Болните от новия коронавирус (COVID-19) в глобален мащаб вече са

...
Болните от новия коронавирус (COVID-19) в глобален мащаб вече са
Коментари Харесай

Нови и нови ограничения в Европа заради коронавируса, който се проявява все повече

Болните от новия ковид (COVID-19) в световен мащаб към този момент са сред 197 000 и 199 500 души, демонстрират разнообразни данни, в това число тези на университета „ Джонс Хопкинс ”. Смъртните случаи са сред 7940 до 7975 души, а за оздравели се смятат сред 81 000 и 82 000 души.
Европа
В Италия публично записаните заболели са към този момент 31 506 души т.е. нарастване от 3700 души, от които 2503 са смъртните случаи, 2060 са считаните за съществени случаи, а оздравелите са 2941.
В Испания , публично болните са 11 826, т.е. нарастване от съвсем 2000 души, като смъртните случаи са 533, считаните за съществени случаи са 563, а оздравелите – 1028.
Във Франция има към 7700 заболели т.е. малко над 1000 нови случая, а смъртните случаи са сред 148 и 175 при 300 съществени случая. Все още статистиката на оздравелите не се трансформира – 12.
От през днешния ден, 18 март, страната лимитира продажбата на парацетамол, съобщи БГНЕС. Хора без признаци на вирусно заболяване ще могат да си купят до една опаковка, а такива с температура и болки – до две. Забранява се и продажбата по Интернет. Световната здравна организация (СЗО) прикани хората, които имат подозрения, че са инфектирани с новия ковид да не взимат ибупрофен без да се съветват с доктор.
В Германия болните са 9367 т.е. нарастване от над 2000 души. Починалите са 26, а за оздравели се смятат сред 67 и 75 души.
Във Англия болните са сред 1950 и 1960, като смъртните случаи са 71 съгласно британските здравни служби, само че „ Джонс Хопкинс ” оповестява за 72-ри смъртен случай. За оздравели се смятат 65-66 души.
В Белгия към този момент има изключителни ограничения – от през днешния ден, 18 март, най-малко до 5 април всички белгийски жители си остават вкъщи. Единствено на поданици, които се нуждаят от здравна помощ или работят в магазините за хранителни артикули, аптеките, банките и пощата, ще им бъде разрешено да излизат, сподели белгийският министър председател Софи Уилмс.
Белгийците могат да излизат на открито на чист въздух, само че единствено сами или с някой, с който към този момент живеят, добави тя. Ресторантите и питейните заведения към този момент са затворени, само че доставките по домовете не престават. Супермаркетите ще останат отворени, само че хората би трябвало да бъдат допускани единствено в случай че има задоволително място за един човек от 10 квадратни метра и те не би трябвало да стоят повече от 30 минути.
Компаниите, които могат да обезпечат работа на чиновниците си от у дома, би трябвало да го създадат, а тези, които не могат „ прецизно да съблюдават разпоредбите за обществена отдалеченост “ на работното място и в публичния превоз, посочи Уилмс.
Белгия, която е с население 11,4 милиона души, е записала 1 243 случая на новия вариант на ковид и 10 смъртни случая.
Балканите
В Гърция към този момент обръщат съществено внимание и на мигрантските лагери, с цел да спрат болест с COVID-19. При южните ни съседи доказаните случаи на заболяването са 387, а смъртните случаи са 5. Изолацията е наше обвързване, акцентира гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис.
В мигрантските лагери " визитите на лица или организации ще бъдат отсрочени за минимум 14 дни ", разпореди гръцкото министерство на миграцията. Само личният състав на лагера ще има позволение да напуща, а търсещите леговище ще могат единствено при положение на неотложност през този интервал. " Ще бъде проверявана температурата на всички новопристигащи ", прибавя министерството, съгласно което инструкциите ще се дават на мигрантите два пъти на ден на няколко езика (арабски, фарси, британски, френски, гръцки). Общите елементи и входните порти също ще се почистват и дезинфекцират всекидневно.
" Около 40 000 души са натъпкани в изцяло прeнаселени лагери в горещи точки като Мория (на остров Лесбос), при пагубни хигиенични условия и съвсем без здравна помощ, скоро могат да се трансфорат в жертви на заболяването ", се тормозят от немската неправителствена организация Medico International. " Изискваме незабавна евакуация на всички мигранти " от всички " пренаселени " лагери, както и " ефикасни ограничения за отбрана против ковид за мигранти ", прибавят те.
" Лекари без граници " предходната седмица приканиха за „ незабавната евакуация на лагерите “, поради събитията. Засилват се апелите други европейски страни да поемат от бремето на Гърция с мигрантите.
В Румъния , където доказано болните са към този момент 217 т.е. 35 нови случая за денонощие, само че още няма смъртен случай, за благополучие, взеха решение да спрат полетите до и от Испания, да забранят всеобщите събития и да лимитират работата на заведения за хранене. " Всички полети на самолетни компании до Испания, както и от Испания до Румъния, се анулират за 14 дни. Решението ще влезе в действие на 18 март в 18.00 ч. Удължихме интервала на деяние на рестриктивните мерки за полети с Италия с 14 дни, считано от 23 март, по-рано те бяха неразрешени до тази дата ", сподели министърът на вътрешните работи на страната Марсел Вела.
Министърът означи, че е взето решение да се анулират всички всеобщи мероприятия - културни, спортни, религиозни - в случай че те се организират на закрито, в останалите случаи е неразрешено събирането на повече от 100 души. Консумацията на храна, както и питиета, в това число алкохолни, не са позволени в кафенета, питейни заведения, заведения за хранене.
В допълнение, Раед Арафад, държавен секретар на Министерството на вътрешните работи на Румъния, съобщи, че управляващите могат да приканват лекари, студенти по медицина и студенти от медицински колежи като доброволци. Ако има дефицит на медицински личен състав, студентите ще бъдат изпращани като доброволци в лечебни заведения, спешна помощ, а също и в публични здравни центрове.
По-рано управляващите на страната взеха решение да анулират полетите до и от Италия, не разрешиха всички пътувания с рейсове или влакове до италианските райони, както и от тях до румънските градове. В Румъния часовете в детски градини и учебни заведения бяха анулирани.
В Турция към този момент има първи смъртен случай поради ковид – става въпрос за 89-годишен мъж. Болните там са към този момент цели 98, въпреки Анкара да спря съвсем целия сухоземен трафик откъм Европа, в това число спря директните автобусни линии до България.
По света
Между 21 и 25 нови случая на заболяването има в Китай . По публична статистика са 21, по данните на " Джонс Хопкинс " – 25. Съответно, формалната статистика сочи 80 881 заболели, а американският университет – 81 074. Това обаче беше преди Китайският държавен комитет да извади нови данни - 80 894 заболели, от които 3 237 умряли, повече от 69,700 бяха излекувани и изписани от лечебни заведения. 8056 са още заболели, 2622 са в тежко положение.
През миналия ден в страната са открити 12 импортирани случая на болест: три в Пекин, един в Съчуан, три в Шанхай, пет в Гуандун. Общият брой на импортираните случаи на болест е достигнал 155.
В провинция Хубей, центърът на епидемията, е доказан единствено един случай на зараза за деня (в Ухан), изписани са 896 души (812 в Ухан) и са регистрирани 11 смъртни случая (10 в Ухан). От началото на епидемията в провинцията към този момент са открити 67 800 случаи на зараза (50 005 в Ухан), до момента в който 56 883 пациенти са се възстановили, 1 222 са умрели (2 490 в Ухан). В момента в провинцията са заболели 7 795 души, от които 2 580 са в тежко положение.
Отделно в Хонконг са открити 167 случая на зараза (четири от тях са умряли, 92 са се възстановили), в Макао са открити 13 души (10 към този момент са изписани), 77 души са били инфектирани в Тайван (един от тях е умрял, а 22 са излекувани).
В Съединени американски щати смъртните случаи поради ковид са към този момент над 100, като " Джонс Хопкинс " дава данни за 108. Потвърдено болните са сред 6330 и 6360. Половината от тези смъртни случаи са регистрирани в щата Вашингтон, в северозападната част на страната. Пандемията на ковид също е погубила 12 души в щата Ню Йорк и 11 в Калифорния, написа Агенция Франс Прес.
Заради разпространяването на ковид, администрацията на Доналд Тръмп има намерение да спре задържането на хора, нелегално преминаващи границата с Мексико и неотложно да ги връща в родината им, написа The New York Times. Според представители на администрацията контролните пунктове ще останат отворени за жителите на Съединени американски щати, притежателите на зелена карта и чужденците с нужните документи. Освен това тези пунктове ще бъдат отворени за търговски транспорти.
Иначе в Мексико има 11 нови случая, заяви ръководителят на мексиканската епидемиологична работа Хосе Луис Аломиа.
" Общият брой на доказаните диагнози доближи 93, което значи 11 нови случая за последните 24 часа ", съобщи Аломиа на конференция, излъчена от Министерството на здравеопазването на Мексико в Twitter. Единственият щат в Мексико, където не са регистрирани случаи на зараза с COVID-19, е Кампече.
От вторник огромните университети в страната, чиито студенти се оказаха измежду инфектираните с ковид, започнаха да стопират образованието си. Училищата стартират да анулират часовете от през днешния ден. Министерството на здравеопазването на Мексико анулира занятията и спортните събития в учебни заведения, университети и детски градини от 20 март до 20 април, само че редица институции и райони откриха тези ограничения за прекомерно консервативни. Управителят на втория по величина щат Халиско не се съгласи с консервативните ограничения на федералния център и разгласи карантина още от 17 март.
Австралия прикани своите жители да анулират всички пътувания в чужбина в едно невиждано решение за ограничение на разпространяването на коронавирусната зараза, заяви Агенция Франс Прес.
Министър-председателят на страната Скот Морисън разгласи, наречената от него " безсрочна възбрана " за пътувания в чужбина, по време на конференция и сподели: " Ако забавим разпространяването, ще спасим животи. Не пътувайте в чужбина. Това е пределно ясно, това е разпореждане ".
В Австралия има малко над 450 заболели, 5 смъртни случая и сред 23 и 27 доказано оздравели.
Същевременно, непрекъснатият представител на Китай, председателстващ Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Джан Джун, удостовери, че Съветът за сигурност отсрочва съвещанията, планувани за тази седмица заради пандемията от ковид. Той акцентира, че членовете на Съвета за сигурност поддържат тесни връзки и координират дейностите по въпросите на дневния ред и, при нужда, са подготвени за деяние.
" Членовете на Съвета за сигурност сега се съветват по съответните планове на резолюции по отношение на Сомалия и Дарфур и се готвят да подхващат дейности идната седмица. Съветът за сигурност е подготвен да отговори на всяка обстановка в границите на своя мандат ", съобщи Джан Джун.
Още: " Европейски Съюз затваря границите си за месец поради ковид "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР