Болните от хепатит C у нас са над 100 хил.

...
Болните от хепатит C у нас са над 100 хил.
Коментари Харесай

Хепатит C – невидимата заплаха

Болните от хепатит C у нас са над 100 хиляди души, само че едвам 10% от тях знаят това .

От петък стартира Европейската седмица за проучване на ХИВ и хепатит. Защо е значимо да се изследваме и за какво да не чакаме последния миг за лекуване, споделя Кристина Газиева.

Едно от огромните провокации е да бъдат открити болните, защото в доста огромна част от случаите болестта протича без признаци.

„ Все още сме надалеч от това, което ние желаеме да създадем – да имаме скринингова стратегия, да създадем епидемиологично изследване, да разберем каква е действителната периодичност на хепатит C в България… Ние сме единствената страна в Европа, в която няма епидемиологично проучване”, изяснява проф. Крум Кацаров от ВМА.

Докато това се случи, всеки може да се тества гратис в Центъра за полово здраве в София.

„ Откакто съществува услугата, сме изследвали 2500 души, като 40 от тях са дали позитивна проба за хепатит C. Превенцията е най-хубавият способ за справяне с едно заболяване”, споделя Силвана Лесидренска от съдружие „ ХепАктив”.

Тошка Иванова е посветила цяла книга за борбата си с хепатита. Разбрала, че носи вируса след безвъзмездна акция за проучвания.

Веднага почнала да търси информация. И по този начин схванала главното: че хепатит C се предава най-вече по кръвен пъ т – посредством преливане на кръв, потребление на нестерилни принадлежности при ортодонт, козметик, при слагане на пиърсинг или татуировка, при венозна приложимост на опиати или по сексуален път.

Тошка почнала лекуване с така наречен интерферонова терапия , която има доста странични резултати: непрекъсната отмалялост, температура, тресчица, косопад…

Днес тя е здрава и оказва помощ на други пациенти, които се сблъскват с хепатита.

От 2016 година Здравната каса поема лекуването на пациентите с новата така наречен безинтерферонова терапия . Наричат я гражданска война в лекуването на хепатит C – тя е съвсем 100% сполучлива и няма странични резултати.

В началото достъп до нея имаха единствено избрани пациенти, само че в този момент всеки, който има потвърден вирус, има достъп до лекуване.

Вижте още във видеото:

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР