. „ Защото най-вероятно желаят идващия министър, с различен мандат и други благоприятни условия да назначава шефовете. Може би се смята, че аз в случай че разгласявам състезания, те ще бъдат политически “, разяснява проф. Хинков. Той сподели още, че се е опитал да оспори настояването за прекъсването на състезания, само че политическата мощ, която го е издигнала, не го е подкрепила.

„ Според мен огромна част от шефовете на огромни лечебни заведения са назначавани по политически аргументи. Много ползи се преплитат, за доста пари става въпрос. Парите, които отиват в Здравната каса, по-късно отиват в лечебните заведения и това би трябвало да се наблюдава и да се види доколко лечебните заведения се ръководят обективно, тъй че те да бъдат печеливши обществени предприятия. Голяма част от държавните лечебни заведения са в неприятно финансово положение “, сподели още министърът.

В резюме на връзките сред политиката и опазването на здравето той съобщи: „ Здравеопазването няма цвят, само че то се оказа многоцветно и ползите се преплитат “.

Той разяснява и другите способи за източване на Касата, като означи, че казусът в тази ситуация е по какъв начин се реализира надзор от страна на Здравната каса. „ Тя би трябвало да има доста по-сериозни пълномощия и да постанова доста съществени наказания. Освен това с новия анекс към НРД се чака, че с еднодневните процедури ще се понижат този вид фиктивни хоспитализации. С развиването на НЗИС също по този начин чакаме да се изсветлят процесите, свързани с хоспитализациите “, сподели проф. Хинков.

Министърът се спря в детайли на случая с изтеклия запис от съвещанието на Медицинския съвет на „ Пирогов “. Той съобщи, че тук става въпрос за етичен проблем и не е в пълномощията на министъра на опазването на здравето да го взема решение. По него обаче може да реагира Етичната комисия към Лекарския съюз, уточни той и добави, че би трябвало да се направи съществено следствие след него могат да се лишават лекарски права.

Проф. Христо Хинков се спря и на уволнението на шефа на „ Пирогов “, което към момента не е реалност. Той осведоми, че от Министерство на здравеопазването са изпратени писма както до Медицинския съвет на болничното заведение, по този начин и до съда, откакто стана ясно, че съдът е отхвърлил жалбата на доктор Валентин Димитров против уволнението му. „ За да ми кажат какво следва оттук насетне, за какво към момента решението за регистриране на нов шеф до осъществяване на конкурс не е взето. Възможно е да е обжалвал, желая да знам това “, изясни той.

По отношение на одитния отчет, който бе повода за поисканата оставка на шефа на незабавната болница, министърът сподели: „ Разглеждам одитния отчет на три елементи – едната е обвързвана с финансовите злоупотреби, което ми дава съображение да го уволня, втората част е обвързвана с здравната активност и тя е най-трудна за доказване. Тъй като в медицината стандартите и разпоредбите за добра здравна процедура са нещо, което постоянно е било дискутабилно. Много мъчно би могло да се потвърди лекарска неточност. Много мъчно може да се потвърди, че една гибел е настъпила заради организационни неблагополучия, тъй че е допустимо тъкмо това да е казусът “.

Проф. Хинков предизвести лекарите от „ Пирогов “ да не се надяват, че идващият министър ще бъде „ милосърден и търпелив към такива злоупотреби, за които става въпрос в този отчет “.

Попитан каква оценка дава на работата си като министър, проф. Христо Хинков уточни „ добър “ 4, като изясни, че е имало неща, които е можел да стартира по-рано. „ Може би бях малко повече търпелив към някои условия от страна на комисията (по опазване на здравето, б. р.), може би трябваше по-рано да се втвърдя и може би щях да реализира резултат, а може би – не “, разяснява той. Запитан какъв съвет би дал на своя правоприемник на поста, министърът съобщи: „ Да не се поддава на политически внушения, да работи съгласно проекта, който има и държавната стратегия, която би трябвало да се извършва “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР