Болничните лекари в Англия организираха най-голямата стачка в историята на

...
Болничните лекари в Англия организираха най-голямата стачка в историята на
Коментари Харесай

Стачка на лекарите във Великобритания

Болничните лекари в Англия проведоха най-голямата стачка в историята на държавно финансираната Национална здравна работа на Обединеното кралство, което провокира опасения за сигурността на пациентите, съобщи Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

Безпрецедентното петдневно прекъсване на работа във връзка със заплащането и запазването на личния състав е последното от осемте месеца на протестни дейности в Националната здравна работа, която така и така се задъхва от голямото насъбрано закъснение при пандемията.

По данни на профсъюза на Британската здравна асоциация, през предходната година близо 7000 лекари са поискали документи за кандидатстване за работа в чужбина, което е рекорден брой.

През последните месеци медицинските сестри, личният състав на спешна помощ и други медицински служащи се причислиха към протестните шествия, което усили натиска върху приема на пациенти.

Стачката се организира на фона на по-широк кръг от митинги в цялата стопанска система – от машинисти до юристи – през миналата година, защото Обединеното кралство се бори с опустошителна рецесия поради разноските за живот.

Старшите болнични лекари, известни като консултанти, в Англия ще стартират 48-часова стачка на 20 юли, а рентгенолозите ще последват образеца им от 25 юли.

Комитетът на младшите лекари съобщи, че през последните 15 години заплатите на медиците са намалели действително с 26%, защото не са съобразени с възходящата инфлация.

Правителството твърди, че противоположното установяване на заплатите им, с цел да се отрази нарастването на разноските за живот от 2008 година насам, е прекомерно скъпо и вместо това предлага спомагателни пет %, защото се бори да понижи инфлацията.

 фотография: БГНЕС

Подобни стачки през юни и април доведоха до големи разстройства, като стотици хиляди назначения в лечебни заведения и интервенции бяха пренасрочени.

Според данни, оповестени в четвъртък, в края на май рекорден брой хора – близо 7,5 милиона – чакат да стартират рутинно болнично лекуване.От тях към 385 000 са чакали в продължение на една година.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР