Болницата St. Margaret`s Health в Спринг Вали, щата Илиноис затваря

...
Болницата St. Margaret`s Health в Спринг Вали, щата Илиноис затваря
Коментари Харесай

Болница в САЩ затвори заради кибератака

Болницата St. Margaret`s Health в Спринг Вали, щата Илиноис затваря през тази седмица, като главната причина е хакерска атака с разрушителни последствия, заяви nbcnews.com, базирайки се на изказване на Линда Бърт, вицепрезидент по качеството и публичните услуги. Подобна стъпка не е непредвидена, като се има поради, че още преди месец ръководители на болничната група SMP Health, в чийто състав е включена St. Margaret`s Health, предизвестиха за голям брой отрицателни фактори, които са се натрупали последователно и в последна сметка са се отразили зле на нейната непоклатимост – Коронавирус пандемията, хакерската атака против компютърната система и дефицита на личен състав.

Рансъмуер офанзивите, при които хакери нападат компютрите на дадена организация и по-късно я изнудват за откуп, тормозят опазването на здравето в Съединени американски щати от 2016 година, разяснява Алън Лиска, рансъмуер анализатор в компанията а киберсигурност Recorded Future. Данните, събрани от него и екипа му, потвърждават минимум 300 документирани офанзиви годишно против американски здравни заведения от 2020 година насам. Настоящата 2023 година не прави изключение.

Кметът на Спринг Вали Мелани Малули-Томпсън сподели, че затварянето на болничното заведение ще изправи локалните хора пред доста компликации, като някои поданици на града ще би трябвало да пътуват към половин час за незабавни медицински и акушерски услуги.

„ Затварянето на болничното заведение ще има надълбоко влияние върху благосъстоянието на нашата общественост. Това ще бъде същинско предизвикателство за доста поданици, които разчитат на нея за качествено опазване на здравето “, написа Мелани Малули-Томпсън във Facebook. Много локални поданици също показват терзание, тъй като се притесняват от рискови обстановки като инфаркт или инсулт, в които няма да могат да получат нужната здравна помощ.

Болниците, които стават жертва на рансъмуер офанзиви, постоянно би трябвало да се борят, с цел да намерят метод да работят без компютри при незабавно зародила нужда. Това обаче не е по никакъв начин елементарно, тъй като компютърните системи са станали неразделна част от актуалното опазване на здравето. Медицинските служащи могат да бъдат принудени да се върнат към писалката и хартията, с цел да нанасят назначенията си, а това води до доста опасности – от неправилни дози на медикаментите на пациентите до закъснение на интервенциите. Една офанзива може да принуди колите за спешна помощ да се пренасочат към други лечебни заведения, предизвестяват специалисти.

Множество изследвания демонстрират връзка сред престоя в лечебните заведения заради офанзиви на рансъмуер и нарасналите равнища на смъртност, означават те.

Запознати напомнят, че рансъмуер офанзива удари болничното заведение SMP Health през 2021 година Това блокира способността й да подава искове към застрахователи и към системите Medicare или Medicaid за месеци и в последна сметка лечебното заведение попадна в дългова серпантина, от която с месеци не съумя да се възвърне.

От 2005 година до през днешния ден в Съединени американски щати са затворени 99 селски лечебни заведения, съгласно разбор на Университета на Северна Каролина.

Брок Слабах, представител на Националната асоциация за опазване на здравето в селските региони, индустриална група с нестопанска цел, разяснява, че селските лечебни заведения, които затварят, нормално са в региони, които са по-бедни и имат по-висока безработица.

Експерти, които наблюдават хакерските атаки против опазването на здравето, акцентират, че болничното заведение в Спринг Вали е първата, която показва точно хакерска атака като причина за затварянето си.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР